Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία πτώση 2% λόγω υπερπροσφοράς και εμπορικής αβεβαιότητας

Οι τιμές του αργού πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά αυτή την εβδομάδα, καταγράφοντας απώλειες 1,5%, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για υπερπροσφορά και αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωσαν άνοδο 45 σεντς στα 67,00 δολάρια το βαρέλι, μειώνοντας τις απώλειες στο 1,5% την εβδομάδα. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate κέρδισε 45 σεντς στα 63,24 δολάρια το βαρέλι, οδεύοντας προς εβδομαδιαία πτώση 2,2%.

«Σε εβδομαδιαία βάση, οι τιμές καταγράφουν πτώση καθώς επιμένουν οι ανησυχίες για υπερπροσφορά από τον ΟΠΕΚ+ και το τοπίο της ζήτησης παραμένει αβέβαιο, λόγω των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων. Η ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ ασκεί επίσης επιπρόσθετες πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου», σχολίασε η Anh Pham, ανώτερη αναλύτρια της LSEG.

Τα κέρδη που καταγράφηκαν νωρίτερα εξανεμίστηκαν μετά από δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ότι δεν βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις ή διαπραγματεύσεις για δασμούς με τις ΗΠΑ, δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει.

Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαιρέσει ορισμένα αμερικανικά προϊόντα από τους δασμούς 125%, καλώντας τις επιχειρήσεις να υποβάλουν λίστες με προϊόντα που θα μπορούσαν να υπαχθούν σε αυτήν την εξαίρεση, μια ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας του Πεκίνου για τις οικονομικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου.

Η επιβολή υψηλότερων δασμών από την Κίνα ήρθε ως απάντηση στην απόφαση του Τραμπ για νέες αυξήσεις σε κινεζικά προϊόντα, κλιμακώνοντας την εμπορική σύγκρουση και επηρεάζοντας αρνητικά το κλίμα στις διεθνείς αγορές και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Στο μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί για την αυξανόμενη παραγωγή. Ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ φέρεται να πρότειναν επιτάχυνση της αύξησης της παραγωγής για δεύτερο συνεχή μήνα μέσα στον Ιούνιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές διεργασίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στο CBS News ότι ΗΠΑ και Ρωσία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και απομένουν επιμέρους ζητήματα προς συμφωνία.

Ένα πιθανό τέλος του πολέμου και η άρση των κυρώσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ενισχύοντας την παγκόσμια προσφορά. Η Ρωσία, μέλος του ΟΠΕΚ+, παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.

Δειτε Επισης

Πόλος έλξης για διεθνείς φοιτητές η Λευκωσία-Οι παράγοντες που την καθιστούν δημοφιλή ακαδημαϊκό προορισμό
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business... Κυπριακή βιομηχανία: Ηοld the line
Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Matt Murphie: Ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Κύπρος-Η κάθοδος και τα πλάνα της Copper Island για το νησί
Άλλη μια πρώην υπεραγορά Παπαντωνίου έγινε Σκλαβενίτης...Με αμείωτη ένταση το πλάνο πλήρους ενσωμάτωσης
Εξαγόρασε Hadjipieris Dairy και έρχεται στην Κύπρο η ΟΜΗΡΟΣ-Συνολικές επενδύσεις 30 εκατ. την επόμενη πενταετία
Ο Κύπριος Γιάννης Ιωάννου νέος Group CFO στον όμιλο ΤΙΤΑΝ-«Αυτό δεν είναι απλώς ένα επαγγελματικό ορόσημο»
Υποχώρησε το πετρέλαιο με το βλέμμα σε δασμούς και OPEC+
CBN Young Dragon Awards: Ξεκίνησε το open call για τις υποψηφιότητες-Πού και πώς μπορούν να υποβληθούν
Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