Powered by

Σε νέο ιστορικό υψηλό η τιμή του χρυσού-Άγγιξε τα $3.167,84

Ο χρυσός εκτοξεύτηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς η επιβολή των νέων «ανταποδοτικών» δασμών από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε τη φυγή των επενδυτών προς τα ασφαλή καταφύγια, εν μέσω φόβων για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ για ελάχιστο δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές και αυξημένες επιβαρύνσεις για δεκάδες χώρες με μεγάλα εμπορικά ελλείμματα -όπως η Κίνα (34%), η Ε.Ε. (20%) και το Βιετνάμ (46%)- οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν έως και 1,1% κατά τις ασιατικές συναλλαγές, αγγίζοντας τα 3.167,84 δολάρια ανά ουγγιά. Λίγο αργότερα, η τιμή διαμορφωνόταν στα 3.146,29 δολάρια.

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου, ο χρυσός εξαιρείται από τους νέους δασμούς, γεγονός που τον καθιστά ακόμη πιο ελκυστικό για επενδυτές που επιδιώκουν ασφάλεια σε περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας.

Όπως δήλωσε ο Μάικλ Χσουέ από τη Deutsche Bank, «οι δυνάμεις ζήτησης που έχουν οδηγήσει στην άνοδο του χρυσού αναμένεται να συνεχιστούν», επικαλούμενος τις συνεχιζόμενες αγορές από κεντρικές τράπεζες, τη συσσώρευση μέσω ETFs και την πιθανή είσοδο κινεζικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγορά πολύτιμων μετάλλων.

Η τιμή του χρυσού έχει καταγράψει άνοδο άνω του 20% από την αρχή του έτους, επεκτείνοντας το ανοδικό ράλι που ξεκίνησε το 2024 με επίκεντρο τις ενισχυμένες γεωπολιτικές εντάσεις και τις αγορές από θεσμικούς επενδυτές.

Αντίθετα, τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα φαίνεται να πλήττονται από τις επιπτώσεις των δασμών στην παγκόσμια ανάπτυξη. Το ασήμι και το παλλάδιο κατέγραψαν πτώση, ενώ το πλατίνα κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά.

Δειτε Επισης

Από τα McDonald’s στην Amazon: Τα μαθήματα που πήρε ο Τζεφ Μπέζος στην πρώτη του δουλειά
Γερμανία: Υποχώρησε στο 2,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο
ΔΝΤ: Σημάδια επιβράδυνσης στο εμπόριο, καθώς υποχωρεί ο πανικός των δασμών
Σε νέα υψηλά επίπεδα ο χρυσός-Οι επενδυτές σπεύδουν σε ασφαλή καταφύγια
Bitcoin-Ether: Χάνουν αξία τα cryptos με φόντο την κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή… Ρευστοποιήθηκε $1 δις σε 24 ώρες
Goldman Sachs: Μειώνει στο 30% τον κίνδυνο ύφεσης των ΗΠΑ μετά το νέο εμπορικό deal με την Κίνα
Ε.Ε.: Προειδοποιεί με αποκλεισμό δύο κινεζικές τράπεζες για εμπόριο με τη Ρωσία
Τζέιμι Ντάιμον: Η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει από επιβράδυνση τους επόμενους μήνες
ΗΠΑ: Πρώτες σε αριθμό εκατομμυριούχων-Ποιες χώρες ακολουθούν
Επιμένει ο Τραμπ: Θα ορίσω μονομερείς δασμούς σε δύο εβδομάδες-Ετοιμάζει επιστολές προς δεκάδες οικονομίες