Παραμένει σε φουρτουνιασμένα νερά η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας… Παγώνει τις πληρωμές προς Nexans ο ΑΔΜΗΕ

Στην αναστολή πληρωμών προχώρησε ο ΑΔΜΗΕ προς τη γαλλική εταιρεία Nexans, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και την εγκατάσταση του υποθαλάσσιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, Great Sea Interconnector (GSI). Αυτή η απόφαση λήφθηκε εξαιτίας της αβεβαιότητας, που επικρατεί γύρω από το έργο, η οποία οφείλεται σε γεωπολιτικούς παράγοντες, κυρίως λόγω της αντίδρασης της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισκέπτεται την Αθήνα ενόψει της άτυπης συνόδου για το Κυπριακό. Στη διάρκεια της συνάντησής του, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, ένα έργο που έχει σημαντική γεωπολιτική διάσταση και επηρεάζει τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

Σε αναστολή πληρωμών προς τη γαλλική εταιρία Nexans, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και εγκατάσταση του υποθαλάσσιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, προχώρησε ο ΑΔΜΗΕ.

Η απόφαση λήφθηκε λόγω γεωπολιτικών παραγόντων και αφορά το ποσό των 70 εκατ. ευρώ για την δόση του Φεβρουαρίου, ενώ έγινε σε συνεννόηση με την Nexans, προκειμένου να μην ανασταλεί η πρόοδος του έργου και να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τον ΑΔΜΗΕ.

Η καθυστέρηση των πληρωμών συνδέεται με τις συνεχείς αναβολές των ερευνών βυθού στα διεθνή ύδατα, εξαιτίας της παρουσίας τουρκικών πλοίων στην περιοχή, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα είναι στο τραπέζι των συζητήσεων στη συνάντηση που θα έχουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης, το Σάββατο στη Αθήνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΑΠΕ vs φυσικό αέριο: Πώς αλλάζει το ενεργειακό τοπίο στην Ευρώπη
Το μήνυμα Παπασταύρου για τον GSI-«Έργο με γεωστρατηγικό χαρακτήρα, θα προχωρήσουμε»
Ενεργειακό μέλλον της Κύπρου: Aπαιτείται στρατηγική και υπευθυνότητα
Η Νατάσα Πηλείδου διευθύνουσα σύμβουλος της Med Energywise Ltd
Bioland Promithia: Συμβόλαιο με δήμο Αραδίππου για αγορά και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας
Σαφής στήριξη Αθήνας στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου-Βάζει στο παιχνίδι το Ισραήλ
Πετρέλαιο: Απώλειες άνω του 1,5% εν μέσω ανησυχιών για δασμούς και ζήτηση
Ξεκαθαρίζει την θέση της για τις περικοπές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ η ΡΑΕΚ-«Ασκούμε τον ρυθμιστικό μας ρόλο»
Κέρδη για το πετρέλαιο με… όχημα το αποδυναμωμένο δολάριο
Μετέωρα βήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση... Αξιολογούνται από τον ΑΔΜΗΕ οι επόμενες ενέργειες