Powered by

Brain gain... Στο μικροσκόπιο της Βουλής τα φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό ταλέντων

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αρχίζει τη Δευτέρα η συζήτηση του νομοσχεδίου για την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων με στόχο τον επαναπατρισμό ταλαντούχων Κυπρίων του εξωτερικού, το λεγόμενο brain gain.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 24 Απριλίου και εντασσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας που εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τίτλο «Minds in Cyprus». Παράλληλα η Επιτροπή θα συζητήσει αυτεπάγγελτα για τα χρέη των αθλητικών σωματείων.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα φορολογικά κίνητρα, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή, σκοπός του είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας μέσω της προσέλκυσης εξειδικευμένων εργαζομένων, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την κυπριακή διασπορά. Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία προσδοκά να επωφεληθεί από τις δεξιότητες και την εμπειρία αυτών των εργαζομένων, ενισχύοντας τη φορολογική της βάση.

Το νομοσχέδιο επεκτείνει και βελτιώνει το υφιστάμενο πλαίσιο που τέθηκε σε εφαρμογή το 2022, καθιστώντας το πιο ελκυστικό και ευέλικτο. Σήμερα, το ισχύον πλαίσιο προβλέπει φορολογική απαλλαγή ύψους 20% επί της αμοιβής – ή έως 8.550 ευρώ, όποιο ποσό είναι μικρότερο – για άτομα που είχαν εργαστεί στο εξωτερικό για τρία συνεχόμενα έτη πριν την εργοδότησή τους στην Κύπρο, η οποία ξεκίνησε μεταξύ 26 Ιουλίου 2022 και 2027. Η απαλλαγή ισχύει για επτά φορολογικά έτη.

Με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές, αυξάνεται το ποσοστό απαλλαγής από 20% σε 25%, ενώ το ανώτατο ποσό απαλλαγής αυξάνεται από 8.550 ευρώ σε 25.000 ευρώ.

Παράλληλα, μειώνεται η χρονική προϋπόθεση απασχόλησης εκτός Κύπρου, έτσι ώστε η απαίτηση για τρία συνεχόμενα έτη να αντικαθίσταται με τουλάχιστον 36 μήνες απασχόλησης εντός των τελευταίων πέντε ετών.

Επιπλέον, μειώνεται από δεκαπέντε σε επτά έτη το διάστημα που πρέπει να έχει μεσολαβήσει από την ολοκλήρωση των σπουδών ενός προσώπου μέχρι την επιστροφή του στη Δημοκρατία για να μπορεί να τύχει της σχετικής απαλλαγής.

Τέλος, το πλαίσιο προβλέπει ότι θα επανεξετάζεται κάθε πέντε χρόνια, ώστε να διασφαλίζεται η δυναμική του προσαρμογή στις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και να ενδυναμώνεται περαιτέρω η αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Επί τάπητος και τα χρέη αθλητικών σωματείων

Παράλληλα, η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει αυτεπάγγελτα – κατόπιν εισήγησης των βουλευτών του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη, Ονούφριου Κουλλά και Σάβιας Ορφανίδου, το θέμα της πορείας εξόφλησης των οφειλών των αθλητικών σωματείων και τη δυνατότητα επανένταξής τους στο σχέδιο αποπληρωμής φορολογικών οφειλών που αφορά ποδοσφαιρικά σωματεία και εταιρείες.

Στη συζήτηση έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, ο Έφορος Φορολογίας, καθώς και εκπρόσωποι του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο οι μονάδες αφαλάτωσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Θα τοποθετηθούν σε Λεμεσό και Πάφο
Brain gain... Στο μικροσκόπιο της Βουλής τα φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό ταλέντων
Πόλυς Καλλής: Τι σημαίνει να είσαι διευθυντής ξενοδοχείου-Ένας στρατηγικός και πολυσύνθετος ρόλος
Το μήνυμα Νίκου Χριστοδουλίδη για την αξιολόγηση Fitch-«Συνεχίζουμε με σοβαρότητα…»
Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών για αξιολόγηση Fitch-Αναγνώριση της σταθερής δημοσιονομικής πορείας
Γ. Δανός: Ο CSEO εργάζεται συστηματικά για πλήρη ένταξη της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος
Αναβαθμίζεται το αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου-Βελτιωτικά έργα για την ομαλή λειτουργία και τη διευκόλυνση σκαφών
Φάνος Λεβέντης: Διαφωνούν και οι εργαζόμενοι με τη νομοθετική ρύθμιση των tips-Δεν θα εξυπηρετήσει τίποτα
Φρέναραν οι εγγραφές σαλούν-Οι μάρκες που πρωταγωνιστούν στην αγορά αυτοκινήτων
Ημερήσια πτώση την Παρασκευή αλλά εβδομαδιαία κέρδη στο ΧΑΚ