IAG: Στο κάδρο η δημιουργία νέου αερομεταφορέα χαμηλού κόστους
InBusinessNews 07:30 - 11 Απριλίου 2025

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τελεσίδικες αποφάσεις του International Airlines Group (IAG) σε σχέση με τη δημιουργία νέου αερομεταφορέα χαμηλού κόστους, με ξεχωριστό πιστοποιητικό αερομεταφορέα (Air Operator’s Certificate-AOC).
Η IAG είναι ο όμιλος αεροπορικών εταιρειών που κατέχει τις British Airways, Iberia, Aer Lingus, Volotea και LEVEL.
Αυτό οφείλεται στις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και μήνες με τα συνδικάτα των εργαζομένων στην Iberia Express, η οποία ανήκει στον αεροπορικό κολοσσό IAG, καθώς και με τους πιλότους για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων.
Εν μέσω ανησυχίας για περαιτέρω εκτροχιασμό των συζητήσεων και στη σκιά των απειλών από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για προσφυγή στη δικαιοσύνη, με άγνωστη χρονική διάρκεια.
Όπως αναφέρεται σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El País, ο IAG Group μελετά το ενδεχόμενο να ενισχύσει τη συνεργασία του με την Air Nostrum (YW, Valencia Manises) και να βάλει σε τροχιά υλοποίησης τα σχέδιά του για δεύτερο AOC (air operator certificate) για τη LEVEL, η οποία επίσης ανήκει στις τάξεις του.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Iberia Express, Carlos Gómez, προειδοποίησε τους εργαζομένους ότι η εταιρεία εισέρχεται σε μια περίοδο αβεβαιότητας, με την τελική έκβαση να είναι εντελώς απρόβλεπτη.
Αφού επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη διεξάγονται εδώ και μήνες χωρίς αποτέλεσμα, απηύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει στην Iberia Express να παραμείνει οικονομικά αποδοτική και κερδοφόρα.
Κατέστησε μάλιστα σαφές πως, εάν το δικαστήριο ευθυγραμμιστεί με τις αξιώσεις των συνδικάτων και οι δαπάνες της Iberia Express αυξηθούν σημαντικά, τότε η εταιρεία δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη μελέτη των νέων δεδομένων για το μέλλον της.
Την περασμένη χρονιά, η Iberia ανέστειλε την ανάπτυξη της θυγατρικής χαμηλού κόστους, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την Sepla, που αποτελεί συνδικάτο πιλότων, δεν καρποφόρησαν.
Διαπραγματεύονταν την πιθανότητα χαλάρωσης των περιορισμών υπό τους οποίους λειτουργεί η αεροπορική εταιρεία, μέσω αλλαγών σε ένα πλαίσιο, το οποίο καθορίζει ότι η αύξηση του στόλου της εταιρείας θα ηταν ισοδύναμη με του στόλου της Iberia.
Σύμφωνα με την εφημερίδα El País, η Iberia είχε προσφέρει στην Iberia Express τη δυνατότητα να προσθέσει στον στόλο της έξι νέα αεροσκάφη έως το 2028 με αντάλλαγμα πιο ευέλικτες συνθήκες εργασίας και επιτρέποντας στη θυγατρική να προσθέσει στον στόλο της σε 32 μικρότερα αεροσκάφη ενός διαδρόμου (narrowbodies), ενώ η Iberia αύξησε το στόλο της από 48 σε 50.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι, στις προθέσεις του IAG Group δεν είναι να βάλει λουκέτο στην Iberia Express, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει έναν νέο αερομεταφορέα χαμηλού κόστους, επιτρέποντας σε αυτή την ανώνυμη νεοφυή εταιρεία να αναπτυχθεί, ενώ η Express θα μπει στον πάγο.
Πηγή: ch-aviation