powered by

Υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και αυξημένη ρευστότητα για τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα το 2024

Τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα διατήρησαν την ψηλή κεφαλαιακή τους επάρκεια και αυξημένη ρευστότητα το 2024, σύμφωνα με αναθεωρημένους επιλεγένους Δείκτες Χρηματοοικονομικής Ευρωστίας του Κυπριακού Τραπεζικού Τομέα, που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια του κυπριακού τραπεζικού τομέα, η ΚΤΚ αναφέρει ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα συνέχισαν να διατηρούν ισχυρή κεφαλαιακή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης κύριων βασικών κεφαλαίων, Κατηγορίας 1 (CET1) στο τέλος του 2024 ανήλθε στο 24,48% με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (tier 1) να ανέρχεται σε 25,7%. Ο δείκτης μόχλευσης ανήλθε στο 9,47%.

"Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και μόχλευσης παρουσίασαν σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το τέλος του 2023, αντικατοπτρίζοντας τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα", σημειώνει η ΚΤΚ.

Ποιότητα Ενεργητικού

Όσον αφορά την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, η ΚΤΚ αναφέρει ότι αυτή συνέχισε να βελτιώνεται.

Ωστόσο, η ΚΤΚ αναφέρει ότι ο όγκος των ΜΕΧ που παραμένει στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι σημαντικός, με τον δείκτη ΜΕΧ το τέλος του 2024 να ανέρχεται στο 6,23%, υψηλότερος από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκής Ένωσης (περίπου 2,5%).

Εντούτοις, η Τράπεζα σημειώνει ότι ο υψηλός δείκτης κάλυψης προβλέψεων έναντι των ΜΕΧ (58,3%) του εγχώριου τραπεζικού τομέα, καταδεικνύει την ικανότητα του τομέα να απορροφήσει ενδεχόμενες μελλοντικές πιστωτικές ζημιές.

Κερδοφορία

Η ΚΤΚ σημειώνει, επίσης, ότι ο τραπεζικός τομέας κατέγραψε θετική κερδοφορία κατά το 2024, κυρίως λόγω των καθαρών εσόδων από τόκους.

Έσοδα καταγράφηκαν από διάφορες πηγές τόκων, όπως δάνεια και χορηγήσεις, επενδύσεις σε χρεωστικούς τίτλους και καταθέσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα λειτουργικά έξοδα των πιστωτικών ιδρυμάτων, αν και μειωμένα σε σύγκριση με τον ιστορικό τους μέσο όρο, παρουσίασαν μικρή αύξηση σε σχέση με το 2023, λόγω κυρίως αύξησης στο κόστος προσωπικού.

Ρευστότητα

Ο τραπεζικός τομέας συνεχίζει να παρουσιάζει πλεονάζουσα ρευστότητα, με τους σχετικούς δείκτες στο 333% να υπερβαίνουν κατά πολύ τα ελάχιστα εποπτικά όρια (100%) και να διατηρούν θετική πορεία.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, τα στοιχεία ενεργητικού του τραπεζικού τομέα συγκεντρώνονται κυρίως σε μετρητά και καταθέσεις με την ΕΚΤ, δάνεια και χορηγήσεις, καθώς και ομολογιακούς τίτλους. Αντίστοιχα, τα στοιχεία παθητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελούνται κυρίως από καταθέσεις και κεφάλαια.

Όπως αναφέρει η ΚΤΚ, οι εν λόγω δείκτες αποτελούν βασικό εργαλείο για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της ευρωστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της χώρας, καθώς και για τη διαμόρφωση της μακροπροληπτικής πολιτικής.

Δειτε Επισης

Α. Παπακωνσταντίνου: Η αποκατάσταση των κουρεμένων, η οροφή στις αποζημιώσεις και πού διαφωνεί ο ΣΥΚΑΛΑ
Μ. Περδίος: Οι τάσεις στην διοίκηση και οι στρατηγικές της Louis Hotels για την επιτυχή λειτουργία των ξενοδοχείων της
Σώτος Τρικωμίτης: Αντίκτυπος στο σύνολο της αγοράς από το πάγωμα και ξεπάγωμα της ηλεκτροκίνησης-Θέλουμε απαντήσεις
Νίκος Χριστοδουλίδης: Στενοί συνεργάτες για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία οι ξένοι επενδυτές (video)
Ο στόχος που επιτυγχάνεται με την ίδρυση της ΕΜΕΚ-«Προστατεύουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα»
Κόλαφος για το ΤΟΜ το πόρισμα της Ερευνητικής για τους Τακάτα-Δείχνει ποινικές ευθυνές για πρώην διευθυντές του
Πανέττα (ΕΚΤ): Περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια εάν η αδύναμη ανάπτυξη επηρεάσει τις τιμές
Ιωσήφ Φράγκος: Να υπερασπιστούμε λυσσαλέα την ανεξαρτησία του θεσμού της δικαιοσύνης-Άκρατος λαϊκισμός
Pendeli Resort: Ανακοινώθηκε το opening-Οι πρώτες φωτογραφίες από το ανανεωμένο ξενοδοχείο των Πλατρών
Καρέ-καρέ η διαδικασία για τον έλεγχο των ΑΞΕ...Οι πληροφορίες που θα ελέγχονται και οι κίνδυνοι που θα αξιολογούνται