powered by

Μαγνητίζει η Τράπεζα Κύπρου-Διαφοροποίηση μετοχικής βάσης με προσέλκυση ξένων funds και θεσμικών επενδυτών

Αρκετά επωφελής για την Τράπεζα Κύπρου αποδεικνύεται η επιστροφή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων και αμερικανικά funds, για να επενδύσουν στο Συγκρότημα.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η Εκτελεστική Διευθύντρια Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης της Τράπεζας Κύπρου, Ελίζα Λειβαδιώτου, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο.

Ειδικότερα, και ερωτηθείσα εάν καταγράφεται ενδιαφέρον από ξένα funds και θεσμικούς επενδυτές για να αγοράσουν μετοχές της τράπεζας, η κ. Λειβαδιώτου, αφού απάντησε καταφατικά, τόνισε πως «η όλη πορεία τα τελευταία δύο με τρία χρόνια μετάβαλε τη μετοχική μας βάση».

Όπως είπε, «αυτό επιταχύνθηκε μετά την απόφαση για είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διότι ξεκλείδωσε-αν θέλετε-και κάποιους μετόχους που δεν μπορούσαν, ίσως, να αγοράσουν από το Λονδίνο».

«Εάν δείτε σήμερα το μητρώο μετόχων μας σε σχέση με το μητρώο πριν δύο με τρία χρόνια, θεωρώ ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου πως είναι τελείως διαφορετικό», επεσήμανε.

«Αποφάσισε να πωλήσει ο διαχειριστής της Λαϊκής το 5%, μία νομική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο που κάποια στιγμή έπρεπε να αλλάξει χέρια.

Την ίδια ώρα, μείωσαν πάρα πολύ σημαντικά τη συμμετοχή τους κάποια άλλα funds που είχαν επενδύσει στην τράπεζα σε πολύ πιο δύσκολες εποχές, σε πολύ πιο χαμηλές τιμές, άρα ωρίμασε η δική τους επένδυση και αυτό έφερε μία σειρά από νέους επενδυτές, τόσο από ευρωπαίους, αλλά και αμερικανικά funds, όσο και από Ελλαδίτες-ελληνικά asset management, οι οποίοι προηγουμένως δεν ήταν ιδιαίτερα επενδυμένοι στην Τράπεζα Κύπρου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Λειβαδιώτου, «σε αυτό το κομμάτι της, κυρίως ήταν καταλύτης η επαναφορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο άλλο κομμάτι που βοήθησε η Αθήνα, είναι οι Ελλαδίτες χρηματιστές και αναλυτές, οι οποίοι επειδή είχαν πελάτες ξένους που τους μιλούσαν για τις ελληνικές τράπεζες και εταιρείες, πλέον μπήκαμε και εμείς στο ίδιο ραντάρ και έτσι μιλούν πιο εύκολα για την Τράπεζα Κύπρου, μας φέρνουν σε επαφή μαζί τους και επενδύουν».

«Συνεπώς, γενικά, αυτή η αλλαγή-ανακύκλωση μετόχων με πιο legacy μετόχους έγινε σε ένα μεγάλο βαθμό», υπογράμμισε περαιτέρω.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας για τις Σχέσεις Επενδυτών και ESG, Αννίτα Παύλου, ανέφερε πως «υπάρχει μεγάλο από αμερικανικά funds». «Τον τελευταίο καιρό έχουμε ζήτηση για συναντήσεις με αμερικάνικα funds», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στενοί συνεργάτες για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία οι ξένοι επενδυτές (video)
Θάνος Μιχαηλίδης: Η μεγάλη προοπτική της Πάφου και πώς θα προσελκύσει υψηλότερης εισοδηματικής τάξης τουρίστες
Ο στόχος που επιτυγχάνεται με την ίδρυση της ΕΜΕΚ-«Προστατεύουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα»
Κόλαφος για το ΤΟΜ το πόρισμα της Ερευνητικής για τους Τακάτα-Δείχνει ποινικές ευθυνές για λειτουργούς του
Πανέττα (ΕΚΤ): Περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια εάν η αδύναμη ανάπτυξη επηρεάσει τις τιμές
Ιωσήφ Φράγκος: Να υπερασπιστούμε λυσσαλέα την ανεξαρτησία του θεσμού της δικαιοσύνης-Άκρατος λαϊκισμός
Pendeli Resort: Ανακοινώθηκε το opening-Οι πρώτες φωτογραφίες από το ανανεωμένο ξενοδοχείο των Πλατρών
Καρέ-καρέ η διαδικασία για τον έλεγχο των ΑΞΕ...Οι πληροφορίες που θα ελέγχονται και οι κίνδυνοι που θα αξιολογούνται
Μείωση καταθετικών επιτοκίων για νοικοκυριά/επιχειρήσεις, αύξηση στα στεγαστικά
Σε νέα εποχή με ΕΜΕΚ η εφαρμογή των κυρώσεων-Βήμα περαιτέρω βελτίωσης της εικόνας της Κύπρου