Ανέκαμψε από τα χαμηλά τετραετίας το πετρέλαιο-Άνοδος πέραν του 4% στις τιμές
InBusinessNews 08:11 - 10 Απριλίου 2025

Ράλι άνω του 4% κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά τετραετίας, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε παύση 90 ημερών στους αμοιβαίους δασμούς, εντείνοντας πάντως την πίεση για την Κίνα.
Το Brent κατέγραψε κέρδη 4,23% στα 65,48 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI ενισχύθηκε 4,65% στα 62,35 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» βρέθηκαν να κατρακυλούν περίπου 7% νωρίτερα στη συνεδρίαση.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναστέλλει για 90 ημέρες την επιβολή των υψηλότερων αμοιβαίων δασμών, ενώ αυξάνει τους δασμούς στην Κίνα στο 125% (από το 104%).
«Με βάση την έλλειψη σεβασμού που έχει επιδείξει η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές, αυξάνω με το παρόν τον δασμό που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Κίνα σε 125%, με άμεση ισχύ», δήλωσε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Κάποια στιγμή, ελπίζω στο εγγύς μέλλον, η Κίνα θα συνειδητοποιήσει ότι οι μέρες της εξαπάτησης των ΗΠΑ και άλλων χωρών δεν είναι πλέον βιώσιμες ή αποδεκτές», πρόσθεσε.
Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε, εν συνεχεία, ότι οι αμοιβαίοι δασμοί των ΗΠΑ πέφτουν στο 10%, με εξαίρεση την Κίνα.
«Φτάσαμε σε ένα σημείο καμπής στην εμπορική σύγκρουση με τον Τραμπ να δίνει στις χώρες που έχουν δείξει επιθυμία να εργαστούν για μια συμφωνία για να απαλλαγούν από τους δασμούς, λίγο χρόνο για να το λύσουν», δήλωσε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής της Price Futures Group.
Ωστόσο, ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας συνεχίζει να αποτελεί βαρίδι για τις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Κι αυτό, καθώς ο εμπορικός πόλεμος πυροδοτεί φόβους για παγκόσμια ύφεση, όπως τόνισε ο αναλυτής της UBS, Giovanni Staunovo.