Το AI trend στις μεταμορφώσεις εικόνων έχει πραγματική αξία ή είναι απλώς ένα παροδικό φαινόμενο; Και σε τελική ανάλυση… μεταμορφώνουμε την εικόνα μας ή του brand ή την παραμορφώνουμε;
Επί της ουσίας, τα τελευταία χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) καλώς ή κακώς έχει διεισδύσει σχεδόν σε κάθε πτυχή της ψηφιακής δημιουργίας, με έναν από τους πιο εντυπωσιακούς τομείς εφαρμογής της να είναι η μεταμόρφωση εικόνων.
Μια εικόνα χίλιες λέξεις και άμα προσπαθείς να ξεχωρίσεις ως ων σε αυτόν τον κυκεώνα αρχίζεις το Photo shooting του προσώπου από τη σωστή γωνία, ακολουθούν τα φίλτρα σε συνδυασμό με την επεξεργασία χρωμάτων και καταλήγεις να δείχνεις κάτι που δεν είσαι… ομολογώ ότι είναι κάτι γκόμενες που συνδυάζουν πλαστικές επεμβάσεις και όλα τα πιο πάνω και πλέον η αναγνώριση - ταυτοποίηση γίνεται μόνο με DNA.
Σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο της αισθητικής παραποίησης – βελτίωσης μπήκε στη ζωή μας ο μαγευτικός κόσμος του Studio Ghibli μέχρι το παιχνιδιάρικο και πολύχρωμο σύμπαν του «toy box», όπου οι χρήστες και οι δημιουργοί μπορούν με λίγα κλικ να μετατρέψουν απλές φωτογραφίες σε έργα τέχνης με ομολογουμένως ενδιαφέρουσα αισθητική.
Ακολουθώντας «αναγκαστικά» την μόδα αυτή, εταιρείες και προϊόντα προσαρμόζονται σε μια νέα πραγματικότητα όπου το ρεαλιστικό στοιχείο χάνει τη δυναμική του και έτσι δημιουργείται ένας υπέροχος φανταστικός κόσμος για όλους.
Τους τελευταίους μήνες αυτή η τάση έχει αποκτήσει τεράστια δυναμική στα social media, με influencers, μικρές επιχειρήσεις αλλά και μεγάλα brands να ακολουθούν.
Οι εικόνες σε στιλ Ghibli προκαλούν νοσταλγία ειδικά στην Generation Y (γεννήσεις από 1981 μέχρι 1996) και συναισθηματική σύνδεση, ενώ το «toy box» στιλ, που κάνει τους ανθρώπους να μοιάζουν με φιγούρες παιχνιδιών, προκαλεί χιούμορ και engagement.
Μάρκετινγκ και storytelling μέσα από το AI
Μέχρι εδώ όλα καλά, το ζήτημα είναι ότι η δυναμική εξαπλώνει το trend με τεράστιες ταχύτητες σε όλο τον κόσμο που σε μερικές μέρες αυτό το καινούριο είναι ήδη παλιό! Η χρήση AI για τη δημιουργία οπτικού περιεχομένου μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στο marketing και την επικοινωνία.
Προσελκύει εκ πρώτης όψεως την προσοχή, αυξάνει το interaction και ενισχύει το storytelling (εάν υπάρχει).
Τα έξυπνα brands μπορούν να αναπτύξουν διαδραστικές καμπάνιες ζητώντας από τους πελάτες τους να υποβάλουν τις δικές τους μεταμορφωμένες φωτογραφίες, ενισχύοντας έτσι τη συμμετοχή του κοινού και την αφοσίωση στο brand (λέμε τώρα) .
Trend ή εργαλείο με προοπτική;
Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα: Είναι αυτή η τάση βιώσιμη ή απλώς ένα trend που θα ξεθωριάσει; Αν και το στοιχείο της καινοτομίας παίζει σημαντικό ρόλο, η επιτυχία της χρήσης του AI δεν εξαρτάται μόνο από τη μόδα, αλλά από το κατά πόσο εντάσσεται με ουσία στη στρατηγική επικοινωνίας μιας επωνυμίας.
Οι εταιρείες που ενσωματώνουν δημιουργικά αυτά τα εργαλεία, αντί απλώς να ακολουθούν την τάση, ίσως να μπορούν να επωφεληθούν πραγματικά. Από την άλλη… μήπως το Ai είναι η ταφόπλακα της δημιουργικότητα του ανθρώπου;
Μήπως βρέθηκε η εύκολη λύση για όλα; Μήπως με ευκολία παραδώσαμε τα όπλα του creativity σε μια μηχανή νοημοσύνης; Μήπως εμείς οι ίδιοι κόβουμε θέσεις εργασίας από τον κλάδο της Επικοινωνίας και του Marketing; Προσωπικά λέω WTF;
Νομικά ζητήματα και πνευματικά δικαιώματα
Η μεγάλη πρόκληση γύρω από τη χρήση AI στη δημιουργία τέχνης είναι ππροφανώς τα πνευματικά δικαιώματα. Πολλές AI πλατφόρμες εκπαιδεύονται με βάση υπάρχοντα έργα, όπως τα εμβληματικά animations του Studio Ghibli, χωρίς άδεια από τους δημιουργούς.
Την ώρα που εμείς πειραματιζόμαστε με την Ai ένας άνθρωπος στην περίπτωση του Ghibli, ο κύριος Hayao Miyazaki, παρακολουθεί τον κανιβαλισμό των πνευματικών του δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.
Αυτό εγείρει σημαντικά ηθικά και νομικά ζητήματα: σε ποιον ανήκει η εικόνα που παράγεται από το AI; Είναι νόμιμη η εμπορική της χρήση; Για τα brands, η ασφάλεια στη χρήση τέτοιου περιεχομένου είναι κρίσιμη. Αν δεν υπάρχουν καθαρές άδειες χρήσης, μπορεί να υπάρξει σοβαρός νομικός κίνδυνος.
Εν κατακλείδι το trend του AI στη μετατροπή εικόνων είναι σίγουρα εντυπωσιακό και μπορεί να ενισχύσει το engagement και το brand identity. Ωστόσο, για να μην είναι απλώς μια μόδα, απαιτείται στρατηγική χρήση και προσοχή στα νομικά πλαίσια.
Οι επωνυμίες που θα το χειριστούν έξυπνα, με δημιουργικότητα και υπευθυνότητα, μπορούν να κερδίσουν πραγματική αξία, αυτό όμως πρέπει να συμβαίνει με σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα των πραγματικών ανθρώπων.
Υ.Γ.: Η συνταγή είναι πλαστικές επεμβάσεις, μετά photoshop και μετά Ai Ghibli style!
*Διευθυντής Ραδιοφωνικού Τομέα ALPHA Κύπρου, Επικοινωνιολόγος