Νέο ρεκόρ για χρυσό, υποχώρηση δολαρίου, μεικτές τάσεις για τις μετοχές-Πλήττουν το επενδυτικό κλίμα οι δασμοί
InBusinessNews 13:39 - 21 Απριλίου 2025

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν νέο ρεκόρ τη Δευτέρα, ενώ το δολάριο συνέχισε την πτώση του και οι μετοχές κατέγραψαν μικτές τάσεις, εν μέσω ανησυχιών για τη «θύελλα» δασμών του Ντόναλντ Τραμπ και την αυξανόμενη ένταση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).
Καθώς αρκετές αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω του Πάσχα, η δραστηριότητα ήταν περιορισμένη ενόψει μιας εβδομάδας κατά την οποία αναμένονται κρίσιμα οικονομικά στοιχεία, που ενδέχεται να δώσουν εικόνα για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου του Αμερικανού Προέδρου.
Πολλές χώρες έχουν ήδη κινηθεί προς μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον ώστε να περιορίσουν τις συνέπειες των δασμών του Λευκού Οίκου, με την Ιαπωνία να αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία που επιδιώκει συμφωνία.
Ωστόσο, η Κίνα προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι καμία κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποδεχτεί συμφωνία που να πλήττει τα κινεζικά συμφέροντα.
Ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν επιβαρυνθεί με έναν ενιαίο δασμό 10%, η Κίνα αντιμετωπίζει δασμούς έως και 145% σε πολλά προϊόντα. Το Πεκίνο απάντησε επιβάλλοντας δικούς του δασμούς έως και 125% σε αμερικανικά προϊόντα.
«Ο κατευνασμός δεν φέρνει ειρήνη, και ο συμβιβασμός δεν γίνεται σεβαστός», ανέφερε εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου σε ανακοίνωση. «Όποιος αναζητεί προσωρινά προσωπικά οφέλη σε βάρος των συμφερόντων των άλλων, είναι σαν να ζητάει το δέρμα μιας τίγρης», πρόσθεσε το Πεκίνο. Αυτή η τακτική, προειδοποίησε, «τελικά θα αποτύχει και θα βλάψει όλους».
Οι δηλώσεις έγιναν μετά την τοποθέτηση του Τραμπ την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα σχετικά με τους δασμούς, προσθέτοντας ότι είναι σίγουρος πως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου.
«Ναι, μιλάμε με την Κίνα», είπε. «Θα έλεγα ότι έχουν απευθυνθεί σε εμάς αρκετές φορές». «Νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια πολύ καλή συμφωνία με την Κίνα».
Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία ενίσχυσαν τη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, με τον χρυσό να αγγίζει νέο ιστορικό υψηλό, πάνω από τα $3.384.
Το πολύτιμο μέταλλο ευνοήθηκε επίσης από την αδυναμία του δολαρίου, το οποίο πιέστηκε από τις ανησυχίες για την αντιπαράθεση Τραμπ – Πάουελ, Προέδρου της Fed.
Ο Τραμπ ενέτεινε τις ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, όταν επέκρινε τον Πάουελ για τη δήλωσή του ότι οι δασμοί είναι «πολύ πιθανό να προκαλέσουν τουλάχιστον προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού» και ότι οι μειώσεις επιτοκίων είναι απίθανες.
Αργότερα, ο Τραμπ ζήτησε τη μείωση του κόστους δανεισμού και δήλωσε: «Αν τον θέλω εκτός, θα φύγει πολύ γρήγορα, πιστέψτε με».
Ο Πάουελ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί πρόωρα και ότι θεωρεί την ανεξαρτησία της Fed σε θέματα νομισματικής πολιτικής «ζήτημα νόμου».
Το δολάριο υποχώρησε έναντι των κυριότερων νομισμάτων, με το γεν και το ευρώ να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων.
Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Ερίκ Λομπάρ, δήλωσε: «Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βλάψει την αξιοπιστία του δολαρίου με τις επιθετικές κινήσεις του στους δασμούς-εδώ και καιρό». Αν ο Πάουελ εξαναγκαστεί σε αποχώρηση, «η αξιοπιστία αυτή θα πληγεί ακόμη περισσότερο, με συνέπειες στην αγορά ομολόγων», δήλωσε στην εφημερίδα La Tribune Dimanche.
Ο διοικητής της Fed του Σικάγο, Όστεν Γκουλσμπί, δήλωσε την Κυριακή στο Face The Nation του CBS: «Υπάρχει σχεδόν καθολική συμφωνία μεταξύ των οικονομολόγων ότι η νομισματική ανεξαρτησία από πολιτικές παρεμβάσεις-ότι η Fed ή οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα πρέπει να μπορεί να κάνει τη δουλειά της είναι απολύτως κρίσιμη».
Οι μετοχές ξεκίνησαν τη βδομάδα με μικτή εικόνα, με το Τόκιο να πιέζεται από την ενίσχυση του γεν και την Ταϊπέι επίσης σε πτώση. Αντίθετα, άνοδο κατέγραψαν οι αγορές σε Σαγκάη, Σεούλ, Σιγκαπούρη, Μανίλα και Τζακάρτα.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση, καθώς εντείνονται οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ανακοίνωση των στοιχείων για τη μεταποίηση τον Απρίλιο σε όλο τον κόσμο αυτή την εβδομάδα, αναζητώντας ενδείξεις για τις πρώτες επιπτώσεις των δασμών Τραμπ.
«Ένα πράγμα είναι πλέον απολύτως σαφές-και δεν τίθεται πια υπό αμφισβήτηση: το πλήγμα στην εικόνα των ΗΠΑ είναι υπαρκτό και δεν ξεθωριάζει απλά με τον επόμενο κύκλο ειδήσεων», δήλωσε ο Στίβεν Ίνες της SPI Asset Management.
«Ήρθε για να μείνει. Οι επενδυτές, οι σύμμαχοι, ακόμη και οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τη χάραξη πολιτικής των ΗΠΑ-τόσο τη δημοσιονομική όσο και τη νομισματική-ως γεωπολιτική μεταβλητή, όχι ως σταθερά», πρόσθεσε.