Powered by

Καμπανάκι από ΔΝΤ-Επιπτώσεις στην οικονομική σταθερότητα από αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους

Οι παγκόσμιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι, δημιουργώντας ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις τους στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προειδοποιεί τη Δευτέρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σε έκθεση του με θέμα «Πώς οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επιβαρύνουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων», το ΔΝΤ αναφέρει ότι «οι αυξημένες εντάσεις μπορούν να πλήξουν τις χρηματιστηριακές αγορές, να αυξήσουν το κόστος δανεισμού των κρατών και να θέσουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Κλυδωνισμοί, όπως πόλεμοι, διπλωματικές εντάσεις ή τρομοκρατία μπορούν να διαταράξουν το διασυνοριακό εμπόριο και τις επενδύσεις, αναφέρει και προσθέτει ότι αυτό μπορεί να πλήξει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, να επηρεάσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να περιορίσει τον δανεισμό προς τον ιδιωτικό τομέα, επιβαρύνοντας την οικονομική δραστηριότητα και θέτοντας σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Οι εν λόγω κίνδυνοι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι δύσκολο να τιμολογηθούν από τους επενδυτές λόγω της μοναδικής τους φύσης, της σπάνιας εμφάνισής τους και της αβέβαιης διάρκειας και έκτασης.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απότομες αντιδράσεις της αγοράς όταν υλοποιούνται οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί», υπογραμμίζει.

Επικαλούμενο κεφάλαιο της πιο πρόσφατης Έκθεσης του για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι τιμές των μετοχών τείνουν να μειώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια σημαντικών γεγονότων που ενέχουν γεωπολιτικό κίνδυνο.

Προσθέτει ότι η μέση μηνιαία πτώση είναι περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα σε όλες τις χώρες, αν και είναι πολύ μεγαλύτερη κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στις αναδυόμενες οικονομίες.

Σημειώνει ότι από τους διάφορους τύπους σημαντικών γεγονότων γεωπολιτικού κινδύνου, οι διεθνείς στρατιωτικές συγκρούσεις πλήττουν περισσότερο τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, πιθανότατα λόγω των σοβαρότερων οικονομικών διαταραχών σε σύγκριση με άλλα γεγονότα.

Προσθέτει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, η μέση μηνιαία πτώση των αποδόσεων των μετοχών είναι σημαντική, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή διπλάσια από ό,τι για όλους τους άλλους τύπους γεγονότων.

Το Ταμείο αναφέρει επίσης ότι οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον δημόσιο τομέα, καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι κυβερνήσεις δαπανούν περισσότερα.

Κατά συνέπεια, προσθέτει, τα ασφάλιστρα κρατικού κινδύνου συχνά αυξάνονται μετά από γεωπολιτικά γεγονότα κατά μέσο όρο περίπου 30 μονάδες βάσης για τις προηγμένες οικονομίες και 45 μονάδες βάσης για τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς.

Οι εν λόγω χρηματοοικονομικές πιέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές στις αναδυόμενες οικονομίες, όπου τα ασφάλιστρα αυξάνονται έως και τέσσερις φορές περισσότερο, προσθέτει.

Το ΔΝΤ αναφέρει επίσης ότι τα γεγονότα γεωπολιτικού κινδύνου μπορούν επίσης να διαχυθούν σε άλλες οικονομίες μέσω των εμπορικών και χρηματοπιστωτικών δεσμών, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης.

Αναφέρει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών μειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 2,5% μετά την εμπλοκή μιας κύριας χώρας εμπορικού εταίρου σε μια διεθνή στρατιωτική σύγκρουση.

Προσθέτει ότι τα ασφάλιστρα κρατικού κινδύνου αυξάνονται όταν οι εμπορικοί εταίροι εμπλέκονται σε γεγονότα γεωπολιτικού κινδύνου, και η επίδραση είναι τουλάχιστον διπλάσια για τις αναδυόμενες οικονομίες με υψηλό δημόσιο χρέος σε σχέση με την οικονομική παραγωγή, χαμηλή επάρκεια διεθνών αποθεμάτων και αδύναμους θεσμούς.

Δειτε Επισης

Scope: Σενάρια για οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση λόγω του εμπορικού πολέμου
Οι ΗΠΑ ανοίγουν τον δρόμο για δασμούς σε φαρμακευτικά προϊόντα και ημιαγωγούς
Στις ΗΠΑ για συνομιλίες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών-Αγώνας δρόμου για επίτευξη συμφωνίας
Καμπανάκι από ΔΝΤ-Επιπτώσεις στην οικονομική σταθερότητα από αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους
Κίνα: Άλμα εξαγωγών τον Μάρτιο και πριν από την επιβολή των δασμών Τραμπ
Χρυσός: Σκαρφαλώνει σε νέο ιστορικό ρεκόρ-Ξεπέρασε τα 3.245 δολάρια η ουγγιά
Υπερχρεωμένα τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά στη Γερμανία
Τραμπ: Καμιά χώρα δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς-Θα υπάρξουν ξεχωριστοί δασμοί για κινητά, υπολογιστές και τσιπ
Διευκρινήσεις Χάουαρντ Λούτνικ για τους δασμούς σε προϊόντα τεχνολογίας-Θα ενταχθούν σε ένα ξεχωριστό επίπεδο
Πώς είδαν οι Κινέζοι την απόφαση Τραμπ για εξαίρεση ηλεκτρονικών ειδών από τους δασμούς-«Ένα μικρό βήμα»