ΑΠΕταξάμην την πρόταση του ΑΚΕΛ για τα «υπερκέρδη»-Άνευ ουσίας και όσα ξεκαθαρίζουν Χρυσοχός και Καραντώνης

Ανησυχία, απογοήτευση, αλλά και έντονες αντιδράσεις στους φορείς του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), προκαλεί η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των λεγόμενων υπερκερδών από ΑΠΕ, η συζήτηση και εξέταση της οποίας ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα (19/5) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία άνευ αντικειμένου πρόταση νόμου, η οποία, μεταξύ άλλων, στερείται επιχειρημάτων και σε καμία περίπτωση δεν θα συμβάλει στην προσπάθεια μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.

Μάλιστα, και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, μόνο και μόνο η συζήτηση μίας τέτοιας πρότασης νόμου προκαλεί αρνητικό αντίκτυπο στον τομέα και δεν αποκλείεται να αποτελέσει τροχοπέδι για νέες επενδύσεις στον τομέα.

Γ. Χρυσοχός: Άνευ περιεχομένου και επικοινωνιακού χαρακτήρα πρόταση

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ), Γιώργος Χρυσοχός, τόνισε αρχικά ότι είναι λάθος ο όρος υπερκέρδος και πρέπει να αποφεύγεται. «Ποιος καθορίζει ποιο είναι το λογικό και το παράλογο κέρδος; Ποιος έχει τέτοια εξουσία;», διερωτήθηκε.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που αφορά την πρόταση νόμου, πρόσθεσε, είναι η ισχύς του νόμου που θα ψηφιστεί, εάν ψηφιστεί. Σύμφωνα με την πρόταση, εξήγησε, η ρύθμιση θα ισχύσει όσο διαρκεί η μεταβατική ρύθμιση.

«Με γνώμονα ότι η αγορά ηλεκτρισμού ανοίγει σε τέσσερις μήνες, δεν θα προλάβει καν να υλοποιηθεί γιατί μέχρι να ψηφιστεί και να τεθεί σε ισχύ ο νόμος, περνά ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Αν προλάβει να εφαρμοστεί ο νόμος, θα είναι για περίπου δύο βδομάδες. Συνεπώς, πρόκειται για μία καθαρά επικοινωνιακή και μη ουσιαστική κίνηση από πλευράς ΑΚΕΛ», διεμήνυσε.

Πέραν των πιο πάνω, συνέχισε ο κ. Χρυσοχός, «η αγορά για την οποία επιχειρείται η φορολόγηση των λεγόμενων υπερκερδών είναι της τάξεως των 60 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου και συνεπώς με την φορολόγηση που προτείνει το ΑΚΕΛ, το κράτος θα εισπράξει κάπου στα 16 εκατ. ευρώ».

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα πως μέσω της φορολογίας, θα μειωθεί η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, ο πρόεδρος του ΣΑΗ τόνισε ότι «αυτό στερείται ουσιαστικής τεκμηρίωσης και αποτελεί ακόμη μία ένδειξη-απόδειξη πως πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τέχνασμα από πλευράς ΑΚΕΛ».

Αναφορικά με το τι έγινε στην υπόλοιπη Ευρώπη σε σχέση με τις ΑΠΕ, το οποίο επικαλείται και πάλι το ΑΚΕΛ για να στηρίξει την πρότασή του, ο κ. Χρυσοχός ανέφερε ότι «οι κινήσεις που έγιναν σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. αφορούσαν μόνο το 2022, χρονιά κατά την οποία εξωγενείς παράγοντες -covid, πόλεμος στην Ουκρανία- οδήγησαν στην εκτόξευση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν και οι τιμές ενέργειας».

«Το 2022 σε αντίθεση με σήμερα, δεν υπήρχαν ουσιαστικές περικοπές στην Κύπρο -κυμαίνονταν γύρω στο 3% με 5%- και εταιρείες κατέγραψαν πάρα πολλά κέρδη. Αυτό, όμως, ήταν στιγμιαίο, προσωρινό και μη επαναλαμβανόμενο», πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί το 2022 να χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς, αφού ο νόμος που προτείνει το ΑΚΕΛ δεν έχει αναδρομικότητα και συνεπώς δεν ακουμπά τα κέρδη του 2022, αλλά το σήμερα. Σήμερα, οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν στο μισό, από τα 32 σεντ στα 16 με 17 σεντ, ενώ οι περικοπές ενέργειας άγγιξαν το 45%, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί ΑΠΕ όχι μόνο να μην καταγράφουν κέρδη, αλλά τα βγάζουν οριακά πέρα.

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά αυτό είναι μία μεγάλη αλήθεια. Εάν οι παραγωγοί βγάζουν ένα μικρό κέρδος σήμερα, οι προμηθευτές κάνουν ζημιά», επεσήμανε περαιτέρω.

Με βάση τα πιο πάνω, κατέληξε, «θεωρούμε ότι η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ είναι άνευ αντικειμένου και είναι καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, η οποία ευελπιστούμε ότι δεν θα προχωρήσει παρακάτω».

