Powered by

Έκθεση HSBC: Οι αμερικανικές εταιρείες πλήττονται περισσότερο από τους δασμούς Τραμπ

Οι εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εκείνες που ανησυχούν περισσότερο παγκοσμίως για τις επιπτώσεις των δασμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με διεθνή έρευνα της HSBC Holdings Plc.

Πάνω από το 50% των αμερικανικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν πως θα σημειώσουν πτώση εσόδων τουλάχιστον 25%, εξαιτίας των επιβαρύνσεων που προκαλούν οι νέοι δασμοί στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ακόμη πιο ανησυχητικό εύρημα είναι πως μία στις τέσσερις εταιρείες στις ΗΠΑ προβλέπει ότι τα έσοδά της θα μειωθούν πάνω από 50% τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς οι επιβαρύνσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα κλιμακώνονται.

Αντίθετα, οι κινεζικές επιχειρήσεις δείχνουν να εμφανίζουν σχετική ανθεκτικότητα, με το 25% να προβλέπει απώλεια εσόδων άνω του 25% και πάνω από τους μισούς να υπολογίζουν μείωση μεταξύ 10% και 25%.

Διεθνής ανησυχία και ανατροπή στα επιχειρηματικά μοντέλα

Η έκθεση της HSBC, που βασίζεται σε έρευνα 5.700 επιχειρήσεων σε 13 χώρες, καταδεικνύει ότι η ανησυχία για τους δασμούς είναι εκτεταμένη.

Δύο στις τρεις επιχειρήσεις δήλωσαν ότι ήδη έχουν υποστεί αύξηση κόστους λόγω δασμών και εμπορικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με τον Βιβέκ Ραματσάντραν, επικεφαλής παγκόσμιων λύσεων εμπορίου της HSBC, όλες οι επιχειρήσεις επανασχεδιάζουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες, αναζητώντας νέες αγορές ή τροποποιώντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Όπως τόνισε στο Bloomberg, ύστερα από δεκαετίες οργάνωσης με στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους, οι εταιρείες καλούνται πλέον να διαμορφώσουν ανθεκτικά και γεωπολιτικά ευέλικτα δίκτυα.

«Αυτό είναι μια τεράστια πρόκληση για τις επιχειρήσεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Δειτε Επισης

Βιλερουά: Η ισχυροποίηση του ευρώ απειλεί τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό
ΕΚΤ: Καύσωνας και κλιματική κρίση «καίνε» το ΑΕΠ και ανεβάζουν τον πληθωρισμό
Αρχίζουν οι επιστολές Τραμπ για δασμούς 10%-70%... Θα επιβληθούν τεθούν σε ισχύ τον Αύγουστο
Μπέσεντ: Ανταποδοτικός δασμός 10% για περίπου 100 χώρες πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου
«Καμπανάκι» από την Oxford Economics-Η Ε.Ε. κινδυνεύει με εμπορική συρρίκνωση
Πέρασε και από το Κογκρέσο το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ-«Θα κάνει τις ΗΠΑ διαστημόπλοιο»
Lars Klingbeil: Κορυφαία προτεραιότητα η επαναφορά της Γερμανίας σε τροχιά ανάπτυξης
Πάτησε φρένο ο πληθωρισμός στην Τουρκία-Στο 35,1% τον Ιούνιο
JP Morgan: Η στρατηγική της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων το β’ εξάμηνο-Οι εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη
Επέστρεψαν σε τροχιά ανάπτυξης οι υπηρεσίες στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο-Σε υψηλό τριών μηνών ο σύνθετος PMI