Powered by

Γ. Παπαναστασίου: Στόχος της Κυβέρνησης η μετατροπή της Κύπρου σε κορυφαίο επιχειρηματικό προορισμό

Τη διαβεβαίωση ότι Βουλή και η Κυβέρνηση στηρίζουν το διεθνές επιχειρείν στην Κύπρο, έδωσαν η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, χαιρετίζοντας την 30η Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Συνδέσμου Διεθνών Επιχειρήσεων (CIBA), που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

Στην ομιλία της, η Αννίτα Δημητρίου συνεχάρη τον τέως Υφυπουργό Ναυτιλίας, Βασίλη Δημητριάδη, ο οποίος αναλαμβάνει την Προεδρία του CIBA, ενώ διαβεβαίωσε την απερχόμενη Πρόεδρο, Δόξια Νικία Χατζηβασιλείου, ότι θα μεταφέρει τις ανησυχίες, που εξέφρασε στην ομιλία της, σε σχέση με πρόνοιες της φορολογικής μεταρρύθμισης, που αφορούν τις ξένες επενδύσεις και τις διεθνείς επιχειρήσεις στη χώρα, αλλά και στο κάλεσμα της, προς την Κυβέρνηση, για αντιμετώπιση της οικονομικής μεταρρύθμισης ως στρατηγική ευθύνης και όχι ως «πολιτικό σύνθημα».

«Πρέπει να κρατήσουμε την οικονομική μας σταθερότητα μακριά από πολιτικές και θέματα, που δεν σχετίζονται με το όφελος όλης της χώρας», είπε η Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της αυξημένης αβεβαιότητας, των γεωπολιτικών εντάσεων, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της κλιματικής αλλαγής και ενός εκτεταμένου δασμολογικού πολέμου, που πλήττει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία, η ενίσχυση της προσαρμοστικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας είναι ακόμη πιο ουσιαστική».

Για ν’ αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις, συνέχισε, πρέπει να διασφαλίσουμε ένα προβλέψιμο και ανταγωνιστικό ρυθμιστικό περιβάλλον και να επιταχύνουμε την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανα-προσαρμογή του εργατικού δυναμικού, ώστε να προσαρμοστούμε στις εξελισσόμενες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Τόνισε, παράλληλα, ότι ο προστατευτισμός και η επιβολή δασμών δεν μπορούν ποτέ να είναι η σωστή λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης, καθώς το κόστος μετακυλίεται τελικά στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και πως «σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, είναι επιτακτική ανάγκη να σταθούμε ενωμένοι για να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας και να διασφαλίσουμε τον θεμιτό ανταγωνισμό».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι τα Κοινοβούλια μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην προώθηση ενός φιλικού περιβάλλοντος προς τις επιχειρήσεις, μειώνοντας τον ρυθμιστικό φόρτο, εξορθολογίζοντας τις διαδικασίες και μειώνοντας τη γραφειοκρατία, «η οποία, για εμένα προσωπικά, είναι το βασικότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις».

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων «παραμένει προσηλωμένη στη θέσπιση υγιούς νομοθεσίας, που θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα, θα ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα υποστηρίζει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, ανέφερε ότι στόχος είναι «να διασφαλίσουμε ότι η Κύπρος παραμένει στην πρώτη γραμμή των διεθνών επιχειρήσεων, της καινοτομίας και των επενδύσεων» και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον των διεθνών επιχειρήσεων στη χώρα μας.

«Στη σημερινή δυναμική παγκόσμια οικονομία, είναι ζωτικής σημασίας, για τη χώρα μας, να παραμείνει ανταγωνιστική, ανθεκτική και καινοτόμος και για το σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τοποθετήσει την Κύπρο ως κορυφαίο επιχειρηματικό προορισμό, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων», συμπλήρωσε.

Υπέδειξε, εξάλλου, ότι η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει διάφορες βασικές πρωτοβουλίες για την επίτευξη αυτών των στόχων, όπως η οικονομική μεταρρύθμιση, για τη δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος επενδύσεων υψηλής ποιότητας.

