Οι μεγαλύτερες απώλειες της τριετίας για το πετρέλαιο-Βουτιά 6% με πιέσεις από δασμούς και OPEC+
InBusinessNews 07:40 - 04 Απριλίου 2025

«Βουτιά» σημείωσαν την Πέμπτη (3/4) οι τιμές του πετρελαίου, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2022, καθώς ο OPEC+ αιφνιδίασε την αγορά με την απόφασή του για αύξηση της παραγωγής, στον απόηχο μάλιστα των νέων δασμών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Το Brent υποχώρησε κατά 6,42% στα 70,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI σημείωσε πτώση 6,64% στα 66,95 δολάρια το βαρέλι.
Οι χώρες του OPEC+ συμφώνησαν, σήμερα, να επιταχύνουν το σχέδιό τους για αύξηση της παραγωγής, θέτοντας ως στόχο να επιστρέψουν 411.000 βαρέλια την ημέρα στην αγορά τον Μάιο, υψηλότερα από το προηγούμενο σχέδιο για 135.000 βαρέλια την ημέρα.
Παράλληλα, επιβαρυντικά για το κλίμα λειτούργησαν οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω άλλωστε του ευρύτερου sell-off που έπληξε τις αγορές διεθνώς.
«Ξεκάθαρα υπάρχει πολύς φόβος», είπε ο Phil Flynn, ανώτατος αναλυτής στην Price Futures Group. «Πολλοί άνθρωποι δεν πίστευαν ότι ο Τραμπ θα προχωρούσε με αυτό και το έκανε», συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Η οικονομία και η ζήτηση πετρελαίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες», εξήγησε η Angie Gildea από την KPMG και συνέχισε: «Οι αγορές αφομοιώνουν τους δασμούς, αλλά ο συνδυασμός της αυξημένης παραγωγής πετρελαίου και του αδύναμου παγκόσμιου οικονομικού outlook ασκούν πτωτικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου - σηματοδοτώντας πιθανόν ένα νέο κεφάλαιο σε μια ασταθή αγορά».
Ο Αμερικανός πρόεδρος «πάτησε το κουμπί» των δασμών, προκαλώντας χάος, και ανακοίνωσε συγκεκριμένα την επιβολή δασμών (μίνιμουμ) 10% -ως βάση- για όλες τις χώρες και επιπρόσθετων δασμών για περίπου 60 χώρες.
Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με δασμούς 34% από τις ΗΠΑ, στην Ε.Ε. επιβάλλονται δασμοί 20% και στην Ιαπωνία το ύψος των δασμών φθάνει το 24%.
Η UBS υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το πετρέλαιο κατά 3 δολάρια, εκτιμώντας ότι η τιμή του θα φθάσει στα 72 δολάρια το βαρέλι στο διάστημα 2025-2026, με τους traders και τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μεγαλύτερη αστάθεια στην αγορά στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.