Powered by

Συζήτησαν για τους δασμούς Τραμπ φον ντερ Λάιεν και Στάρμερ-«Προκαλούν ζημιές σε όλες τις χώρες»

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην τηλεφωνική της συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ στις 2 Απριλίου.

Η ίδια έκανε λόγο «για τη ζημία που προκαλούν (οι δασμοί ) σε όλες τις χώρες -των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεών τους-, συμπεριλαμβανομένων των φτωχότερων χωρών του κόσμου, αναγνωρίζοντας ότι οι αποτελούν σημαντικό σημείο καμπής για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Όπως έγινε γνωστό, στην τηλεφωνική τους επικοινωνία η πρόεδρος της Κομισιόν «επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ε.Ε. να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, ενώ κατέστησε σαφές ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μέσω αναλογικών αντιμέτρων, εάν χρειαστεί».

Η ίδια αναφέρθηκε και στη συνεργασία με άλλους εταίρους τονίζοντας «την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί με τους εταίρους της για την αντιμετώπιση αυτής της νέας πραγματικότητας για την παγκόσμια οικονομία, αναγνωρίζοντας ότι κάθε εμπορικός εταίρος θα ενεργήσει σύμφωνα με τις δικές του προτεραιότητες».

Παράλληλα, αναφέρθηκαν σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δηλώνει εκ νέου «την ισχυρή δέσμευση της Ε.Ε. να συνεργαστεί στενά με το Ηνωμένο Βασίλειο» στα θέματα αυτά.

Τέλος, συζήτησαν τις προετοιμασίες για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου στις 19 Μαΐου, ενώ η φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Λονδίνο στις 24 Απριλίου, με την ευκαιρία της διεθνούς διάσκεψης κορυφής για το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας.

Δειτε Επισης

Άνοιγμα Κίνας στην Ευρώπη: Οι σχέσεις με την Ε.Ε. φέρνουν «πολύτιμη σταθερότητα» στην παγκόσμια οικονομία
Ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο-Ποια κράτη ξεχώρισαν
Χρυσός: Διατηρεί τη σταθερότητά του εν μέσω εξελίξεων στο εμπόριο και τις αγορές-Ξεπέρασε και πάλι τις $3.000 η ουγγιά
Γλίτωσε την ύφεση η Γερμανία… Ανάπτυξη 0,2% το α’ τρίμηνο-Οι δασμοί απειλούν τις προοπτικές
ΗΠΑ: Στο έλεος της πολιτικής Τραμπ τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
Πρώτα αρνητικά σημάδια από τους δασμούς στην κινεζική οικονομία-Βαρύ πλήγμα στη μεταποίηση τον Απρίλιο
Κίνα: Κατάρτισε «λευκή λίστα» με αμερικανικά προϊόντα που εξαιρούνται από τους δασμούς 125%
Νέα πυρά Τραμπ κατά Πάουελ για τους δασμούς-«Δεν κάνει καλή δουλειά, ξέρω περισσότερα για τα επιτόκια από αυτόν»
Βρετανία: Προχωρά στη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα
ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ στο εμπορικό έλλειμμα-Πλήγμα για το ΑΕΠ