Παναγιώτης Κουσσής: Η συμμόρφωση είναι στρατηγικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις
InBusinessNews 12:11 - 07 Μαρτίου 2025

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) έχει φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια, την ασφάλεια και την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας. Στο συνέδριο «Demystifying & Unleashing AI» που διοργάνωσε ο Cyprus Innovation Technologies, ο Παναγιώτης Α. Κούσσης, Head of Tech & AI της Pelaghias, Christodoulou, Vrachas LLC, παρουσίασε τη δομή και τις απαιτήσεις συμμόρφωσης του EU AI Act, προσφέροντας στις επιχειρήσεις έναν οδικό χάρτη για την προσαρμογή τους στη νέα κανονιστική πραγματικότητα.
Στην ομιλία του με τίτλο «EU AI Act: Compliance Obligations and Implementation Timeline», ανέλυσε τις κύριες υποχρεώσεις συμμόρφωσης, την ταξινόμηση των συστημάτων AI και τις σταδιακές φάσεις εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν σε βάθος το πώς η νέα νομοθεσία θα επηρεάσει τις εταιρείες που αναπτύσσουν ή χρησιμοποιούν τεχνολογία AI, αλλά και να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις για την εναρμόνιση των στρατηγικών τους με τις επερχόμενες νομικές απαιτήσεις.
Η βασική θέση που αναδείχθηκε είναι ότι ο Κανονισμός Τεχνητής Νοημοσύνης της ΕΕ αποτελεί ένα σημείο καμπής στη ρύθμιση της AI. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν την έναρξη εφαρμογής για να προσαρμοστούν. Αντίθετα, απαιτείται προληπτικός σχεδιασμός και δομημένη διαχείριση κινδύνου, ώστε η συμμόρφωση να είναι ενσωματωμένη στις εταιρικές διαδικασίες.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία της διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης και της διαφάνειας. Οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους ώστε να πληρούν τις απαιτήσεις ελέγχου και αναφοράς που επιβάλλει ο νέος κανονισμός.
Παράλληλα, η συμμόρφωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο, αλλά ως μια ευκαιρία ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς ένα σαφές και υπεύθυνο νομικό πλαίσιο θα βοηθήσει στη διεύρυνση της αποδοχής και της υιοθέτησης της AI από το κοινό και τις αγορές.
Κατά τον ειδικό, το μέλλον της AI στην Ευρώπη συνδέεται άρρηκτα με τη νομοθετική συμμόρφωση, η οποία, όπως συμπεραίνει, δεν αποτελεί μόνο νομική υποχρέωση, αλλά και στρατηγικό πλεονέκτημα για όσες εταιρείες επιλέξουν να κινηθούν προορατικά.
Η άποψη των Βρυξελλών
Της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στον Επικεφαλής και τον Ondřej Kovařík, Μέλος του Ευρωκοινοβουλίου. Στη συζήτησή του με τον κ. Κούσση, ο Kovařík ανέλυσε το σκεπτικό πίσω από το EU AI Act, τονίζοντας ότι στόχος είναι η ασφαλής και διαφανής ανάπτυξη της AI.
Ένα βασικό ζήτημα που βρέθηκε στη συζήτηση ήταν η ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και ρύθμισης. Αν και η νομοθεσία στοχεύει στην προστασία των χρηστών, η αυξημένη συμμόρφωση ενδέχεται να επιβαρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMEs), επιβραδύνοντας την καινοτομία.
Τέλος, έγινε αναφορά στην ετοιμότητα των εθνικών αρχών να εφαρμόσουν το νέο πλαίσιο εν μέσω των σημαντικών εξελίξεων στην Ευρώπη και εκτός.