Powered by

Εγκρίνει το σχέδιο δράσης για επιστροφή ταλέντων στην Κύπρο το Υπουργικό-Τεράστιο το ενδιαφέρον για την εκδήλωση στο Λονδίνο

Το γενικότερο σχέδιο δράσης που θα δημοσιοποιήσει αύριο στο Λονδίνο, στην πρώτη εκστρατεία που γίνεται από την Κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ και με το Invest Cyprus για την επιστροφή ταλέντων στη Κύπρο, εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Minds in Cyprus», την οποία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα χαρακτήρισε ως πράξη πίστης στον Κύπριο που έφυγε και τα κατάφερε, στον επιστήμονα, στην επιχειρηματία, που μεγαλούργησε αλλού.

«Είναι μια πολιτική πράξη. Μια Κυβέρνηση που απευθύνεται στον πολίτη της στο εξωτερικό και του λέει ‘’Σε χρειάζομαι για να αλλάξουμε μαζί την πατρίδα μας’’», τόνισε ο κ. Λετυμπιώτης.

Στην εισαγωγική του ομιλία κατά την έναρξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε όλους όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια να υπάρχει αυτό το σχέδιο δράσης με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο.

«Η χώρα μας είναι σήμερα στην ευχάριστη θέση να μπορεί να επαναπατρίσει ταλέντα, χρειαζόμαστε κόσμο, χρειαζόμαστε επιστημονικό προσωπικό και ο στόχος μας μέσα από αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι να υπάρξει επαναπατρισμός ταλέντου στην Κύπρο.

Χαίρομαι γιατί ξεπεράσαμε τα 750 άτομα, δυστυχώς αναγκαστήκαμε να πούμε όχι σε περισσότερες συμμετοχές, για αυτό η όλη εκδήλωση θα μεταδίδεται διαδικτυακά για να έχουν την ευκαιρία όσο το δυνατόν περισσότεροι να την παρακολουθήσουν», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Απριλίου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για επαναπατρισμό ταλέντου (brain gain), οι οποίες ενσωματώθηκαν σε τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Το νομοσχέδιο προωθεί την διεύρυνση του υφιστάμενου πλαισίου, ώστε να:

  • αυξηθεί το ποσοστό της φορολογικής απαλλαγής από 20% σε 25% της αμοιβής από πρώτη εργοδότηση,
  • αυξηθεί το ανώτατο ποσό φορολογικής απαλλαγής από €8.550 σε €25.000,
  • μειωθεί ο προαπαιτούμενος χρόνος εκτός της Δημοκρατίας για λήψη της απαλλαγής, από 15 έτη σε επτά έτη (μετά τη συμπλήρωση των σπουδών τους),
  • παρέχεται ευελιξία στο κριτήριο της απασχόλησης εκτός της Δημοκρατίας, από τρία συνεχόμενα έτη που απαιτούντο εκτός της Δημοκρατίας, να εφαρμόζεται για τουλάχιστον 36 μήνες από τα τελευταία πέντε έτη.

Αξίζει να τονιστεί ότι το πλαίσιο θα αξιολογείται κάθε πέντε έτη διασφαλίζοντας τη δυναμική του προσαρμογή στις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και ενδυναμώνοντας περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Μεγάλη τιμή για την Κύπρο ο διορισμός Καζάκου ως γ.γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου
Αμελητέα άνοδος στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη
Υποχρεωτικά διά νόμου τα δωμάτια θηλασμού/άντλησης σε χώρους εργασίας-δημόσιους χώρους
Εναρμονίζεται με Ε.Ε. ο νόμος για ειδικό καθεστώς ΦΠΑ σε μικρές επιχειρήσεις-Τι αλλάζει στη χορήγηση φοροαπαλλαγής
Συμφόρηση απόψεων για το άνοιγμα της Μακαρίου...«Πρέπει να είναι προορισμός και όχι κέντρο διέλευσης»
Η Copper Island επίσημα στη Λεμεσό-Νέο σενάριο στην παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία γράφεται στην Κύπρο(pics)
Παρατείνεται η περίοδος υποβολής αιτήσεων για κρατική φοιτητική μέριμνα-Η νέα προθεσμία
Μια σύγχρονη κρατική υπηρεσία στο Γέρι με τη σφραγίδα της Cyfield-Παρέδωσε το Παγκύπριο Κέντρο Αιμοδοσίας
Αρ. Βουράκης: Εξετάζει επάνοδό της στην Κύπρο ως ανταποκρίτρια η Deutsche Bank-Ισχυρά συγκροτήματα από τις συγχωνεύσεις
Χρ. Πατσαλίδης: Εντυπωσιακή πορεία σταθεροποίησης και ενίσχυσης για τον τραπεζικό τομέα, ανθεκτική η οικονομία