Οι εθνικές ομάδες στο επίκεντρο: Μια χρονιά ανάπτυξης και υπερηφάνειας για το κυπριακό μπάσκετ

Το 2024 αποτέλεσε μια από τις πιο έντονες και δημιουργικές χρονιές για την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ). Με επίκεντρο τις Εθνικές Ομάδες, η ΚΟΚ πιστή στο όραμα της, επένδυσε στρατηγικά στο αύριο του αθλήματος, ενισχύοντας συστηματικά τη βάση και την κορυφή του κυπριακού μπάσκετ μέσα από αγωνιστικές εμπειρίες, διεθνείς παρουσίες και στοχευμένες ενέργειες ανάπτυξης.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ Κ16 (Copy)

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ Κ18 (Copy)

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2024, η ΚΟΚ ενεργοποίησε 8 Εθνικές Ομάδες: Ανδρών & Γυναικών 3x3, Ανδρών & Γυναικών U16 και U18 και Ανδρών & Γυναικών, συμμετέχοντας σε ισάριθμες διεθνείς διοργανώσεις ανά την Ευρώπη. Συνολικά, 126 αθλητές και αθλήτριες κλήθηκαν να συμμετάσχουν, εκ των οποίων 86 αποτέλεσαν τις τελικές αποστολές. Τις ομάδες στήριξαν 49 στελέχη που συνέβαλαν στην τεχνική, οργανωτική και ιατρική υποστήριξη, σε μια κοινή προσπάθεια που ανέδειξε τη δυναμική της κυπριακής καλαθοσφαίρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε με αξιοπρέπεια και πάθος σε πόλεις όπως η Πρίστινα, τα Σκόπια, το Γιβραλτάρ και η Ρίγα, χτίζοντας πολύτιμες εμπειρίες και διαμορφώνοντας αθλητές με ανταγωνιστικό πνεύμα και συλλογική συνείδηση.

ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (Copy)

ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (Copy)

Για την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης η επένδυση στις Εθνικές Ομάδες πέραν από αγωνιστική είναι και στρατηγική. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ανδρέας Μουζουρίδης, «Οι Εθνικές Ομάδες αποτελούν τον πυρήνα της φιλοσοφίας μας. Είναι το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο μπορεί να φτάσει ένας αθλητής και η μεγαλύτερη τιμή για τον ίδιο και το άθλημα. Η επένδυση σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες είναι για εμάς μονόδρομος. Μέσα από τη στήριξη αυτών των παιδιών, δημιουργούμε το αύριο του κυπριακού μπάσκετ.»

Την ίδια φιλοσοφία μοιράζεται και ο Ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ανδρών, Χριστόφορος Λειβαδιώτης, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε τη σημασία αυτής της διαδρομής για τους αθλητές: «Το να φορά κάποιος το εθνόσημο από νεαρή ηλικία είναι εμπειρία που σε διαμορφώνει ως αθλητή και ως άνθρωπο. Οι παίκτες που πλαισιώνουν σήμερα την Εθνική Ανδρών έχουν περάσει όλοι από τις μικρές εθνικές. Οι εμπειρίες αυτές χτίζουν αυτοπεποίθηση, αναδεικνύουν ταλέντο και σε προετοιμάζουν να ανταγωνιστείς στο ανώτερο επίπεδο – όπως τώρα στο EuroBasket 2025.»

Η συμμετοχή στις Εθνικές Ομάδες λειτουργεί ταυτόχρονα και ως ένα ισχυρό κίνητρο για τα παιδιά που προπονούνται καθημερινά στα σωματεία τους. Μέσα από οργανωμένο scouting, προσεκτική προετοιμασία και διεθνείς συνεργασίες, η ΚΟΚ εντοπίζει και αναδεικνύει ταλαντούχους αθλητές και αθλήτριες, δίνοντας ίσες ευκαιρίες και ενισχύοντας την έννοια της ισότητας και της συμπερίληψης σε όλα τα επίπεδα.

ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 3Χ3 (Copy)

ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Κ16 (Copy)

Με την Κύπρο να ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της, το EuroBasket 2025, οι Εθνικές Ομάδες αποκτούν ακόμη πιο κεντρικό ρόλο. Οι αθλητές που προέρχονται από τις μικρές εθνικές είναι εκείνοι που θα επανδρώσουν την ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη διοργάνωση. Μια διοργάνωση που δεν είναι μόνο αγωνιστικό στοίχημα, αλλά και εθνική ευκαιρία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μουζουρίδης «Η Κύπρος έχει κάθε λόγο να ονειρεύεται. Και η επένδυση στις Εθνικές Ομάδες είναι το καλύτερο θεμέλιο γι’ αυτό το όνειρο.» Η ΚΟΚ δεσμεύεται να συνεχίσει αυτή την πορεία, χτίζοντας πάνω στη φετινή δυναμική, με στόχο κάθε χρονιά να προσφέρει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες, εμπειρίες και ελπίδες για το αύριο του κυπριακού μπάσκετ.

ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Κ18 (Copy)

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΟΧΟΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ (Copy)

Δειτε Επισης

Διαγωνισμός για εγκατάσταση οδικού φωτισμού σε Λύμπια, Ζύγι, Καλαβασό-Χοιροκοιτία και περιοχή ΓΣΠ
Ηγεσία με πυξίδα την ακεραιότητα και τη στρατηγική
Cyta: Μέτρα στήριξης για κατοίκους και επιχειρήσεις στις πληγείσες κοινότητες από την πυρκαγιά
Πρόσκληση προς έφηβες στην Κύπρο-Πάρε μέρος δωρεάν στο FEM Online Program και ανακάλυψε τη δύναμή σου ως ηγέτιδα
Τρ. Κύπρου: Άμεση κινητοποίηση και ουσιαστική συνδρομή στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς-Το SupportCY κοντά στις πληγείσες περιοχές
Βαρύ τίμημα και για την κτηνοτροφία από τις πυρκαγιές, επηρεάστηκε και η μελισσοκομία-Αξιολογείται η κατάσταση
Υπεραγορές Αλφαμέγα: Κουπόνια συνολικής αξίας €1000 για ψώνια σε κάθε οικογένεια που έχασε τη μόνιμη κατοικία της
Στο πλευρό των πληγέντων το My Mall Limassol-Αρχίζει τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης
Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε κλάδους σχετικούς με τους υδρογονάνθρακες από το υπουργείο Ενέργειας
Μάρκος Ζαμπάρτας: Το μέγεθος του πλήγματος για τους οινοποιούς και το οινοποιείο που σώθηκε παρά...τρίχα