Powered by

Εγκρίνει το σχέδιο δράσης για επιστροφή ταλέντων στην Κύπρο το Υπουργικό-Τεράστιο το ενδιαφέρον για την εκδήλωση στο Λονδίνο

Το γενικότερο σχέδιο δράσης που θα δημοσιοποιήσει αύριο στο Λονδίνο, στην πρώτη εκστρατεία που γίνεται από την Κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ και με το Invest Cyprus για την επιστροφή ταλέντων στη Κύπρο, εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Minds in Cyprus», την οποία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα χαρακτήρισε ως πράξη πίστης στον Κύπριο που έφυγε και τα κατάφερε, στον επιστήμονα, στην επιχειρηματία, που μεγαλούργησε αλλού.

«Είναι μια πολιτική πράξη. Μια Κυβέρνηση που απευθύνεται στον πολίτη της στο εξωτερικό και του λέει ‘’Σε χρειάζομαι για να αλλάξουμε μαζί την πατρίδα μας’’», τόνισε ο κ. Λετυμπιώτης.

Στην εισαγωγική του ομιλία κατά την έναρξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε όλους όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια να υπάρχει αυτό το σχέδιο δράσης με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο.

«Η χώρα μας είναι σήμερα στην ευχάριστη θέση να μπορεί να επαναπατρίσει ταλέντα, χρειαζόμαστε κόσμο, χρειαζόμαστε επιστημονικό προσωπικό και ο στόχος μας μέσα από αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι να υπάρξει επαναπατρισμός ταλέντου στην Κύπρο.

Χαίρομαι γιατί ξεπεράσαμε τα 750 άτομα, δυστυχώς αναγκαστήκαμε να πούμε όχι σε περισσότερες συμμετοχές, για αυτό η όλη εκδήλωση θα μεταδίδεται διαδικτυακά για να έχουν την ευκαιρία όσο το δυνατόν περισσότεροι να την παρακολουθήσουν», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Απριλίου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για επαναπατρισμό ταλέντου (brain gain), οι οποίες ενσωματώθηκαν σε τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Το νομοσχέδιο προωθεί την διεύρυνση του υφιστάμενου πλαισίου, ώστε να:

  • αυξηθεί το ποσοστό της φορολογικής απαλλαγής από 20% σε 25% της αμοιβής από πρώτη εργοδότηση,
  • αυξηθεί το ανώτατο ποσό φορολογικής απαλλαγής από €8.550 σε €25.000,
  • μειωθεί ο προαπαιτούμενος χρόνος εκτός της Δημοκρατίας για λήψη της απαλλαγής, από 15 έτη σε επτά έτη (μετά τη συμπλήρωση των σπουδών τους),
  • παρέχεται ευελιξία στο κριτήριο της απασχόλησης εκτός της Δημοκρατίας, από τρία συνεχόμενα έτη που απαιτούντο εκτός της Δημοκρατίας, να εφαρμόζεται για τουλάχιστον 36 μήνες από τα τελευταία πέντε έτη.

Αξίζει να τονιστεί ότι το πλαίσιο θα αξιολογείται κάθε πέντε έτη διασφαλίζοντας τη δυναμική του προσαρμογή στις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και ενδυναμώνοντας περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Δειτε Επισης

Είδε ξανά τις συντεχνίες για την ΑΤΑ ο Γιάννης Παναγιώτου-Εξαντλεί κάθε περιθώριο για κοινά αποδεκτή λύση
Με ζημιές έκλεισε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία άνοδος
Στρατηγικές επιλογές Ε.Ε. για κλίμα στο Άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος με συμμετοχή Μαρίας Παναγιώτου (βίντεο)
Πάνω ο μέσος όρος απασχόλησης στην Κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο-Αύξηση στους εργοδοτούμενους ορισμένου χρόνου
Κ. Ιωάννου: Αποφασιστικό βήμα για ορθολογική διαχείριση τ/κ περιουσιών η ψήφιση κανονισμών
Βλέπει τις συντεχνίες μετά το τελεσίγραφο για την ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Πότε λήγει το χρονοδιάγραμμα για κατάληξη
Ο στόχος που επιτυγχάνεται με την ίδρυση της ΕΜΕΚ-«Προστατεύουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα»
Έτσι θα γίνεται η παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών-Τι αλλάζει, οι κανονισμοί που ψήφισε η Βουλή
Ψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης-Ποιοι είναι πλεονασματικοί και ποιοι ελλειμματικοί
Ιωσήφ Φράγκος: Να υπερασπιστούμε λυσσαλέα την ανεξαρτησία του θεσμού της δικαιοσύνης-Άκρατος λαϊκισμός