Η χρήση του GenAI αναμένεται να διπλασιάσει την παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των κέντρων δεδομένων έως το 2030

H αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας από την GenAI αυξάνεται με σημαντική ταχύτητα, ξεπερνώντας άλλες χρήσεις και εφαρμογές.

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έκθεσης της Deloitte «Technology, Media and Telecommunications (TMT) Predictions 2025», η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2030, φτάνοντας το 4% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ισχύς που απαιτείται για την υποστήριξη των πιο σημαντικών στοιχείων των κέντρων δεδομένων, όπως είναι συστήματα αποθήκευσης, ψύξη και διακόπτες δικτύωσης, αναμένεται να φτάσει τα 96 γιγαβάτ παγκοσμίως έως το 2026.

Οι λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης μόνο αναμένεται να καταναλώνουν πάνω από το 40% αυτής της ενέργειας.

Η βιωσιμότητα παίζει εξίσου κρίσιμο ρόλο με τη διαφάνεια για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, για τη διασφάλιση ισχυρής διακυβέρνησης, και για τη διαχείριση του κύκλου ζωής των δεδομένων τα οποία είναι ουσιώδη για το GenAI.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, κατά μέσο όρο ένα άμεσο αίτημα GenAI χρησιμοποιεί 10 έως 100 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ένα τυπικό ερώτημα αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτής της ποσότητας ενέργειας που καταναλώνεται, οι διαχειριστές των κέντρων δεδομένων πρέπει να εξετάσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, καινοτόμες μεθόδους ψύξης και πιο ενεργειακά αποδοτικές λύσεις κατά το σχεδιασμό κέντρων δεδομένων.

Η έκθεση προβλέπει επίσης ότι το 2025 θα είναι έτος ανάπτυξης για το Agentic AI, το οποίο περιλαμβάνει λύσεις λογισμικού που έχουν σχεδιαστεί για την ολοκλήρωση εργασιών και την επίτευξη στόχων με ελάχιστη ή καθόλου ανθρώπινη επίβλεψη.

Το 25% των εταιρειών που χρησιμοποιούν το GenAI αναμένεται να ξεκινήσουν πιλοτικά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης εντός του έτους, φτάνοντας το 50% μέχρι το 2027. Αυτές οι τεχνολογίες θα προσφέρουν μεγάλα μοντέλα γλωσσών, ευελιξία και ένα ευρύτερο φάσμα περιπτώσεων χρήσης σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους μηχανικής μάθησης ή βαθιάς μάθησης.

Με τις λύσεις GenAI να γίνονται όλο και πιο ευέλικτες, το φαινόμενο των deepfake, δηλαδή βίντεο, φωτογραφίες και ηχητικό υλικό που φαίνονται αληθινά αλλά δημιουργούνται από εργαλεία AI, αναδεικνύεται ως μια σοβαρή ανησυχία για τους οργανισμούς και επιβάλλεται να ενισχύσουν τις δικλείδες ασφαλείας και την εμπιστοσύνη στο ψηφιακό περιεχόμενο.

Για να ανιχνεύσουν ψεύτικο περιεχόμενο και να δημιουργήσουν πρότυπα για τον έλεγχο περιεχομένου, οι οργανισμοί πρέπει να επικεντρωθούν στη χρήση εργαλείων και συνεργατών που αξιοποιούν ποικίλες και κορυφαίες συλλογές δεδομένων.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει η έκθεση, πρέπει να ενθαρρυνθούν οι τελικοί χρήστες στο να διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους με αξιόπιστες πηγές και να εφαρμόζουν έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών σημείων για να μετριάσουν τους σχετικούς κινδύνους.

Με τη συνεχιζόμενη αύξηση του GenAI στα διάφορα gadgets, η έρευνα TMT Predictions 2025 της Deloitte προβλέπει ότι τα smartphone με εργαλεία GenAI θα ξεπεράσουν το 30% των συνολικών, και οι υπολογιστές με δυνατότητες επεξεργασίας GenAI θα είναι περίπου το 50%, από 30% που εκτιμάται ότι ήταν το 2024.

Τα ευρήματα της έρευνας της Deloitte ενισχύονται και από την πρόσφατη μελέτη της Gartner (Νοέμβριο 2024), η οποία αποκάλυψε ότι το 40% των σημερινών κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να αντιμετωπίσει λειτουργικούς περιορισμούς λόγω ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μελέτη αυτή προειδοποιεί ότι τα προβλήματα αυτά θα επιδεινωθούν από την αυξανόμενη ζήτηση για τεχνολογίες AI και GenAI, οι οποίες καταπονούν σημαντικά τους πόρους ισχύος των κέντρων δεδομένων.

Όπως επισήμανε ο Πάνος Θεοδώρου, Επιχειρησιακός Διευθυντής στην ομάδα ESG & Sustainability της Deloitte Κύπρου, “Για πολλούς η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να φέρει λύσεις σε αρκετά ζητήματα βιωσιμότητας.

Αυτή η ανάπτυξη όμως θα πρέπει να γίνει σε ένα ισοζυγισμένο πλαίσιο μέσα από το οποίο να αναγνωριστούν, αντιμετωπιστούν και περιοριστούν οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και ηθικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει.''

Η έκθεση της Deloitte αναλύει και προβλέπει τις γενικές τάσεις γύρω από την τεχνολογία, τα μέσα και τις τηλεπικοινωνίες που ενδέχεται να διαταράξουν και να μεταμορφώσουν τα επιχειρηματικά και καταναλωτικά οικοσυστήματα παγκοσμίως.

Η έρευνα εντοπίζει οκτώ ‘κρίσιμα κενά’ τα οποία πρέπει να γεφυρωθούν για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι δυνατότητες του Gen AI, ανάμεσα στα οποία είναι και το χάσμα του ηλεκτρισμού και της βιωσιμότητας των κέντρων δεδομένων και επεξεργασίας.

Δειτε Επισης

Προεξοφλούν απογοητευτικά αποτελέσματα στο «Ηλέκτρα»-Αναμένει επίσημη ενημέρωση η Λευκωσία
Ικανοποίηση Παπαναστασίου για τον νόμο ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού-Οι σημαντικότερες πρόνοιες και τα οφέλη
Μήνυμα Χριστοδουλίδη στην Άγκυρα για GSI-«Τα δικαιώματα της Κ.Δ. δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα»
Απώλειες άνω του 3% για το πετρέλαιο λόγω δασμών Τραμπ στην Κίνα-Ανησυχία στις αγορές
Νόμο για διασφάλιση απρόσκοπτης αυτοκατανάλωσης ΑΠΕ ενέκρινε η Ολομέλεια-Ο ρόλος της ΡΑΕΚ
Γιώργος Γεραπετρίτης: Σενάρια για όλες τις δυνατές εκδοχές για τον GSI-«Η Ελλάδα είναι απόλυτα προετοιμασμένη»
Γιώργος Παπαναστασίου: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλους παίκτες για την ηλεκτρική διασύνδεση
Η χρήση του GenAI αναμένεται να διπλασιάσει την παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των κέντρων δεδομένων έως το 2030
Προειδοποίηση Άγκυρας για ηλεκτρική διασύνδεση-«Καμία έρευνα για πόντιση καλωδίου χωρίς τη συγκατάθεσή μας»
Ανέκαμψε από τα χαμηλά τετραετίας το πετρέλαιο-Άνοδος πέραν του 4% στις τιμές