Powered by

Σε μετωπική σύγκρουση οι δύο μεγαλύτερες οικονομιές του κόσμου-Κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, της Κίνας και των ΗΠΑ, κλιμακώνονται, καθώς το Πεκίνο ξεκινά την επιβολή δασμών σε συγκεκριμένα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα ως αντίποινα για την τελευταία αύξηση δασμών του Προέδρου Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές.

Παράλληλα, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στέλνει μια νέα προειδοποίηση για την Ταϊβάν. 

Από την επιστροφή του στο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ο Ντόναλτ Τραμπ έχει αποφασίσει μια σειρά δασμών σε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, του Καναδά και του Μεξικού.

Μετά την επιβολή γενικού δασμού 10% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ αύξησε πρόσφατα το ποσοστό στο 20%.

Το Πεκίνο αντέδρασε άμεσα, με το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας να κατηγορεί την Ουάσιγκτον για «υπονόμευση» του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και να ανακοινώνει νέα μέτρα.

Από σήμερα θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί 10% και 15% σε διάφορα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των κοτόπουλων, του σιταριού, του καλαμποκιού και του βαμβακιού.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δασμοί αντιποίνων του Πεκίνου έχουν σχεδιαστεί για να πλήξουν την εκλογική βάση του Τραμπ, παραμένοντας ωστόσο αρκετά συγκρατημένοι, ώστε να υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης μιας εμπορικής συμφωνίας.

Οι αυξανόμενες εμπορικές αντιξοότητες προστίθενται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι ηγέτες, οι οποίοι επιχειρούν να σταθεροποιήσουν την κλυδωνιζόμενη οικονομία της χώρας. Η αδύναμη καταναλωτική δαπάνη, η παρατεταμένη κρίση χρέους στον τεράστιο τομέα των ακινήτων και η υψηλή ανεργία των νέων αποτελούν μερικά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν μόλις κατά 2,3% σε ετήσια βάση κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2025, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπολειπόμενες των προσδοκιών και επιβραδυνόμενες σημαντικά από την ανάπτυξη 10,7% που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο.

Η κινεζική προειδοποίηση για την Ταϊβάν

Παράλληλα με την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, ο κινεζικός στρατός προειδοποίησε χθες ότι θα σφίξει τον «βρόχο» γύρω από την Ταϊβάν εάν οι αποσχιστικές τάσεις στο νησί κλιμακωθούν περαιτέρω.

«Όσο πιο έντονοι γίνονται οι αποσχιστές της 'ανεξαρτησίας της Ταϊβάν', τόσο σφιχτότερος θα γίνεται ο βρόχος γύρω από τον λαιμό τους και τόσο κοφτερότερο το σπαθί που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Γου Τσιάν σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 7,2% το 2025, ποσοστό που υπερβαίνει τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας που είναι περίπου 5%.

Η Ταϊβάν αποτελεί πιθανό σημείο ανάφλεξης για έναν πόλεμο μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι ο σημαντικότερος υποστηρικτής του νησιού και ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του.

Την Παρασκευή, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ένταξη της Ταϊβάν υπό κινεζικό έλεγχο αποτελεί «κοινή ελπίδα όλου του κινεζικού λαού, τη γενική τάση της εποχής και δίκαιο σκοπό».

Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν καταδίκασε την Κίνα για τη διεξαγωγή ασκήσεων «με πραγματικά πυρά» νότια του νησιού, τις οποίες το Πεκίνο υπερασπίστηκε ως «συνήθεις».

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη Γερμανία-Περιορίστηκε στο 2,2% τον Απρίλιο
Κίνα: Αύξηση 13% στην παραγωγή οχημάτων το πρώτο τετράμηνο
Ανακάμπτει η τιμή του χρυσού-Παραμένει πάνω από τα $3.000 η ουγγιά
Σε ισχύ η συμφωνία Κίνα-ΗΠΑ για μείωση των δασμών… «Έχουμε πλαίσιο πολύ γερής συμφωνίας»
«Απόβαση» Τραμπ στη Μέση Ανατολή: Υπέγραψε στρατηγική οικονομική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία
ΕΤΑΑ: Οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν την ανάπτυξη Κεντρικής Ευρώπης και Βαλκανίων
ΗΠΑ-Κίνα: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία της Γενεύης που αλλάζει τα δεδομένα στο παγκόσμιο εμπόριο
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Δασμοί Τραμπ: Η εμπορική αβεβαιότητα πάγωσε παγκοσμίως τις εξαγορές και συγχωνεύσεις
Βρετανία: Σχεδιάζει να περιορίσει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους