Powered by

Γερμανία: Υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο

Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας σημείωσε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο πτώση τον Φεβρουάριο, γεγονός που αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο βασικός βιομηχανικός τομέας της χώρας, ήδη πριν από τις νέες πιέσεις που δημιουργεί η επιθετική εμπορική πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η παραγωγή μειώθηκε κατά 1,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τη μείωση της τάξης του 1% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Η πτώση οφείλεται κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ και οι τομείς των τροφίμων και της ενέργειας συνέβαλαν αρνητικά, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε τριμηνιαία βάση, που είναι λιγότερο ευμετάβλητη, η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά μόλις 0,1%, ανέφερε η Destatis.

Υποχώρηση της παραγωγής τον Φεβρουάριο

Τα στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε απογοητευτικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας, τα οποία έδειξαν ότι οι παραγγελίες εργοστασίων δεν αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Φεβρουάριο, παραμένοντας στάσιμες μετά την πτώση 5,5% του Ιανουαρίου.

Αντιθέτως, πρόσφατοι δείκτες επιχειρηματικού κλίματος, όπως ο δείκτης Ifo και ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global, είχαν αναπτερώσει τις ελπίδες για ανάκαμψη στον μεταποιητικό τομέα, ενόψει των σχεδίων της Γερμανίας να αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες για την άμυνα και τις υποδομές.

Ωστόσο, ο κλάδος εξακολουθεί να υποφέρει από ασθενή παγκόσμια ζήτηση, τη διακοπή των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία, την υπερρύθμιση και την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Πρόσθετα ρίσκα από την πολιτική Τραμπ

Η εξαγγελθείσα νέα δέσμη δασμών από τον Πρόεδρο Τραμπ, που περιλαμβάνει 20% επιβάρυνση στις εισαγωγές από την ΕΕ, δημιουργεί επιπρόσθετους κινδύνους. Το ενδεχόμενο μιας τρίτης συνεχόμενης χρονιάς οικονομικής συρρίκνωσης για τη Γερμανία δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας διευρύνθηκε στα 17,7 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, από 16,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Δειτε Επισης

Handelsblatt: Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να δεχτεί ενιαίο δασμό 10% από τις ΗΠΑ υπό όρους
Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2025-Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Περιορισμένος ο κίνδυνος απόκλισης από τον στόχο για τον πληθωρισμό
Oxford Economics: Οι δασμοί δεν θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη
Ποιες χώρες διαθέτουν τα περισσότερα αποθέματα χρυσού-Οι μεγαλύτερες αγορές και οι μεγαλύτεροι πωλητές
Υιοθετεί το ευρώ τον Ιανουάριο η Βουλγαρία-Γιατί ανησυχούν οι πολίτες
Αφήνει αμετέβλητα τα επιτόκια παρά τις πιέσεις Τραμπ για μειώσεις η Fed
Από τα McDonald’s στην Amazon: Τα μαθήματα που πήρε ο Τζεφ Μπέζος στην πρώτη του δουλειά
Γερμανία: Υποχώρησε στο 2,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο
ΔΝΤ: Σημάδια επιβράδυνσης στο εμπόριο, καθώς υποχωρεί ο πανικός των δασμών