Θετική εργασιακή κουλτούρα, συναισθηματική ασφάλεια, ελκυστικές αμοιβές, ευελιξία, ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης είναι μόνο κάποιες από τις προϋποθέσεις που συνθέτουν σήμερα το χρυσό πακέτο παροχών ενός εργοδότη που θέλει να καλείται Star Workplace. H Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, μιλά για τις μεγάλες προκλήσεις και τα ζητούμενα εργαζομένων και εργοδοτών σε μια εποχή που όλοι θέλουν να έχουν επιλογές.
Η εργασία μας παραμένει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και επεκτείνεται όχι μόνο στον χώρο και στις ώρες δουλειάς αλλά και στην επίδραση που έχει σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Οι εργαζόμενοι θέλουν και μπορούν να έχουν επιλογές, γι’ αυτό οι οργανισμοί επιδιώκουν να γίνονται πιο ελκυστικοί, ειδικά για άτομα με σύγχρονες δεξιότητες και γνώσεις.
Βασικές προϋποθέσεις που συνεισφέρουν, ούτως ώστε ένας οργανισμός να θεωρείται best workplace, περιλαμβάνουν στοιχεία που αφορούν από το περιβάλλον εργασίας μέχρι την ευθύνη που έχουν οι επιχειρήσεις απέναντι στην κοινωνία όπου δραστηριοποιούνται.
Οι 5+1 προϋποθέσεις του εργοδότη προτίμησης
Θετική εργασιακή κουλτούρα εμπιστοσύνης και στήριξης από την ηγεσία και τα ανώτατα στελέχη ευρύτερα, που να δημιουργεί ένα ανθρώπινο, ευέλικτο και παραγωγικό περιβάλλον εργασίας σε επίπεδο οργανισμού και ομάδας.
Οι πολιτικές σε θέματα ευεξίας έχουν ιδιαίτερη σημασία, ώστε οι εργαζόμενοι να νιώθουν ότι ο οργανισμός και οι διευθυντές τους καταλαβαίνουν και τους νοιάζονται πραγματικά, προωθώντας την επιδιωκόμενη ισορροπία μεταξύ προσωπικής κι επαγγελματικής ζωής.
Συναισθηματική ασφάλεια σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου είναι σεβαστές κι ακούγονται όλες οι απόψεις, οι ιδέες και οι ανησυχίες κι είναι ξεκάθαρη η εικόνα πως η εργασία των ανθρώπων συνεισφέρει στην επιτυχία του οργανισμού.
Παροχή ελκυστικών αμοιβών σε συνδυασμό με ευκαιρίες ανέλιξης, ενθαρρυντικές αμοιβές στη βάση απόδοσης, ωφελημάτων και πρόσθετων παροχών ανάλογα με εξατομικευμένες ανάγκες.
Ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης σε προσωπικές, τεχνικές και ψηφιακές δεξιότητες που θωρακίζουν το μέλλον του οργανισμού και την αποδοτικότητα του κάθε ατόμου στο πλαίσιο των μελλοντικών μοντέλων εργασίας και λειτουργίας των επιχειρήσεων Ξεκάθαρο όραμα και στρατηγική για συνεχή εξέλιξη και ανάπτυξη του οργανισμού καθώς και ουσιαστική κοινωνική ευθύνη προς το προσωπικό αλλά και την ευρύτερη κοινωνία.
Τι ζητά ο εργαζόμενος
Η ζύμωση διαφορετικών γενεών μέσα στους οργανισμούς έχει επηρεάσει το περιβάλλον εργασίας με διαφορετικούς τρόπους. Οι απαιτήσεις των νέων γενιών για ευελιξία, συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν, μεγαλύτερη έμφαση στην ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής έχουν αγκαλιαστεί και από τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους οι οποίοι έχουν κουραστεί από το μοντέλο - πολλές ώρες σκληρής δουλειάς και ένας εργοδότης εφόρου ζωής. Για τον λόγο αυτό οι οργανισμοί αναθεωρούν σε μεγαλύτερο βάθος τα μοντέλα εργασίας, κάνουν αλλαγές και τομές που έχουν ολιστική επίδραση σε όλο τον πληθυσμό του οργανισμού. Παράλληλα οι εταιρείες θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουν πιο εξατομικευμένα μοντέλα εργασίας, ωφελημάτων, εναλλακτικών πλάνων καριέρας ευκαιριών ανάπτυξης και μορφών εργοδότησης.
Τι θέλει ο εργοδότης
Αν εστιαστούμε στα ζητούμενα των εργοδοτών, βλέπουμε πως υπάρχει αρκετή ταύτιση. Οι οργανισμοί ψάχνουν άτομα με διάθεση να συνεισφέρουν, να αναπτύσσονται, να καινοτομούν και να νιώθουν περήφανοι για τον οργανισμό τους. Παράλληλα, όμως, αναζητούν εργαζόμενους που εκτιμούν και σέβονται την ευελιξία και τα ωφελήματα που τους παρέχονται, που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνες και αντιλαμβάνονται το ευρύτερο πλαίσιο που λειτουργεί ο οργανισμός, η ομάδα και το τμήμα τους.
Το φαινόμενο skills mismatch
Οι δεξιότητες και οι γνώσεις που είναι απαραίτητες για κάθε οργανισμό και κάθε θέση εργασίας αλλάζουν ραγδαία. Η ευθύνη κάθε επιχείρησης είναι να προβλέπει και να δρα ανάλογα με τις αλλαγές αυτές και να εκπαιδεύει ή να ενισχύει τις γνώσεις και τις δεξιότητες του προσωπικού του, ούτως ώστε να παραμένουν παραγωγικοί. Μεγάλος κίνδυνος είναι πως οι πιο ευάλωτοι εργαζόμενοι, αυτοί δηλαδή με περιορισμένη εξειδίκευση και χαμηλές ψηφιακές δεξιότητες, να μένουν πίσω. Αυτό δημιουργεί ανισορροπία τόσο σε επίπεδο οργανισμού όσο και σε επίπεδο ευρύτερης αγοράς εργασίας και κοινωνίας.
Η έμφαση στις δεξιότητες όσον αφορά την πρόσληψη, την τοποθέτηση, την αξιολόγηση και την εκπαίδευση προσωπικού θα βοηθήσει τους οργανισμούς να κάνουν πιο στοχευμένες προσλήψεις και επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό. Αυτά σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταλλάσσεται και ταυτόχρονα σε ένα οικονομικό κλίμα με όχι τόσο ευοίωνες προοπτικές.
Οι δράσεις του Συνδέσμου
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού επιδιώκει να έχει καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των μελών του για θέματα που απασχολούν τον κλάδο και οι θέσεις του να έχουν την απήχηση που πρέπει.
Στο πλαίσιο αυτό είχαμε σειρά συναντήσεων με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επίσης έχουμε διεξαγάγει έρευνες για θέματα όπως η τηλεργασία και η ευημερία στον χώρο εργασίας.
Από τις επόμενες δράσεις μας ξεχωρίζει το ετήσιο συνέδριό μας, το οποίο θα διεξαχθεί στις 23 Μαΐου με βασικά θέματα το μέλλον στην εργασία, την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για δέσμευση προσωπικού.