powered by

Αλώβητες από τους δασμούς των ΗΠΑ οι κυπριακές τράπεζες-Βλέπει θετικές προοπτικές για Τρ. Κύπρου και Ελληνική ο Fitch

Οι βελτιωμένοι πιστωτικοί δείκτες των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών τις καθιστούν ικανές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από την εξελισσόμενη πολιτική δασμών των ΗΠΑ και την αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings.

Η αναβάθμιση των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών το πρώτο τρίμηνο του 2025 από τον Fitch αντικατοπτρίζει κυρίως τις βελτιώσεις στα αυτόνομα πιστωτικά τους προφίλ, όπως τη μακροχρόνια σταθερή κερδοφορία, την σχεδόν ολοκληρωμένη εξυγίανση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, τις ικανοποιητικές κεφαλαιακές τους θέσεις και τη σταθερή χρηματοδότηση μέσω καταθέσεων.

Οι αναβαθμίσεις έρχονται επίσης στο πλαίσιο της βελτίωσης του λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Fitch, η ισχύς της εγχώριας ανάκαμψης λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στους εξωτερικούς κινδύνους. Η άμεση έκθεση Ελλάδας και Κύπρου στους δασμούς των ΗΠΑ είναι περιορισμένη, αν και οι έμμεσες επιπτώσεις από πιθανή επιβράδυνση στην ΕΕ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης των χωρών.

Σημειώνει ακόμα, ότι η πρόσφατη αστάθεια στις αγορές ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα των τραπεζών να αυξήσουν τα υπό διαχείριση κεφάλαια και να περιορίσει τις ευκαιρίες δανεισμού βραχυπρόθεσμα. Επιπλέον, τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επιτόκια και οι αυξημένες πιέσεις στην ποιότητα του ενεργητικού λόγω οικονομικής αβεβαιότητας αποτελούν επίσης κινδύνους για τις προβλέψεις.

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν ισχυρά λειτουργικά κέρδη την περίοδο 2025–2026, χάρη στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των χορηγήσεων και των δραστηριοτήτων που αποφέρουν προμήθειες, την καλή λειτουργική αποδοτικότητα και την ολοκλήρωση της εξυγίανσης του ενεργητικού τους.

Τα κεφαλαιακά τους αποθέματα θα παραμείνουν ικανοποιητικά, καθώς η βελτιωμένη κερδοφορία αναμένεται να απορροφήσει τις επιπτώσεις από την αύξηση των χορηγήσεων, τις σχεδιαζόμενες εξαγορές και τις αυξημένες κεφαλαιακές διανομές.

Όπως σημειώνεται, οι αξιολογήσεις των Eurobank και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ευθυγραμμίζονται και περιορίζονται από την αξιολόγηση του ελληνικού κρατικού χρέους (BBB-/Σταθερό) και την εκτίμηση του οίκου για το λειτουργικό περιβάλλον της χώρας.

Οι θετικές προοπτικές για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank αντικατοπτρίζουν την προσδοκία ότι οι δύο τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν την επιβάρυνση του κεφαλαίου από μη καλυμμένα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού καθώς βελτιώνουν την ποιότητα του ενεργητικού τους.

Αντίστοιχα, οι θετικές προοπτικές για την Ελληνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου αντικατοπτρίζουν τις βελτιωμένες επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές προοπτικές του κυπριακού τραπεζικού τομέα, αναφέρει ο Fitch.

Δειτε Επισης

Ρόδον: Καταβλήθηκε μέρισμα €338.148 ή 9,4186 σεντ ανά μετοχή
Lumina Mare: Έτσι θα είναι η νέα πολυώροφη ανάπτυξη στη Λάρνακα που ετοιμάζει η SLK Development (photos)
Χρ. Αγγελίδης: Άμεση και θετική η ανταπόκριση των ξενοδόχων για φιλοξενία πυρόπληκτων-Αξιοποιήθηκαν πολλά δωμάτια
Η νέα εποχή του ασφαλιστικού τομέα με εξαγορές και συγχωνεύσεις-«Θετική η κινητικότητα, δείχνει υγεία στην αγορά»
Σε επαφή με τις δύο πλευρές στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Υπ. Εργασίας-Στόχος να διασφαλιστεί η ομαλότητα
Η έναρξη μιας δυναμικής συνεργασίας που ενισχύει την επιχειρηματική συμμόρφωση και υποστήριξη των ΜμΕ
Η εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ...«Όσοι περιμένουν τυφώνα, είναι ευγνώμονες με την καταιγίδα»
H δεύτερη ανάγνωση του deal ΗΠΑ και Ε.Ε. για τους δασμούς-Πώς αποτιμούν Deutsche Bank, UniCredit, Berenberg και UBS
Alpha Bank Κύπρου: Φέρνει και φέτος κοντά γονείς και παιδιά στον χώρο εργασίας
Stress Tests: Έτοιμες για υψηλή βαθμολογία οι ελληνικές τράπεζες (πίνακες)