Powered by

Ανοικτή η Κίνα σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ μετά τα μηνύματα της Ουάσιγκτον-Πώς αντιδρούν οι αγορές

Η Κίνα δήλωσε ότι αξιολογεί το ενδεχόμενο έναρξης εμπορικών συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια πρώτη ένδειξη ύφεσης της έντασης μετά την πρόσφατη αύξηση των δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανέφερε πως έχει λάβει υπόψη του τις επανειλημμένες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για πρόθεση διαλόγου και κάλεσε την Ουάσιγκτον να δείξει «ειλικρίνεια» απέναντι στο Πεκίνο.

«Οι ΗΠΑ έχουν στείλει μηνύματα στην Κίνα μέσω σχετικών διαύλων, εκφράζοντας την επιθυμία τους για συνομιλίες», ανέφερε το υπουργείο. «Η Κίνα εξετάζει αυτή τη δυνατότητα».

Αντίδραση των αγορών και πιθανή μεταστροφή

Μετά τη δήλωση, τα futures του δείκτη S&P 500 ανέκαμψαν στην Ασία, ενώ οι περιφερειακές μετοχές κατέγραψαν θετική πορεία.

Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises ενισχύθηκε πάνω από 1%, ενώ οι κινεζικές αγορές ήταν κλειστές λόγω αργίας. Το γιουάν εκτός ηπειρωτικής Κίνας ενισχύθηκε κατά 0,3% και το δολάριο Αυστραλίας –συχνά δείκτης για την κινεζική οικονομία– ακολούθησε ανοδική τάση.

Η εξέλιξη αφήνει περιθώριο αλλαγής στη στασιμότητα που χαρακτήριζε τις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, μετά τη μονομερή απόφαση του Τραμπ να επιβάλει τους υψηλότερους δασμούς των τελευταίων 100 ετών, κίνηση στην οποία το Πεκίνο απάντησε με αντίποινα.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Κίνα πρέπει να επικοινωνήσει μαζί του για να ξεκινήσει διάλογος. Προηγουμένως αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι είναι στην ευθύνη του Πεκίνου να κάνει το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση.

Ο Τζον Γκονγκ, πρώην σύμβουλος του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου, χαρακτήρισε την κίνηση ως «την πρώτη βροχή μετά από παρατεταμένη ξηρασία» και σημείωσε ότι αποτελεί ένδειξη πως υπάρχει το «πράσινο φως» από την ανώτατη ηγεσία της χώρας.

«Προετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις: ποιος θα τις ηγηθεί, ποια θα είναι η στρατηγική, ποιο το μοντέλο διαχείρισης της Ουάσινγκτον», δήλωσε στο Bloomberg.

Επιπτώσεις, προσδοκίες και πολιτικές εξελίξεις

Η εμπορική σύγκρουση που εντάθηκε τον Απρίλιο με εκατέρωθεν νέους δασμούς έχει ήδη αφήσει οικονομικές πληγές.

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε στις αρχές του έτους, κυρίως εξαιτίας του κύματος εισαγωγών που στόχευε στην αποφυγή των νέων δασμών, προκαλώντας αναστάτωση στις αγορές και πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Στην Κίνα, η εργοστασιακή δραστηριότητα σημείωσε τη χειρότερη συρρίκνωση από τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ οι νέες εξαγωγικές παραγγελίες κατέγραψαν ιστορικό χαμηλό, χειρότερο και από εκείνο του Απριλίου 2022 όταν η Σαγκάη είχε τεθεί σε καθολικό lockdown.

Ωστόσο, η πορεία προς διαπραγματεύσεις παραμένει αβέβαιη. Το Πεκίνο αναμένει από τις ΗΠΑ να ορίσουν διαπραγματευτή με την έγκριση του Τραμπ, ώστε να προετοιμαστεί ένα πλαίσιο συμφωνίας για την πιθανή συνάντηση των δύο ηγετών.

