UBS: Ο Τραμπ «έκανε πίσω» στους δασμούς υπό την πίεση των αγορών
InBusinessNews 12:55 - 10 Απριλίου 2025

Η UBS επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν είναι τελικά τόσο απρόσβλητη από την πίεση των αγορών όσο φαινόταν, μέχρι πρόσφατα.
Το «όριο ανοχής στον πόνο» αποκαλύφθηκε, και προς το παρόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν φαίνονται διατεθειμένες να ανοίξουν εμπορικό μέτωπο με όλους τους εμπορικούς εταίρους τους.
Αυτό αφήνει περιθώριο για αποκλιμάκωση της μεταβλητότητας, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να οδηγήσει εκ νέου σε αγορές από τα CTAs (Commodity Trading Advisors).
Την ίδια ώρα, οι εισροές σε ETFs που παρακολουθούν τον δείκτη S&P 500 δεν σταμάτησαν ποτέ εντελώς και αναμένεται να ενισχυθούν, στηρίζοντας τη θετική δυναμική της αγοράς βραχυπρόθεσμα.
Το δύσκολο κομμάτι: Το πλήγμα στην ανάπτυξη είναι σοβαρό και δεν έχει αποτιμηθεί
Παρότι η αγορά είχε ήδη υποχωρήσει αισθητά, δεν είχε ενσωματώσει το οικονομικό πλήγμα από τους καθολικούς και αμοιβαίους δασμούς που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
«Μέχρι χθες, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών έβλεπε αύξηση κερδών στον S&P 500 κατά 11,2% για το 2025 και 12,4% για τους επόμενους 12 μήνες. Δεδομένου όμως ότι οι προσδοκίες αυτές τείνουν να καθυστερούν, εάν υποθέσουμε ότι η πραγματική εκτίμηση κερδοφορίας έχει ήδη προσαρμοστεί σε συρρίκνωση της τάξης του 5%, τότε ο δείκτης P/E (τιμή προς κέρδη) πριν τη χθεσινή αντίδραση της αγοράς διαμορφωνόταν στις 23,7 φορές.
Αυτό δεν συνάδει με σενάριο ύφεσης ή με βαθιά πτώση της εγχώριας ζήτησης, εξέλιξη που θεωρούμε σχεδόν βέβαιη αν εφαρμοστούν οι προαναγγελθέντες δασμοί», εκτιμά ο οίκος.
Ακόμη και με πιο περιορισμένες συνολικές αυξήσεις δασμών (σε όρους δολαρίου), η κατανομή τους έχει σημασία.
Αν τελικά εφαρμοστούν καθολικοί δασμοί 10% και δασμοί 50% για τα κινεζικά προϊόντα, η τράπεζα εκτιμά πως το πλήγμα στο ΑΕΠ, και ιδιαίτερα στην ιδιωτική κατανάλωση, θα είναι τέτοιο ώστε η αύξηση των εταιρικών κερδών να περιοριστεί σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό ή ακόμα και να μηδενιστεί.
Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως να μην είναι σε θέση να δράσει άμεσα για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed στις 18-19 Μαρτίου έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν για την εμμονική φύση του πληθωρισμού που ενδέχεται να προκαλέσουν οι δασμοί.
Η οικονομική ομάδα μας βλέπει τον βασικό δείκτη πληθωρισμού (core PCE) να υπερβαίνει το 4% μέσα στο έτος -ακόμα και με μειωμένους δασμούς.
Υπό αυτό το πρίσμα, και μετά τα επικοινωνιακά λάθη της Fed το 2022, ο οίκος θεωρεί πιο πιθανό να κινηθεί με καθυστέρηση παρά προληπτικά.
Τέλος, παρά το 90ήμερο «πάγωμα» στην επιβολή νέων μέτρων, παραμένει ασαφές αν οι αμοιβαίοι δασμοί θα επανέλθουν στο προσκήνιο, γεγονός που ενισχύει τη γενικευμένη αβεβαιότητα με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.
Η απειλή της καταστροφής απομακρύνθηκε, αλλά κρατάμε άμυνα
Η κυβέρνηση έκανε πίσω πριν δημιουργηθεί ξεκάθαρη καθοδική τάση στην αγορά ή εμφανιστούν προβλήματα χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα σπιράλ αρνητικών εξελίξεων. Αυτό μειώνει σημαντικά την πιθανότητα ακραίου αρνητικού σεναρίου. Ωστόσο, θεωρούμε ότι ακόμη και αυτοί οι πιο ήπιοι δασμοί θα έχουν ουσιώδες πλήγμα στην ανάπτυξη.
«Περιμένουμε αρνητικές αναθεωρήσεις στις προβλέψεις κερδών γεγονός που θα συνεχίσει να λειτουργεί ως τροχοπέδη για την αγορά. Δεν θεωρούμε πιθανή μια επαναπροσέγγιση των πρόσφατων υψηλών και συνιστούμε πώληση σε ανοδικές κινήσεις, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο», καταλήγει ο οίκος.