Αναφέρθηκε, παράλληλα σε στρατηγικά ορόσημα και στο «σημαντικό επίτευγμα» της διπλής αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου το 2023, καθώς και στο γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες παραμένουν από τις πιο κερδοφόρες στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την ανανέωση της εικόνας της Κύπρου (Rebranding) και ανάδειξης της προόδου σε θέματα συμμόρφωσης, διαφάνειας και διακυβέρνησης, με στόχο την προβολή των μοναδικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα.

Επιπρόσθετα είπε πως, η Στρατηγική Προσέλκυσης Επενδύσεων και Ταλέντου, που εφαρμόζεται από το 2022, παραμένει ένα ευέλικτο και εξελισσόμενο εργαλείο και από την εισαγωγή της, περισσότερες από 2.640 εταιρείες έχουν εγγραφεί στη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων, «καταδεικνύοντας την αυξανόμενη απήχηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού».

Εξάλλου, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση επενδύει σημαντικά σε ψηφιακές υποδομές, ανθρώπινο κεφάλαιο και βιώσιμες πολιτικές για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και πως «η στρατηγική μας, για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων εξελίσσεται συνεχώς, διασφαλίζοντας ότι η Κύπρος ανταποκρίνεται στις ανάγκες τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών επενδυτών».

Ο Υπουργός Ενέργειας υπενθύμισε τους τρεις βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού για το μέλλον, που αφορούν την προώθηση της Πράσινης και Ψηφιακής Μετάβασης, την ενίσχυση της πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την διασφάλιση βιώσιμων ενεργειακών λύσεων.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να ενισχύει τις εμπορικές τις σχέσεις, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ και ότι εστιάζεται και στην επέκταση των δεσμών με περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η Αφρική και η Ασία, αναδεικνύοντας το ρόλο της, ως πύλη προς τη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά.

Την ίδια ώρα υπέδειξε ότι το παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον μεταμορφώνεται συνεχώς από τις τεχνολογικές εξελίξεις, τη δυναμική του εμπορίου και το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, ενώ διαμήνυσε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη -όπως ο CIBA- για ένα ανθεκτικό επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα ενισχύσει τις επενδύσεις, θα υποστηρίζει την καινοτομία και θα δημιουργεί νέες ευκαιρίες και προοπτικές.

Το όραμα του για το μέλλον του Κυπριακού Συνδέσμου Διεθνών Επιχειρήσεων ανέλυσε ο νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε οκτώ πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν, τον στρατηγικό σχεδιασμό και υλοποίηση του, την ενεργό εμπλοκή στη χάραξη πολιτικών της ΕΕ, την σύσταση επιτροπών και ενεργότερης εμπλοκής των μελών του Συνδέσμου, την ενίσχυση της διασύνδεσης και συνεργασίας μεταξύ των μελών, την αναβάθμιση ενημερωτικών εκδηλώσεων των μελών, την προώθηση της καινοτομίας, της ισότητας και της βιωσιμότητας, την προσέλκυση νέων μελών και την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης τιμήθηκαν μέλη του Συνδέσμου για την προσφορά τους.

Δειτε Επισης

Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη
Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι millenials ο καλύτερος εγγυητής του μέλλοντος (vid)
Οι δηλώσεις των χορηγών του 15ου Nicosia Economic Congress (vid)
Η συζήτηση Νίκου Χριστοδουλίδη με νεαρούς επιχειρηματικούς ηγέτες στο 15ο Nicosia Economic Congress (vid)
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος της Κυβέρνησης η μετατροπή της Κύπρου σε κορυφαίο επιχειρηματικό προορισμό
Το επιχειρείν στον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου με τη νέα γενιά στα ηνία-Η μετάβαση και οι προκλήσεις
Μικρή άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ
Μείωση του ετήσιου πληθωρισμού σε Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά τον Μάρτιο
Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Γερμανίας για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών