Πτώση άνω του 2% στις τιμές πετρελαίου εν μέσω αισιοδοξίας για πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν
InBusinessNews 08:14 - 16 Μαΐου 2025

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υπέστησαν σημαντική υποχώρηση την Πέμπτη, καθώς ενισχύθηκαν οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Το Brent, διεθνές σημείο αναφοράς, με συμβόλαια λήξης τον Ιούλιο έκλεισε στα 64,53 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 2,36%. Αντίστοιχα, το αμερικανικό WTI υποχώρησε κατά 2,42%, κλείνοντας στα 61,62 δολάρια.
Μιλώντας από την Ντόχα του Κατάρ, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία με το Ιράν.
«Βρισκόμαστε σε πολύ σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν για μακροπρόθεσμη ειρήνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις του ακολούθησαν αναφορές από υψηλόβαθμο σύμβουλο του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, ο οποίος δήλωσε στο NBC News ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία, υπό την προϋπόθεση της άρσης των οικονομικών κυρώσεων.
Αντίκτυπος στις αγορές ενέργειας
Η πιθανότητα συμφωνίας αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Σύμφωνα με τον αναλυτή της PVM, Tamas Varga, η «πρωινή αδυναμία των τιμών οφείλεται αποκλειστικά στην προοπτική πυρηνικής συμφωνίας».
Όπως εξήγησε, εάν υπάρξει συμφωνία που εφαρμοστεί αποτελεσματικά και προβλέπει την παύση του εμπλουτισμού ουρανίου για στρατιωτικούς σκοπούς, τότε το Ιράν θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου έως και κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.
Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι η αρνητική επίδραση στην τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εν μέρει από το γεγονός ότι ο OPEC+ φαίνεται να επιβραδύνει την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής.
Ο OPEC+, συμμαχία μεταξύ κρατών-μελών και μη κρατών-μελών του OPEC, με ηγεσία τη Σαουδική Αραβία, έχει αιφνιδιάσει τις αγορές τους τελευταίους μήνες αυξάνοντας την προσφορά. Τον Μάιο, η συμμαχία αποφάσισε την αύξηση της παραγωγής κατά 411.000 βαρέλια ημερησίως για τον Ιούνιο, συνεχίζοντας την πολιτική επέκτασης από τον προηγούμενο μήνα.
Οικονομική κρίση στο Ιράν και γεωπολιτικές απώλειες
Η οικονομία του Ιράν έχει υποστεί ισχυρά πλήγματα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης – JCPOA) το 2018, υπό την προεδρία Τραμπ.
Το Ιράν έχει βρεθεί αντιμέτωπο με κύματα κοινωνικής αναταραχής, κατάρρευση του νομίσματος και κρίση ακρίβειας, ενώ το 2024 έχασε και τον βασικό του σύμμαχο στη Μέση Ανατολή, καθώς το καθεστώς Άσαντ κατέρρευσε στη Συρία.
Παράλληλα, το Ισραήλ εξόντωσε μεγάλο μέρος της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, παραστρατιωτικής οργάνωσης που αποτελεί προέκταση της ιρανικής επιρροής στον Λίβανο.
Αν και ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ήταν σθεναρά αντίθετος σε κάθε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέλαβαν συντονισμένες προσπάθειες να τον πείσουν, παρουσιάζοντας τη συμφωνία ως κρίσιμη για την επιβίωση του καθεστώτος.