Morningstar DBRS: Πιθανή αύξηση του κόστους κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες λόγω δασμών
InBusinessNews 18:13 - 15 Απριλίου 2025

Παρά τη μερική αναστολή των αμερικανικών δασμών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες, πλην της Κίνας, η αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές εκτιμάται πως θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το κόστος κινδύνου (Cost of Risk – CoR) των ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με την Morningstar DBRS, το κόστος κινδύνου των τραπεζών στην Ευρώπη, το οποίο βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, ενδέχεται να αυξηθεί μέσα στο 2025 εξαιτίας της υψηλής μεταβλητότητας και των επιπτώσεων της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση σε όρους κόστος κινδύνου κατά το 2024 συγκριτικά με το 2023, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται από την Τράπεζα Πειραιώς (-90 μονάδες βάσης), η οποία όμως είχε προχωρήσει σε επιπλέον προβλέψεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Από την πλευρά της, η Alpha Bank, παρότι είχε σημειώσει άνοδο του κόστους κινδύνου στο πρώτο εξάμηνο του 2024 λόγω συναλλαγών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κατάφερε να περιορίσει τον δείκτη CoR κάτω από τα επίπεδα του 2023, ενισχυμένη από την ισχυρή πιστωτική επέκταση στο δεύτερο εξάμηνο.
Παρότι οι δείκτες παραμένουν χαμηλότεροι από τα επίπεδα της πανδημίας, η Morningstar DBRS τονίζει ότι εάν ενταθούν οι εμπορικές τριβές, οι ευρωπαϊκές (και οι ελληνικές) τράπεζες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα προβλεπτικά τους μοντέλα, ενσωματώνοντας σενάρια χαμηλότερης ανάπτυξης και αυξημένων επισφαλειών.
Το γεγονός αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε αυξημένες προβλέψεις και αύξηση των δανείων Σταδίου 2, ιδιαίτερα στους τομείς που πλήττονται από δασμούς όπως η βιομηχανία, τα καταναλωτικά αγαθά και η υγειονομική περίθαλψη.
Παρόλα αυτά, η εικόνα παραμένει συγκρατημένα θετική, καθώς οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να διαθέτουν ενισχυμένα «management overlays», αποθεματικά για επισφάλειες, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών.
Σε επίπεδο σύγκρισης, οι ελληνικές και οι ισπανικές τράπεζες διατηρούν τα υψηλότερα μέσα επίπεδα CoR για το 2024 μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με τις σκανδιναβικές να εμφανίζουν τις χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, η μείωση του κόστους κινδύνου που πέτυχαν οι ελληνικές τράπεζες αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι, ιδίως ενόψει των αβέβαιων εξελίξεων σε μακροοικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος επιδείνωσης των οικονομικών δεδομένων λόγω δασμών και επιβράδυνσης της ανάπτυξης συνιστά βασικό παράγοντα που παρακολουθούν στενά οι αναλυτές, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Σαφής αποκλιμάκωση το 2024 για την Ελλάδα, αλλά με υψηλότερη βάση από την υπόλοιπη Ευρώπη
Από τα στοιχεία του report προκύπτει ότι η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στο COR κατά το 2024 (-36 μονάδες βάσης), με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στο 0,6%, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 0,3%.
Ακόμα πιο ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς είχε τη μεγαλύτερη βελτίωση στην Ευρώπη σε απόλυτους όρους, μειώνοντας το COR κατά 90 μ.β., φτάνοντας στο 0,9% από 1,8% το 2023.
Αντίστοιχα, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα κατέγραψαν επίπεδα κάτω του 0,6%, συγκλίνοντας προς τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Η Alpha Bank, αν και ξεκίνησε με υψηλότερο δείκτη στο πρώτο εξάμηνο του 2024 (λόγω συναλλαγών πώλησης NPEs), κατάφερε να κλείσει το έτος με σημαντική υποχώρηση στο κόστος κινδύνου της, κάτω από τα επίπεδα του 2023, σύμφωνα με το διάγραμμα.
Πηγή: newmoney.gr