Powered by

Το στοίχημα των $10 δισ. στο deal Chevron–Hess και η «τρικλοποδιά» της Exxon

Το μεγαλύτερο αρμπιτράζ στοίχημα της χρονιάς περνά από δοκιμασία τις επόμενες ημέρες, καθώς ξεκινά η ακροαματική διαδικασία σε ιδιωτικό διαιτητικό όργανο που εξετάζει την ένσταση της Exxon Mobil για την εξαγορά της Hess Corp. από τη Chevron έναντι 53 δισ. δολαρίων.

Η διαμάχη εστιάζει στη διεκδίκηση του μεριδίου της Hess σε πλούσιο κοίτασμα ανοιχτά της Γουιάνας και αποτελεί μόνιμη απειλή για τη συμφωνία από την ανακοίνωσή της το 2023. Μετά από μήνες αντιπαράθεσης, η υπόθεση φτάνει σε κορύφωση.

Τη Δευτέρα, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο ξεκινά κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση στο Λονδίνο, εξετάζοντας τον ισχυρισμό της Exxon ότι διαθέτει δικαίωμα πρώτης άρνησης στο 30% του μεριδίου της Hess στο κοιτασματοφόρο Stabroek, όπου η Exxon έχει 45% και ρόλο operator.

Chevron και Hess απαντούν ότι το δικαίωμα δεν ισχύει λόγω της φύσης της συμφωνίας ως συγχώνευσης. Η τελική απόφαση αναμένεται εντός τριμήνου από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο Φερνάντο Βάγιε της Hedgeye Risk Management δήλωσε ότι η απόφαση επηρεάζει περισσότερο τη Chevron: «Έχει κενό στο χαρτοφυλάκιό της και η Γουιάνα θα ήταν μεγάλη νίκη». Τα hedge funds έχουν αγοράσει μετοχές της Hess αξίας 10 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley, Μάθιου Μίτσελ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αρμπιτράζ θέση στην αγορά, ξεπερνώντας κάθε άλλη, συμπεριλαμβανομένης της Kellanova. Ανάμεσα στους κατόχους περιλαμβάνονται οι Citadel, HBK, Pentwater και DE Shaw.

Τα funds παραμένουν στις θέσεις τους ενόψει της ακρόασης-ορόσημο, ποντάροντας ότι η συμφωνία τελικά θα ολοκληρωθεί. Η διαφορά μεταξύ της μετοχικής αξίας της προσφοράς της Chevron και της τιμής της Hess φθάνει τα 9 δολάρια – μια ενδεχόμενη απόδοση 20% μέχρι τον Αύγουστο. Αυτό όμως αντανακλά και τον υψηλό κίνδυνο.

Ο Ρόι Μπέχρεν της Westchester Capital Management, που διαχειρίζεται fund 2,3 δισ. δολαρίων, δήλωσε: «Κρατάμε τη μεγαλύτερη θέση αρμπιτράζ εδώ και χρόνια λόγω του μεγάλου spread. Αν η Chevron χάσει, είναι μεγάλο πλήγμα». Η εταιρεία του κατέχει 2,1 εκατ. μετοχές της Hess αξίας 270 εκατ. δολαρίων, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το αποτέλεσμα θα κριθεί από κρίσιμες διατυπώσεις στη συμφωνία κοινοπραξίας του Stabroek, που υπογράφηκε από την Exxon πριν 10 και πλέον χρόνια. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι Μάικ Γουέρθ της Chevron και Τζον Χες της Hess δηλώνουν σίγουροι για την ορθότητα της ερμηνείας τους, ενώ η Exxon υποστηρίζει σθεναρά το αντίθετο.

«Εμείς γράψαμε τα έγγραφα, γνωρίζουμε τι σήμαιναν», δήλωσε ο CEO της Exxon, Ντάρεν Γουντς, τον περασμένο Δεκέμβριο. «Είμαστε πολύ εξοικειωμένοι με τη γλώσσα και τους όρους».

Η συμφωνία έχει ήδη εγκριθεί από μετόχους και αρμόδιες αρχές και η Chevron δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση αν κερδίσει. Διαφορετικά, θα αποχωρήσει.

Τα funds που ποντάρουν στη συμφωνία έχουν προσαρμόσει τις θέσεις τους: long για Hess και short για Chevron, ώστε να περιορίσουν την πτώση σε περίπτωση αποτυχίας. Η Hess θα κρατήσει το κοίτασμα και άρα θα διατηρήσει την αξία της, ενώ η Chevron θα πληγεί από την απώλεια στρατηγικής ευκαιρίας – ευνοώντας το short σκέλος.

Οι traders παρακολουθούν στενά και την τιμή του πετρελαίου, η οποία ανέκαμψε το 2023, αλλά έχει διορθώσει πρόσφατα, επιδρώντας στις προοπτικές της Hess.

Πηγή: newmoney

Δειτε Επισης

Κοντά στο να ξεπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο και σε τροχιά ένταξης στη ζώνη του ευρώ η Βουλγαρία
Το στοίχημα των $10 δισ. στο deal Chevron–Hess και η «τρικλοποδιά» της Exxon
Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης Τραμπ για την απαγόρευση εγγραφής ξένων φοιτητών το Χάρβαρντ
Τραμπ: Αδιέξοδες οι συζητήσεις με Ε.Ε.-Άμεσοι δασμοί 50%, σε ισχύ από 1η Ιουνίου
ΕΚΤ: Η επιβράδυνση στους μισθούς στηρίζει τις προβλέψεις για νέα μείωση στα επιτόκια
Σε νέο ιστορικό υψηλό το bitcoin-Άγγιξε τα 112.000 δολάρια
Έκθεση HSBC: Οι αμερικανικές εταιρείες πλήττονται περισσότερο από τους δασμούς Τραμπ
Ιαπωνία: Σε υψηλό 28 μηνών ο δομικός πληθωρισμός
Γαλλία: Απροσδόκητη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο
Με ρυθμό διπλάσιο από τον αναμενόμενο η ανάπτυξη της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο