Αμείωτο το ενδιαφέρον των Κεντρικών Τραπεζών παγκοσμίως για τον χρυσό-Καθαρές αγορές 18 τόνων τον Ιανουάριο
InBusinessNews 22:01 - 07 Μαρτίου 2025

Συνέχισαν το έντονο ενδιαφέρον τους για το χρυσό τον Ιανουάριο οι Κεντρικές Τράπεζες, παγκοσμίως, αναφέροντας καθαρές αγορές 18 τόνων, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
«Οι συνεχείς αγορές υπογραμμίζουν τη στρατηγική σημασία του χρυσού στα επίσημα αποθέματα, ιδίως καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες αντιμετωπίζουν τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους», αναφέρει.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η Κεντρική Τράπεζα του Ουζμπεκιστάν ανέφερε καθαρές αγορές οχτώ τόνων τον Ιανουάριο, με τα αποθέματά της σε χρυσό να ανέρχονται συνολικά σε 391 τόνους ή στο 82% των αποθεματικών της.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε επίσης το ενδιαφέρον της για χρυσό, με την Κεντρική Τράπεζα να αναφέρει για τρίτο συνεχόμενο μήνα καθαρές αγορές, προσθέτοντας πέντε τόνους χρυσού τον Ιανουάριο. Τα αποθέματα χρυσού της PBoC αυξήθηκαν σε 2.285 τόνους ή στο 6% των συνολικών αποθεματικών της, στο τέλος Ιανουαρίου.
Η Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν (NBK) πρόσθεσε 4 τόνους χρυσού στα αποθέματά της. Σε συνέντευξη Τύπου στις 17 Ιανουαρίου 2025, ο Πρόεδρος της NBK Timur Suleimenov δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα «συζητά τη μετάβαση στη νομισματική ουδετερότητα στις αγορές χρυσού», με στόχο την ενίσχυση των διεθνών αποθεμάτων και την «προστασία της οικονομίας από εξωτερικούς κλυδωνισμούς».
Η NBK ανέφερε ότι θα ξεκινήσει την πώληση δολαρίων ΗΠΑ στο πλαίσιο πράξεων που σχετίζονται με τις αγορές χρυσού. Τα αποθέματα χρυσού για το Καζακστάν ανέρχονταν σε 288 τόνους, που είναι το 55% των συνολικών αποθεμάτων του.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας (τρεις τόνους), η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας (τρεις τόνους), η Εθνική Τράπεζα της Τσεχίας (δύο τόνους) και η Κεντρική Τράπεζα του Κατάρ (ένα τόνο) συνέχισαν τις καθαρές αγορές τους εντός του 2025.
Το Συμβούλιο αναφέρει πως στους αξιοσημείωτους πωλητές του μήνα περιλαμβάνονται η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και η Κεντρική Τράπεζα της Ιορδανίας, οι οποίες πούλησαν τρεις τόνους η κάθε μια, αλλά και η Εθνική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Κιργιζίας που πούλησε δύο τόνους