Φυσικό αέριο: Σταθεροποίηση τιμών εν μέσω επάρκειας LNG και ενίσχυσης των αποθεμάτων

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρουσίασαν πτώση έως 2,5% την Τρίτη, μετά την πασχαλινή αργία, αντανακλώντας τις αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και την πρόοδο στην επαναπλήρωση αποθηκών. Το ολλανδικό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για τον επόμενο μήνα -το βασικό ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς- σημείωσε πτώση 0,5% στα €35,47 ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

Παρότι κάποιες παγκόσμιες μονάδες LNG αντιμετωπίζουν διακοπές λειτουργίας, η συνεχής ροή φορτίων προς την ευρωπαϊκή ήπειρο ξεπερνά ελαφρώς τον εποχικό μέσο όρο, υποδηλώνοντας υγιή προσφορά στην αγορά.

Οι τάσεις στις τιμές ευνοούν την αναπλήρωση αποθηκών

Η πορεία των αποθεμάτων φυσικού αερίου παραμένει κρίσιμη ενόψει του καλοκαιριού, ειδικά μετά την κάμψη των επιπέδων κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Ενώ προηγουμένως οι τιμές δεν ευνοούσαν την αποθήκευση -καθώς οι τιμές για άμεση παράδοση ήταν υψηλότερες από τις μελλοντικές- η τάση έχει πλέον μεταστραφεί σε ήπιο contango, με τις τιμές των μελλοντικών συμβολαίων να υπερβαίνουν εκείνες της τρέχουσας αγοράς.

Αυτό το τιμολογιακό πλεονέκτημα ενδέχεται να ενισχύσει τα κίνητρα για αποθεματοποίηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η επιστροφή ενός μικρού premium στις τιμές του φυσικού αερίου για τον χειμώνα, έναντι των καλοκαιρινών μηνών, αποτελεί ακόμα μία ένδειξη ότι η αγορά προσβλέπει σε σταδιακή εξομάλυνση των θεμελιωδών παραγόντων προσφοράς και ζήτησης, χωρίς όμως να αποκλείεται νέα μεταβλητότητα εάν προκύψουν γεωπολιτικές ή κλιματικές ανατροπές.

Δειτε Επισης

Παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του GSI ο ΑΔΜΗΕ-«Άγνοια όρων που διέπουν ευρωπαϊκά έργα»
Ενέργειες Χριστοδουλίδη μακριά από τα φώτα για το ρεύμα...Ζήτησε από ΡΑΕΚ και ΑΗΚ να μην μπουν αυξήσεις
Διευρύνονται οι δικαιούχοι της ειδικής διατίμησης 08 της ΑΗΚ-Εντάσσονται οικογένειες με 5 ή περισσότερα εξαρτώμενα
Άλμα 3% στις τιμές πετρελαίου με ώθηση από τις προοπτικές προόδου στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
Τα έργα και τα μέτρα της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα-Απαντά στο ΑΚΕΛ το Υπ. Εμπορίου
Ε.Ε.: Το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές προκλήσεις
Πτώση των τιμών πετρελαίου καθώς η Fed βλέπει αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα
Άλμα για το αργό πετρέλαιο μετά τα χαμηλά τεσσάρων ετών
Κομισιόν: Το σχέδιο του REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια
Με τις δεύτερες υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών η Κύπρος