Φάνος Καραντώνης: Ζούμε το θέατρο του παραλόγου

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ), Φάνος Καραντώνης, μιλώντας επίσης στο InBusinessNews, τόνισε ότι «επί της αρχής, από την στιγμή που υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο, ένα φορολογικό σύστημα κι ένα πλαίσιο λειτουργίας και δραστηριοποίησης, οι οποιεσδήποτε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, είναι πέραν από λανθασμένες και επιζήμιες».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, «τέτοιες ενέργειες αμαυρώνουν την σταθερότητα του περιβάλλοντος και του όποιου ενδιαφέροντος μπορεί να προσελκύει ένας τομέας σε μία περίοδο που θέλεις να προωθείς την πράσινη μετάβαση, καθώς και σε μία περίοδο που τα αποτελέσματα της έλλειψης οράματος και του κακού προγραμματισμού της χώρας οδηγούν σε μεγάλες περικοπές ενέργειας από ΑΠΕ».

«Ήδη αυτό το ζούμε έντονα στο πετσί μας, στις κατοικίες, στις επιχειρήσεις και στα εμπορικά συστήματα με τις περικοπές που έχουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες ήδη βάζουν τον τομέα των ΑΠΕ σε περιπέτειες, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον των επενδυτών», υπογράμμισε.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ. Καραντώνη, «αυτή η συζήτηση πέραν του ότι γίνεται καθαρά για λόγους εντυπώσεων, είναι αμφιβόλου αποτελέσματος και αντικτύπου, γιατί εάν βάλεις τα πραγματικά δεδομένα κάτω, αυτή η ενέργεια μπορεί να δημιουργήσει έσοδα στα δημόσια οικονομικά μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ή/και μερικών εκατομμυρίων ευρώ σε μία αγορά που το όφελος για τον καταναλωτή θα είναι σχεδόν μηδαμινό».

«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί για όλα τα κακώς έχοντα στον τομέα της ενέργειας, τις παθογένειες και τα καρκινώματα που κουβαλούμε σαν κράτος, το εξιλαστήριο θύμα πρέπει να είναι οι ΑΠΕ», υπέδειξε σημειώνοντας πως «νιώθουμε ότι ζούμε το θέατρο του παραλόγου».

Επιζήμια μόνο η συζήτηση

Ερωτηθείς εάν η συζήτηση της πρότασης νόμου και ενδεχόμενη ψήφισή της, θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα στο να επενδύσει κάποιος στον τομέα των ΑΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΑΠΕΚ διεμήνυσε πως «μόνο και μόνο η συζήτηση που γίνεται δημιουργεί προβλήματα. Κι αυτό γιατί ένα από τα βασικά θέματα των επενδύσεων όλων των μορφών, είναι η σταθερότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του επενδυτικού περιβάλλοντος».

Συνεπώς, υπέδειξε, «αυτές οι σολομώντειες λύσεις και τα πισωγυρίσματα για επικοινωνιακούς κυρίως- σκοπούς, χωρίς καν τεκμηρίωση, δεν βοηθούν και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα».

Παράλληλα και θέλοντας να καταδείξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, ο κ. Καραντώνης ανέφερε πως «φέτος αναμένεται ότι οι περικοπές ενέργειας από ΑΠΕ θα αγγίξουν το 45%.

Δηλαδή, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο αντί 100 μονάδες παραγωγής, θα παράξει 55, τις οποίες θα αποζημιωθεί στα 15 σεντ και τα εισοδήματα θα είναι 8 ευρώ», διαμηνύοντας ότι «είμαστε στα όρια να μην εξυπηρετούν δανεισμό».

«Εάν πάει το πετρέλαιο ακόμα πιο κάτω και από τα 60 δολάρια πάει στα 50 δολάρια το βαρέλι και η τιμή ηλεκτρισμού στην Κύπρο από τα 15 σεντ την κιλοβατώρα μειωθεί στα 12 σεντ την κιλοβατώρα, τα έργα ΑΠΕ θα φτάσουν στα όρια να μην εξυπηρετούν δανεισμό», προειδοποίησε.

Καταληκτικά ο κ. Καραντώνης τόνισε πως «μέσα σε τέτοιες συνθήκες, προσπαθούμε να βρούμε εξιλαστήρια θύματα και να τιμωρήσουμε τις ΑΠΕ», εκφράζοντας την αντίθεση του Συνδέσμου για την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ.

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτικό: Eurobank Κύπρου και Ελληνική δημιουργούν την Eurobank-Αυτό είναι το όνομα της ενοποιημένης τράπεζας
Goldman Sachs: Ο ανεφοδιασμός της Ευρώπης με φυσικό αέριο κινδυνεύει αν υποχωρήσουν και άλλο οι τιμές
Με κυπριακή άδεια στην διαπραγμάτευση παράγωγων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Kraken
Ήπιες μεταβολές για το πετρέλαιο λόγω γεωπολιτικής αβεβαιότηας
Γ. Χατζηγιάννης: Η νέα συνεργασία CIM-Cyprus Business School και PwC Κύπρου...Μια μοναδική ευκαιρία για τους νέους
Επιχείρηση «Minds in Cyprus»... Δίκτυα σε ταλέντα και Κύπριους επαγγελματίες στο Λονδίνο για επιστροφή στην χώρα
ΑΠΕταξάμην την πρόταση του ΑΚΕΛ για τα «υπερκέρδη»-Άνευ ουσίας και όσα ξεκαθαρίζουν Χρυσοχός και Καραντώνης
Εντυπωσιακό ενδιαφέρον στο Λονδίνο για το «Minds in Cyprus»-Μια πρωτοβουλία στρατηγικής σημασίας
Οι πλουσιότεροι Κύπριοι του Ηνωμένου Βασιλείου-Ποιοι μπήκαν στη Rich List των Sunday Times για το 2025
Προχωρά η μελέτη για την ανάπτυξη της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας-Ανάθεση στο ΤΑΙΠΕΔ Ελλάδας