Powered by

Μαζικοί ανταποδοτικοί δασμοί ύψους 84% σε αμερικανικά προϊόντα από την Κίνα-«Δεν θα δεχθούμε τον εκβιασμό των ΗΠΑ»

Μαζικούς ανταποδοτικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κίνα, κλιμακώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον εμπορικό πόλεμο τον οποίο ξεκίνησε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και τροφοδοτώντας νέο πανικό στις παγκόσμιες αγορές.

Η τελευταία επιβολή δασμών του Τραμπ τέθηκε σε ισχύ σε δεκάδες εμπορικούς εταίρους νωρίτερα την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων τιμωρητικών δασμών ύψους 104% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Το Πεκίνο σχεδίαζε αρχικά να απαντήσει με δασμό 34% στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων από τις 16:01 GMT της Τετάρτης, αλλά το κινέζικο Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε αύξηση των δασμών στο 84%, αφού ο Τραμπ αύξησε δραματικά τους δικούς του δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα.

«Η κλιμάκωση των δασμών κατά της Κίνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες απλώς συσσωρεύει λάθη πάνω σε λάθη (και) παραβιάζει σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας», αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας.

Οι κινήσεις της Ουάσιγκτον «βλάπτουν σοβαρά το πολυμερές εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες», προσθέτει.

Σε άλλη ανακοίνωση, το Υπουργείο Εμπορίου του Πεκίνου αναφέρει ότι θα βάλει σε μαύρη λίστα έξι αμερικανικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των Shield AI και Sierra Nevada Corp.

Ο Τραμπ δεν αντέδρασε αμέσως στην κινεζική αντεπίθεση, αλλά κάλεσε τις εταιρείες να αρχίσουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς.

«Αυτή είναι μια ΜΕΓΑΛΗ στιγμή για να μεταφέρετε την ΕΤΑΙΡΕΙΑ σας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπως κάνει η Apple και τόσοι άλλοι, σε αριθμό ρεκόρ», αναφέρει ο Αμερικανός Πρόεδρος στην πλατφόρμα Truth Social.

Ο ίδιος προέτρεψε: «ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΈΝΕΤΕ, ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ!»

Ο Τραμπ πιστεύει ότι η πολιτική του θα αναζωογονήσει τη χαμένη μεταποιητική βάση της Αμερικής, αναγκάζοντας τις εταιρείες να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

Αλλά πολλοί ειδικοί σε θέματα επιχειρήσεων και οικονομολόγοι αμφισβητούν το πόσο γρήγορα - αν ποτέ - μπορεί να γίνει αυτό και προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό.

Φόβοι ύφεσης

Ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος έχει εξανεμίσει τρισεκατομμύρια δολάρια από τις αγορές την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι ο εμπορικός πόλεμος θα προκαλέσει ύφεση.

Μετά από κάποια ανάπαυλα την Τρίτη, οι χρηματιστηριακές αγορές βρέθηκαν και πάλι σε κατάσταση πανικού, με τον δείκτη Nikkei του Τόκιο να κλείνει σχεδόν 4% χαμηλότερα την Τετάρτη.

Το Παρίσι και η Φρανκφούρτη υποχωρούσαν κατά 4% στις απογευματινές συναλλαγές, ενώ το Λονδίνο σημείωνε πτώση 3,5%. Οι αμερικανικές μετοχές αναμένεται να ανοίξουν με απώλειες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε για κινδύνους για τη «χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου» από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων από τους αμερικανικούς δασμούς.

Η Ιταλία ετοιμάζεται να μειώσει στο μισό τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2025, στο 0,6%, από 1,2%, δήλωσε κυβερνητική πηγή, ενώ η Ισπανία πρόκειται επίσης να υποβαθμίσει τις προοπτικές της.

Οι κεντρικές τράπεζες της Ινδίας και της Νέας Ζηλανδίας μείωσαν τα επιτόκια για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους εν όψει των δασμών.

Δειτε Επισης

Choose Europe for Science: Πρόκληση φον ντερ Λάιεν-Μακρόν στους ξένους επιστήμονες...Κίνητρα 500 εκατ. ευρώ
SocGen: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας μεγαλύτερο σοκ για την οικονομία από τους δασμούς
Τουρκία: Επιβράδυνση πληθωριστικών πιέσεων-Υποχωρεί η λίρα
Μηδένισε ο πληθωρισμός στην Ελβετία τον Απρίλιο
Χρυσός: Ξεπέρασε τα $3.260 ενόψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια
Τραμπ: Εμπορικές συμφωνίες ίσως και μέσα στην εβδομάδα-Συνεχίζονται οι συνομιλίες με Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία
Δεν απομακρύνει πριν από την λήξη της θητείας του τον Πάουελ ο Τραμπ-«Δεν με συμπαθεί, είναι εντελώς σφικτός»
Το επικρατέστερο σενάριο για Fed... Αμετάβλητα για ακόμη ένα μήνα τα επιτόκια
Kαθαρές αγορές χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες ύψους 17 τόνων μόνο τον Μάρτιο
Μπούμερανγκ οι δασμοί Τραμπ στο εμπόριο και την ανάπτυξη πριν καν τεθούν σε ισχύ-Οι ΗΠΑ ο μεγαλύτερος ζημιωμένος