Powered by

Αναδίπλωση Τραμπ με πάγωμα 90 ημερών στους δασμούς και ενιαίο συντελεστή 10%-Φουλ επίθεση κατά Κίνας με 125%

Το "πάγωμα" για 90 ημέρες των αμοιβαίων δασμών του ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να είναι ακόμη σαφές σε ποιες χώρες αναφέρεται, αφήνοντας ωστόσο θα εννοηθεί ότι πρόκειται για χώρες που δεν έχουν προβεί σε αντίποινα.

Η αναδίπλωση του Τραμπ ήρθε περίπου 13 ώρες μετά την έναρξη της εφαρμογής υψηλότερων αμοιβαίων δασμών σε 56 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κίνηση που προκάλεσε αναταραχή στις αγορές και ενίσχυσε τους φόβους για ύφεση. Ο Πρόεδρος δέχτηκε μαζικές πιέσεις από επιχειρηματίες και επενδυτές, σημειώνει το Bloomberg.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι κατά την περίοδο αυτή των 90 ημερών, θα τεθεί σε ισχύ ενιαίος δασμός 10%, ο  οποίος εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες (όπως είχε ανακοινώσει κατά την παρουσίαση της "Ημέρα της Ανεξαρτησίας).

Παράλληλα, εξαπέλυσε νέα επίθεση στην Κίνα, αυξάνοντας τους δασμούς από το 104% (μετά τη χθεσινή αύξηση κατά 50%) στο 125%.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι απαντά με δική του αύξηση των δασμών κατά 50% επιπλέον, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό φόρο στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ προϊόντα στο 84%. 

Λίγο νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είχε εκδώσει ανακοίνωση διαμηνύοντας ότι δεν επιθυμεί εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά και ότι θα αναγκαστεί να δώσει τη μάχη με την υπ' αριθμόν ένα οικονομία του κόσμου εφόσον ο Τραμπ συνεχίζει να αυξάνει τις εμπορικές εντάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τραμπ τόνισε την Τετάρτη: "Με βάση την έλλειψη σεβασμού που έχει επιδείξει η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές, αυξάνω με το παρόν τον δασμό που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Κίνα σε 125%, με άμεση ισχύ" δήλωσε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Κάποια στιγμή, ελπίζω στο εγγύς μέλλον, η Κίνα θα συνειδητοποιήσει ότι οι μέρες της εξαπάτησης των ΗΠΑ και άλλων χωρών δεν είναι πλέον βιώσιμες ή αποδεκτές".

Αντίθετα, γράφει, "και με βάση το γεγονός ότι περισσότερες από 75 χώρες έχουν καλέσει εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εμπορίου, Οικονομικών και USTR, για να διαπραγματευτούν μια λύση στα θέματα που συζητούνται σχετικά με το εμπόριο, τα εμπορικά εμπόδια, τους δασμούς, τη χειραγώγηση του νομίσματος, και μη νομισματικούς δασμούς, και ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν προβεί, μετά από έντονη υπόδειξή μου, σε αντίποινα με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, έχω εγκρίνει μια ΠΑΥΣΗ 90 ημερών και ένα σημαντικά μειωμένο δασμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ύψους 10%, επίσης με άμεση ισχύ. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας στο θέμα αυτό!".

Μπέσεντ: Η Κίνα θα επηρεαστεί πολύ περισσότερο από εμάς

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι οι χώρες που "δεν ανταπέδωσαν" τους δασμούς θα ανταμειφθούν και ότι αναμένεται και άλλες χώρες να ζητήσουν από τις ΗΠΑ να διαπραγματευθούν "την καλύτερη συμφωνία".

Υπενθύμισε ότι ήδη η Ιαπωνία ετοιμάζεται να στείλει μια αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει το θέμα. Η αναστολή, υποστήριξε, δίνει χρόνο για διαπραγμάτευση και δεν αποφασίστηκε λόγω της αντίδρασης των αγορών στην εφαρμογή των δασμών. "Θέλουμε να διαπραγματευτούμε καλόπιστα", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπέσεντ, η μείωση των δασμών στο 10% αφορά επίσης και τους γείτονες των ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.

«Έχουμε δώσει διορία 90 ημερών… Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαπραγματευτούν με καλή πίστη… Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι οι ενέργειες της Κίνας θα επηρεάσουν πολύ περισσότερο τη δική της οικονομία απ’ ό,τι τη δική μας», είπε.

«Αυτές είναι ανισορροπίες που χρειάστηκαν δεκαετίες για να δημιουργηθούν, αλλά πιστεύω ότι, έχοντας δει μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Πρόεδρος έχει πλέον διαμορφώσει διαπραγματευτική ισχύ», κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.

Νωρίτερα, ο Μπέσεντ δήλωσε ότι πιστεύει ότι η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να επιτύχει συμφωνίες για τους δασμούς με τους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς ετοιμάζεται να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με περισσότερες από 70 χώρες τις επόμενες εβδομάδες, προειδοποιώντας ότι οι κινήσεις για στενότερη ευθυγράμμιση με την Κίνα θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες.

Ο Μπέσεντ, σημείωσε ότι θα αναλάβει ηγετικό διαπραγματευτικό ρόλο στις συζητήσεις για τους δασμούς. 

Σημειώνεται πως αμέσως μετά την ανακοίνωση Τραμπ οι δείκτες στη Wall εκτοξεύτηκαν, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ράλι της τελευταίας πενταετίας, με τον βιομηχανικό Dow Jones να γνωρίζει "άλμα" άνω των 2.300 μονάδων ή 6,3% στις 40.028 μονάδες, τον S&P 500 να "σκαρφαλώνει" 7,2% πάνω στις 5.341 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να "εκτοξεύεται" 8,9% στις  16.636 μονάδες.

Δειτε Επισης

Η αναστάτωση στις αγορές οδηγεί σε νέα ψηλά ρεκόρ την τιμή του χρυσού-Υποχωρεί το αμερικανικό δολάριο
Αισιόδοξος για κάποιο λόγο για εμπορική συμφωνία με την Κίνα ο Τραμπ-«Ο Πρόεδρος θα πάρει τις αποφάσεις του»
Αγνοεί απ' εδώ και πέρα οποιαδήποτε νέα αύξηση δασμών από τις ΗΠΑ η Κίνα-«Παιχνίδι αριθμών και φάρσα»
Ολομέτωπος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας με την Ευρώπη στο... μάτι του κυκλώνα
«Τα πάμε πολύ καλά με την πολιτική μας για τους δασμούς-Πολύ συναρπαστικό για την Αμερική και τον κόσμο»
Βρετανία: Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τον Φεβρουάριο πριν τους δασμούς Τραμπ
Η Κίνα αυξάνει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 125%-«Θα πολεμήσουμε ως το τέλος»
Σκέψεις Ε.Ε. για επιβολή υψηλότερων φόρων σε αμερικανικούς κολοσσούς τεχνολογίας-Το μήνυμα φον ντερ Λάιεν
Θέλει να τα βρει με την Κίνα παρά τους δασμούς 145% ο Τραμπ-«Θα βρούμε λύση, φίλος μου ο Τζινπίνγκ»
Xρυσός: Νέο ιστορικό ρεκόρ και πάνω από τα $3.200 η ουγγιά