Δασμοί Τραμπ: Η εμπορική αβεβαιότητα πάγωσε παγκοσμίως τις εξαγορές και συγχωνεύσεις
InBusinessNews 08:27 - 12 Μαΐου 2025

Οι εντάσεις που προκάλεσε ο εμπορικός πόλεμος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ξεκίνησε στις 2 Απριλίου με την επιβολή δασμών σε διεθνείς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση των συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως.
Οι επενδυτικές τράπεζες και οι κορυφαίοι επιχειρηματικοί ηγέτες παραμένουν διστακτικοί να προχωρήσουν σε νέες επενδυτικές κινήσεις, εν μέσω έντονης αβεβαιότητας για τη μελλοντική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω ακριβώς του εμπορικού πολέμου που είναι σε εξέλιξη.
Πτώση στον αριθμό των συμφωνιών
Τα στοιχεία της Dealogic για τον Απρίλιο αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, φτάνοντας μόλις τις 2.330.
Πρόκειται για μείωση 34% σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μηνιαίο μέσο όρο και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2005.
Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά συγχωνεύσεων παγκοσμίως, καταγράφηκαν μόλις 555 συμφωνίες, οι λιγότερες από τον Μάιο του 2009, όταν οι αγορές προσπαθούσαν ακόμα να ανακάμψουν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Αξία συμφωνιών σε ελεύθερη πτώση
Η αξία των συμφωνιών μειώθηκε εξίσου δραματικά, φτάνοντας τα 243 δις δολάρια τον Απρίλιο, ποσό μικρότερο κατά 54% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 20% χαμηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών, σύμφωνα με την Dealogic.
Οι επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες είχαν αρχικά προβλέψει ότι το 2025 θα ήταν μια χρονιά ανάκαμψης για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, πλέον συμβουλεύουν τους πελάτες τους να «παγώσουν» τα επενδυτικά τους σχέδια έως ότου αποσαφηνιστεί η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ.
Επιπτώσεις από την αβεβαιότητα
Η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί είναι τόσο μεγάλη που ο αριθμός των συμφωνιών ήταν χαμηλότερος ακόμα και από τις σκοτεινές ημέρες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009 και της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι επιχειρήσεις αποφεύγουν τις μεγάλες στρατηγικές κινήσεις και περιμένουν μια πιο σταθερή παγκόσμια οικονομική κατάσταση πριν προχωρήσουν σε νέες συμφωνίες.