Ελπίζει για την ηλεκτρική διασύνδεση η Αθήνα...«Σύντομα επανεκκίνηση του έργου, δεν θα υπάρξει εμπόδιο»

Την πεποίθηση ότι το ηλεκτρικό καλώδιο μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου «θα βγει σίγουρα» εκφράζουν ανώτατες ελληνικές διπλωματικές πηγές με την ευκαιρία της τριήμερης ανεπίσημης επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας ότι σύντομα θα υπάρξει επανεκκίνηση του έργου.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι «η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου σημαίνει έρευνα και επιφανειακή πόντιση καλωδίων», ενώ υπενθύμισαν ότι χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Πάντως επεσήμαναν ότι το καλώδιο είναι σημαντικό γιατί αίρει την απομόνωση της Κύπρου.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «η πόντιση είναι ελεύθερη» και πως «οτιδήποτε κάνεις στην ανοιχτή θάλασσα προστατεύεται από διεθνές δίκαιο και δεν απαιτεί αδειοδότηση». Ωστόσο, το ελληνικό ΥΠΕΞ γνωρίζει ότι η Τουρκία ενοχλείται μολονότι είναι θέμα ελευθερίας.

«Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς είναι η έρευνα να συνεχιστεί», επεσήμαναν οι ίδιες πηγές λέγοντας ωστόσο ότι δεν μπορείς να κλείσεις την ανατολική Μεσόγειο για ένα χρόνο.

Σύμφωνα πάντως με τις ανώτατες διπλωματικές πηγές, «εάν η Τουρκία επιμείνει στην παρενόχληση τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα». Ωστόσο επισημαίνουν ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ «διατηρεί την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα» αλλά «όταν βγει το πλοίο για έρευνα θα αξιολογηθεί η κατάσταση».

Οι ανώτατες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «έχει βγει από τις πραγματικές του διαστάσεις το θέμα».

Αναφέρουν ότι «θα υπάρξει επανεκκίνηση του έργου», και εκτιμούν ότι «δεν θα υπάρξει εμπόδιο».

Στο ερώτημα που τίθεται ως προς το «ποιος ήταν χαμένος και ποιος κερδισμένος στο θέμα της Κάσου», απαντούν ότι «τα τουρκικά πλοία έφυγαν και η έρευνα έγινε». 

Παρόλα αυτά «υπήρξε η αντίληψη ότι η Ελλάδα υποχώρησε και ταπεινώθηκε», ανέφεραν, επισημαίνοντας ότι «είναι τελείως δυσανάλογη η αντίληψη με την πραγματικότητα». Απέρριψαν επίσης ότι η Ιταλία είχε πάρει άδεια από Τουρκία.

Για την κατάθεση από μέρους της Ελλάδας του χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ), οι ανώτατες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «το ελληνικό ΥΠΕΞ  δεν θριαμβολόγησε ότι η Ελλάδα έφτιαξε ΑΟΖ», εξηγώντας ότι «ο ΘΧΣ δεν καθορίζει ΑΟΖ».

«Είναι σοβαρή εξέλιξη το γεγονός ότι έχουν και οι δύο χώρες καταθέσει τις θέσεις τους για τα Απώτατα Δυνητικά Όρια», επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι «έχουμε δεδομένα, κάτι που δεν είχαμε πριν». «Τα δεδομένα είναι πιο εμπεριστατωμένα αν καταλήξουμε να πάμε στη Χάγη».

Τόνισαν ότι «είναι σημαντικό που υπάρχουν δύο χάρτες στο τραπέζι» και ότι «μέχρι πρότινος είχαμε μόνο τη θέση της Τουρκίας». «Τώρα τα πράγματα είναι πολύ απτά. Και οι δύο χώρες επικαλούνται το διεθνές δίκαιο. Άλλο ο ένας να επικαλείται το διεθνές δίκαιο και ο άλλος το δίκαιο της ισχύος», ανέφεραν.

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης για την ηλεκτρική διασύνδεση-Θα ισχύσουν οι ειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης
ΑΔΜΗΕ: Ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών Ισραήλ και Κύπρου η μελέτη κόστους-οφέλους του GSI
HELLENiQ ENERGY: Σταθερές βάσεις για τη νέα στρατηγική πορεία ανάπτυξης
Το πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική του πορεία εν αναμονή νέας αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ
Έρχεται με αλλαγές νέο σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ή εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού
Η ημέρα με την μέχρι στιγμής υψηλότερη συνολική μέγιστη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα το φετινό καλοκαίρι
Πετρέλαιο: Άνοδος 1% στις τιμές μετά τη βουτιά που προκάλεσε η εκεχειρία Ισραήλ-Ιράν
Έπεσαν οι υπογραφές για εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Πόλη Χρυσοχούς
Κομισιόν: Χαιρετίζει την προσωρινή πολιτική συμφωνία για παράταση του κανονισμού για αποθήκευση αερίου
ΑΔΜΗΕ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο-Η σύνθεσή του