Την ίδια στιγμή, ενώ χώρες όπως η Ινδία και η Ιαπωνία συνάπτουν διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ, η Κίνα διατρέχει τον κίνδυνο απομόνωσης ως η μόνη μεγάλη οικονομία που δεν επιδιώκει ενεργά συμφωνία.

Απρόβλεπτη τροπή μπορεί να πάρει η κατάσταση μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Τραμπ: ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο πρώτος στην ιστορία του αξιώματος που έχει υποστεί κυρώσεις από το Πεκίνο, ανέλαβε προσωρινά και καθήκοντα Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Ο Μάικλ Γουόλτζ, ο μέχρι πρότινος σύμβουλος, προτείνεται για πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η ενίσχυση της επιρροής του Ρούμπιο αναμένεται να εντείνει τη ρητορική της Ουάσινγκτον για την Ταϊβάν και τη Νότια Σινική Θάλασσα, πεδία ιδιαίτερης ευαισθησίας για το Πεκίνο. Μιλώντας στον Σον Χάνιτι του Fox News, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι «η Κίνα αναζητά μια βραχυπρόθεσμη συνεννόηση» και ότι «οι δασμοί έχουν προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της».

Παρότι δεν υπήρξε επίσημη απάντηση από τον Λευκό Οίκο, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εμπορίου και το Γραφείο του Εκπροσώπου Εμπορίου, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνομιλίες μπορεί να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Θα υπάρξει κάποια μορφή διαλόγου και αυτό ίσως συμβεί σύντομα», δήλωσε στο Bloomberg ο Φρανκ Λάβιν, πρώην υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ. «Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν αποκλιμάκωση ή τουλάχιστον μείωση της έντασης».

Το κινεζικό υπουργείο φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η πρόθεσή του να συνομιλήσει εντάσσεται στο ήδη γνωστό πλαίσιο της πολιτικής του. Προϋπόθεση για οποιονδήποτε διάλογο παραμένει η κατάργηση των μονομερών δασμών από τις ΗΠΑ.

«Αν πολεμήσουμε, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους· αν συνομιλήσουμε, η πόρτα είναι ανοιχτή», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αν οι ΗΠΑ δεν διορθώσουν τις μονομερείς και εσφαλμένες πρακτικές τους, τότε δεν έχουν καμία ειλικρίνεια και θα πλήξουν περαιτέρω την αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Δειτε Επισης

Φθηνά δέματα τέλος στις ΗΠΑ...Αυξήσεις έως και 50% από Shein, Temu και Alibaba
Ανοικτή η Κίνα σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ μετά τα μηνύματα της Ουάσιγκτον-Πώς αντιδρούν οι αγορές
Πλήγμα στη βιομηχανία των ΗΠΑ λόγω δασμών Τραμπ-Σε χαμηλό πέντε μηνός ο δείκτης PMI
Άνοιγμα Κίνας στην Ευρώπη: Οι σχέσεις με την Ε.Ε. φέρνουν «πολύτιμη σταθερότητα» στην παγκόσμια οικονομία
Ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο-Ποια κράτη ξεχώρισαν
Χρυσός: Διατηρεί τη σταθερότητά του εν μέσω εξελίξεων στο εμπόριο και τις αγορές-Ξεπέρασε και πάλι τις $3.000 η ουγγιά
Γλίτωσε την ύφεση η Γερμανία… Ανάπτυξη 0,2% το α’ τρίμηνο-Οι δασμοί απειλούν τις προοπτικές
ΗΠΑ: Στο έλεος της πολιτικής Τραμπ τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
Πρώτα αρνητικά σημάδια από τους δασμούς στην κινεζική οικονομία-Βαρύ πλήγμα στη μεταποίηση τον Απρίλιο
Κίνα: Κατάρτισε «λευκή λίστα» με αμερικανικά προϊόντα που εξαιρούνται από τους δασμούς 125%