Η αναστάτωση στις αγορές οδηγεί σε νέα ψηλά ρεκόρ την τιμή του χρυσού-Υποχωρεί το αμερικανικό δολάριο
InBusinessNews 10:33 - 12 Απριλίου 2025

Η αναστάτωση στις αγορές που προκάλεσαν οι δασμοί του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει οδηγήσει την τιμή του χρυσού σε νέο ρεκόρ, καθώς αυτός θεωρείται ευρέως ως ασφαλής επένδυση.
Την Παρασκευή, η τιμή του έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 3.227,51 δολαρίων ανά ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο πέραν του 20% από την αρχή του έτους.
«Μέχρι στιγμής, τα πολύτιμα μέταλλα εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς και αυτό πιθανόν οφείλεται στο ότι δεν θεωρούνται βασικά βιομηχανικά προϊόντα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φρανκ Γουάτσον, ανώτερος αναλυτής μετάλλων στην πλατφόρμα συναλλαγών Kinesis Money.
Στόχος των δασμών του Τραμπ είναι να ενισχύσουν την αμερικανική παραγωγή και να μειώσουν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, στόχοι που η φορολόγηση του χρυσού δεν θα εξυπηρετούσε.
Αφού ο χρυσός έπιασε ρεκόρ στις αρχές Απριλίου, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε τους δασμούς, οι επενδυτές πούλησαν χρυσό για να αποκτήσουν ρευστότητα, καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές κατέρρεαν.
Αυτό προκάλεσε προσωρινή εξασθένιση της τιμής του χρυσού, η οποία όμως στη συνέχεια ανέκαμψε. Ο χρυσός απέφυγε περαιτέρω πτώση όταν ο Τραμπ, την Τετάρτη, προχώρησε αιφνιδιαστικά σε προσωρινή αναστολή των δασμών για δεκάδες χώρες, με εξαίρεση την Κίνα.
Υποχώρηση δολαρίου
Το αμερικανικό δολάριο έχει υποχωρήσει σημαντικά έναντι των βασικών ανταγωνιστικών νομισμάτων μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ, κάτι που έχει ενισχύσει περαιτέρω την ελκυστικότητα του χρυσού.
Ο χρυσός είναι «ένα σημαντικό εργαλείο διαχείρισης κινδύνου, το οποίο διακρατείται από φορείς όπως οι κεντρικές τράπεζες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και μεμονωμένους επενδυτές», σύμφωνα με τον Γουάτσον.
Οι αγορές ανησυχούν για τις επιπτώσεις ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου στην ανάπτυξη και στοιχηματίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι δασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε νέο κύμα πληθωρισμού, κάτι που, υπό κανονικές συνθήκες, θα οδηγούσε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια.
Η προσδοκία για χαμηλότερο κόστος δανεισμού προσθέτει πίεση στο δολάριο και στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τα οποία χάνουν σταδιακά τη φήμη τους ως ασφαλής επένδυση.
Ο χρυσός επωφελείται επίσης από το γεγονός ότι είναι ένα σπάνιο και απτό περιουσιακό στοιχείο. Αν και η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν θα κατέχει ποτέ μια ράβδο χρυσού, μπορούν να αποκτήσουν ένα κομμάτι χρυσού σε μορφή κοσμήματος.
«Ο κόσμος θέλει ένα απτό περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να έχει στην κατοχή του», δήλωσε ο Τζον Ριντ, στρατηγικός αναλυτής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.
Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόσθεσε ότι ο χρυσός έχει αποδειχθεί πως είναι το μέσο στο οποίο στρέφονται επενδυτές και αποταμιευτές όταν χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις Kυβερνήσεις και τις τράπεζες, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως δεν θα λάβουν μερίσματα ή τόκους από την επένδυσή τους.
«Ο χρυσός είναι απίστευτα σπάνιος και δεν διαβρώνεται, γεγονός που τον καθιστά το απόλυτο μέσο διατήρησης αξίας σε βάθος χρόνου», σημείωσε ο Γουάτσον.
Ο χρυσός είναι περιζήτητος από τις Kεντρικές Tράπεζες, οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση της τιμής του γεμίζοντας τα θησαυροφυλάκιά τους με ράβδους για να προστατευθούν από δυσκολίες, να σταθεροποιήσουν τα νομίσματα και να τον χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση για δάνεια και συναλλαγές.
Το 2024, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν περισσότερους από 1.000 τόνους χρυσού στα αποθέματά τους για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
«Αυτή η τάση πυροδοτήθηκε από την εισβολή στην Ουκρανία και την επακόλουθη κατάσχεση των ρωσικών αποθεμάτων», σύμφωνα με τον αναλυτή Τσάρλι Μόρις από τον επενδυτικό οργανισμό ByteTree.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, τα ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα που διατηρούνταν στο εξωτερικό παγοποιήθηκαν υπό το καθεστώς διεθνών κυρώσεων.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η σύγκρουση στη Γάζα, έχουν εντείνει τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την ελκυστικότητα του χρυσού.