powered by

Προς νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ εν μέσω αβεβαιότητας για τις μελλοντικές της κινήσεις

Σε νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αλλά το τι θα πράξει στη συνέχεια παραμένει στον αέρα, καθώς υποβόσκουν οι εμπορικές εντάσεις και οι επενδυτές βλέπουν τη Γερμανία να παραβιάζει τους δημοσιονομικούς της κανόνες.

Η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια πέντε φορές από τον Ιούνιο του 2024, εν μέσω υποχώρησης του πληθωρισμού και αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης.

Με τα επιτόκια να πλησιάζουν σε επίπεδο που δεν περιορίζει πλέον την οικονομική ανάπτυξη, θα μπορούσε κάποιος να αναμένει το τέλος του κύκλου νομισματικής χαλάρωσης.

Αυτό όμως μπορεί να μην ισχύει σε αυτή την περίπτωση, καθώς ελλοχεύει το φάσμα ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι ανακοινώσεις της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε να επιτραπούν υψηλότερες δαπάνες για την άμυνα και τις υποδομές, θολώνουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές.

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα σήμερα στην ΕΚΤ, όταν θα ανακοινώσει την απόφαση πολιτικής της στις 1315 GMT, ενώ θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου της Προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στις 1345 GMT.

Οι αγορές προσπαθούν ακόμη να χωνέψουν τα τεράστια οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε το Βερολίνο αργά την Τρίτη, τα οποία προκάλεσαν απότομο ξεπούλημα των γερμανικών ομολόγων, εκτίναξη του ευρώ σε υψηλό τεσσάρων μηνών και την καλύτερη ημέρα για τον δείκτη DAX εδώ και δύο και πλέον χρόνια.

Δειτε Επισης

Υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και αυξημένη ρευστότητα για τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα το 2024
Στον δρόμο προς την τελευταία διαδοχική μείωση των επιτοκίων κατά 0,25 της μονάδας τον Ιούνιο η ΕΚΤ
Τράπεζα Κύπρου: Επανεκλογή Αράπογλου στην προεδρία και Grobler στην αντιπροεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
Έρχονται αλλαγές στους κανόνες για τις τράπεζες-Η πρόταση της ΕΚΤ
Π. Νικολάου: Ανοιχτή σε μη οργανικές ευκαιρίες που μπορεί να επιταχύνουν την οργανική ανάπτυξη η Τρ. Κύπρου
Τ. Αράπογλου: Αύξηση ποσοστού διανομής κερδών στους μετόχους, προγράμματα επιβράβευσης του προσωπικού
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου-Άμεσο όφελος για 12.000 δανειολήπτες
Ενδυναμώνεται η διοίκηση της Alpha Bank-Οι τρεις στρατηγικές προσθήκες και οι θέσεις που αναλαμβάνουν
Ξεπέρασε τα $10 δις η κεφαλαιοποίηση της Freedom Holding Corp. μετά το ιστορικό ρεκόρ στην τιμή της μετοχής της
Τρ. Κύπρου: Παροχή κινήτρων στους υπαλλήλους με δωρέαν διάθεση μετοχών σε στελέχη της γενικής διεύθυνσης