Powered by

Goldman Sachs: Ταχύτερη ανάπτυξη σε Γερμανία και Ευρωζώνη, λιγότερες περικοπές από την ΕΚΤ

Σε αναβάθμιση της πρόβλεψής της για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας το 2025, προχώρησε η Goldman Sachs, επικαλούμενη την προοπτική της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών και των δαπανών για υποδομές, ενώ αναβάθμισε επίσης και την εκτίμηση της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Η Goldman Sachs αναμένει πλέον ανάπτυξη 0,2% για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αυξημένη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε σημείωμά της το βράδυ της Τετάρτης (5/3), η αμερικανική χρηματιστηριακή εταιρεία προβλέπει ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 0,8%.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στις συνομιλίες για τον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης της Γερμανίας συμφώνησαν την Τρίτη να επιτύχουν χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων κάτι που θα ισοδυναμούσε με μια έκρηξη δανεισμού ύψους σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για τη χρηματοδότηση των δαπανών για την άμυνα και τις υποδομές.

«Βλέπουμε κάποιες δευτερογενείς επιπτώσεις από τη Γερμανία στις γειτονικές χώρες και τώρα αναμένουμε ότι η υπόλοιπη Ευρωζώνη θα αυξήσει κάπως πιο γρήγορα τις στρατιωτικές δαπάνες ως απάντηση στη γερμανική στροφή», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της Goldman με επικεφαλής τον Sven Jari Stehn.

«Υποθέτουμε ότι οι δευτερογενείς επιδράσεις είναι μεγαλύτερες για τη Γαλλία, μικρότερες για την Ισπανία και μέτριες για την Ιταλία, ώστε να αντανακλούν τις πιθανές εμπορικές ροές στις αμυντικές δαπάνες», πρόσθεσε.

Η Goldman αναμένει ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες σε 2,9%, 2,8% και 2,7% μέχρι το 2027, αντίστοιχα.

Οι χώρες, εκτός της Γερμανίας, βρίσκονται πιο κοντά στα δημοσιονομικά τους όρια και πιθανότατα θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν μέρος της αύξησης αυτών των δαπανών με περικοπές άλλων εξόδων ή αυξήσεις φόρων, γεγονός που θα οδηγήσει σε μικρότερη ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών τους, αναφέρει η αμερικανική χρηματιστηριακή εταιρεία.

«Τα δημοσιονομικά νέα μειώνουν την πίεση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια κάτω από το ουδέτερο επίπεδο», υπογραμμίζει η Goldman.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία δεν αναμένει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση πολιτικής του ερχόμενου Ιουλίου, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ θα μειωθεί στο 2% μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Δειτε Επισης

ΕΤΑΑ: Οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν την ανάπτυξη Κεντρικής Ευρώπης και Βαλκανίων
ΗΠΑ-Κίνα: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία της Γενεύης που αλλάζει τα δεδομένα στο παγκόσμιο εμπόριο
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Δασμοί Τραμπ: Η εμπορική αβεβαιότητα πάγωσε παγκοσμίως τις εξαγορές και συγχωνεύσεις
Βρετανία: Σχεδιάζει να περιορίσει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους
Ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας ο Μπέσεντ...Αναμένονται οι λεπτομέρειες
Ικανοποιημένος ο Τραμπ-«Μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τους δάσμους»
Λευκός Οίκος: Δεν θα μειωθούν μονομερώς οι δασμοί στην Κίνα στο 80%
Επενδύει 10 δισ. δολάρια για να επεκτείνει τον στόλο η IAG–Παρήγγειλε 71 αεροσκάφη
Delta και Korean Air αγοράζουν το 25% της WestJet έναντι $550 εκατ.