Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Webinar για το Κυπριακό από το 1974 έως σήμερα
Δελτίο Τύπου 08:57 - 14 Μαΐου 2025

Το Τμήμα Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος διοργανώνει μια σημαντική διαδικτυακή διάλεξη με θέμα τις εξελίξεις και τις μεταμορφώσεις του Κυπριακού Ζητήματος από την περίοδο της τουρκικής εισβολής μέχρι και τη σύγχρονη γεωπολιτική πραγματικότητα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 20 Μαΐου 2025, στις 17:00, μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams. Η συμμετοχή είναι ανοικτή στο κοινό.
Πρόκειται για μια ακαδημαϊκή πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να αναδείξει, με νηφαλιότητα και επιστημονική τεκμηρίωση, τις κρίσιμες καμπές της κυπριακής πολιτικής ιστορίας, θέτοντας στο επίκεντρο τη σύνδεση της εσωτερικής δυναμικής του ζητήματος με τις διεθνείς εξελίξεις και τα στρατηγικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις παραμέτρους της διεθνοποίησης του Κυπριακού, στις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, αλλά και στην πορεία του ζητήματος υπό το φως των σύγχρονων γεωστρατηγικών μετατοπίσεων και της ενεργειακής διπλωματίας.
Κεντρικοί ομιλητές της διάλεξης θα είναι ο Δρ. Αντώνης Κλάψης, Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, και ο Δρ. Ανδρέας Στεργίου, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και κάτοχος Έδρας Jean Monnet στην ευρωπαϊκή ενεργειακή και κλιματική πολιτική με εστίαση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Δρ. Μαρίνα Ελευθεριάδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές, πανεπιστημιακούς, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο για τις διεθνείς σχέσεις, τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία και την εξέλιξη ενός από τα πλέον σύνθετα και πολυεπίπεδα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής.
Η παρακολούθηση της διάλεξης δεν προϋποθέτει προεγγραφή και είναι προσβάσιμη στον σύνδεσμο: https://bit.ly/4ddorUO.
Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος επιβεβαιώνει, μέσα από παρόμοιες πρωτοβουλίες, τον ρόλο του ως φορέα έρευνας, διαλόγου και τεκμηριωμένης ακαδημαϊκής παρέμβασης σε κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την πορεία της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής.