Κομισιόν: Μέτρα απλοποίησης ΚΑΠ για στήριξη γεωργών-Περιορισμός διοικητικού φόρτου και ελέγχων
InBusinessNews 18:35 - 14 Μαΐου 2025

Μέτρα απλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για στήριξη των γεωργών και την ανταγωνιστικότητα πρότεινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εστιάζοντας στον περιορισμό του διοικητικού φόρτου και των ελέγχων, την εφαρμογή των πολιτικών, την αντιμετώπιση κρίσεων και τις ανάγκες για επενδύσεις.
Τα μέτρα αφορούν την απλοποίηση του καθεστώτος πληρωμών για τους μικροκαλλιεργητές και την αύξηση του ορίου για τις εφάπαξ πληρωμές από 1250 σε 2500 ευρώ, την απλοποίηση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων και μείωση του διοικητικού φόρτου λόγω των ελέγχων, την ενίσχυση της διαχείρισης κρίσεων λόγω φυσικών κατατροφών ή ζωονόσων αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη για προσαρμογή των σχεδιασμών τους.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προτείνονται και θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφορούν τη μείωση διοικητικών υποχρεώσεων που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί σε όλη την ΕΕ, οι οποίες είναι χρονοβόρες και δημιουργούν επιπρόσθετο κόστος τόσο για τους ίδιους όσο και για τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.
Το πακέτο παρουσίασαν ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ραφαέλε Φίτο, αρμόδιος για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις και ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα απλοποίησης της νομοθεσίας της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, μέσω των αλλαγών που προτείνονται οι γεωργοί της ΕΕ μπορούν να εξοικονομήσουν συνολικά μέχρι και 1,58 δις ευρώ ετησίως, ενώ οι εθνικές αρχές μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 210 εκατ. ευρώ. Παράλληλα οι διαδικασίες πληρωμών και τα εργαλεία της ΕΕ για αντιμετώπιση των κρίσεων θα είναι πιο ευέλικτα και ευκολότερα στη χρήση.
Η Κομισιόν αναμένεται αργότερα φέτος να προτείνει νέα μέτρα απλούστευσης και για άλλους τομείς πέρα από τη γεωργία με στόχο τη μείωση του φόρτου λόγω των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων και ελέγχου και τη διευκόλυνση της αξιοποίησης της ευελιξίας που προβλέπονται από τα μέτρα που πρότεινε σήμερα.
«Στόχος μας είναι να παρέμβουμε στον τρέχοντα προγραμματισμό για να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα» ανέφερε ο κ. Φίτο. «Ακούμε τις ανάγκες του γεωργικού τομέα και ανταποκρινόμαστε με στοχευμένο τρόπο στα αιτήματά του, ώστε να του προσφέρουμε τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του τομέα και να προσφέρουμε στους Ευρωπαίους πολίτες μια σύγχρονη, αποτελεσματική γεωργία που θα επικεντρώνεται στο προϊόν - και όχι στη γραφειοκρατία» πρόσθεσε.
«Οι σημερινές μας προτάσεις ισορροπούν μεταξύ της ανάγκης να υπάρξει μια πολιτική που να ανταποκρίνεται στις συνθήκες επί του εδάφους και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί σταθερότητα για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα της γεωργίας» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Χάνσεν, ο οποίος κάλεσε το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο να ολοκληρώσουν την επεξεργασία της πρότασης μέχρι το τέλος του έτους ώστε οι αγρότες να δουν τις αλλαγές να εφαρμόζονται ήδη από το 2026.
Ειδικότερα σε σχέση με το σημερινό πακέτο, όσον αφορά τις ενισχύσεις για τους μικροκαλλιεργητές, το όριο της ετήσιας εφαπαξ πληρωμής (ενιαίας, ετήσιας εκταμίευσης) θα αυξηθεί από 1250 ευρώ σε 2500 ευρώ, με στόχο την πιο ισορροπημένη κατανομή της στήριξης, την ενίσχυση της ζωτικότητας αγροτικών περιοχών όπου οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία, και τη μείωση του διοικητικού φόρτου τόσο για τους γεωργούς όσο και για τις αρχές. Οι γεωργοί αυτοί θα εξαιρούνται επίσης από ορισμένους περιβαλλοντικούς κανόνες (αιρεσιμότητα) και θα μπορούν αντιθέτως να αξιοποιούν κίνητρα που να ανταμείβουν την οικολογική γεωργία (οικολογικά καθεστώτα - eco-schemes).
Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και ελέγχους, η δέσμη μέτρων έχει στόχο να καταστήσει ευκολότερη την προσαρμογή των κανόνων σε διαφορετικές γεωργικές πρακτικές και τοπικές συνθήκες, μειώνοντας παράλληλα τις επικαλύψεις με τους υφιστάμενους εθνικούς κανόνες. Για παράδειγμα, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, οι πιστοποιημένες βιολογικές εκμεταλλεύσεις θα θεωρούνται αυτόματα ότι πληρούν ορισμένες από τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ΕΕ για τη χρηματοδότηση.
Όσον αφορά τη διαχείριση κρίσεων, οι γεωργοί της ΕΕ που πλήττονται από φυσικές καταστροφές ή ζωονόσους θα έχουν περισσότερη στήριξη μέσω νέων πληρωμών για αντιμετώπιση κρίσεων στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ και χάρη σε πιο ευέλικτα και προσιτά εργαλεία διαχείρισης κινδύνων. Τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην προσαρμογή των στρατηγικών σχεδίων τους για την ΚΑΠ. Στο εξής, εκ των προτέρων έγκριση από την Κομισιόν θα απαιτείται μόνο για στρατηγικές τροποποιήσεις.
Το πακέτο περιλαμβάνει ακόμα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς οι μικροκαλλιεργητές θα μπορούν ευκολότερα να λάβουν οικονομική στήριξη μέσω μιας νέας επιλογής χρηματοδότησης που θα προσφέρει έως και 50.000 ευρώ ως εφάπαξ ποσό για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεών τους.
Όσον αφορά τη ψηφιοποίηση, οι εθνικές αρχές θα έχουν κίνητρο να αναπτύξουν διαλειτουργικά ψηφιακά συστήματα, μέσω των οποίων οι γεωργοί θα χρειάζεται να υποβάλλουν τα δεδομένα τους μόνο μία φορά, μέσω ενός ενιαίου συστήματος, εξοικονομώντας χρόνο, μειώνοντας το διοικητικό κόστος και βελτιώνοντας τη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.