powered by

Στο φόρουμ του Atlantic Council ο Δημήτρης Σκουρίδης-Κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον πρώην Αμερικανό ΥΠΑΜ Mark Esper

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Σκουρίδης, συμμετείχε στο υψηλού επιπέδου φόρουμ «Software-Defined Warfare: A Blueprint for Sustaining a Competitive Military Edge», που διοργάνωσε το Scowcroft Center for Strategy and Security του Atlantic Council στην Ουάσινγκτον στις 27 Μαρτίου 2025.

Το φόρουμ συγκέντρωσε κορυφαίος Αμερικανούς και διεθνείς εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς και ανώτερα στελέχη από την αμυντική βιομηχανία και τον κυβερνητικό τομέα, με στόχο την ανάλυση της αυξανόμενης σημασίας του λογισμικού στον στρατιωτικό τομέα και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών στις ένοπλες δυνάμεις.

Το φόρουμ σηματοδότησε την παρουσίαση του τελικού πορίσματος της Επιτροπής για την σημασία του λογισμικού στον σύγχρονο Πόλεμο (Software-Defined Warfare Commission), με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων από τον χώρο της άμυνας, της στρατηγικής και της τεχνολογίας, όπως:

- Dr. Kathleen Hicks, Αναπληρώτρια Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

- Dr. Mark T. Esper, πρώην Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και Συμπρόεδρος της Επιτροπής

- Christine Fox, πρώην Αναπληρώτρια Υπουργός Άμυνας και Διευθύντρια του Atlantic Council Forward Defence Programme

- Mung Chiang, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Purdue

- Whitney M. McNamara, Peter Modigliani και Tate Nurkin, συντάκτες της Έκθεσης της Επιτροπής

- Clementine G. Starling-Daniels, Διευθύντρια προγράμματος Forward Defence

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις αλλαγές στη φύση του σύγχρονου πολέμου και στη στρατηγική σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), των AI Agents, των συστημάτων Μηχανικής Εκμάθησης (ML) και των έξυπνων αλγορίθμων.

223

Τονίστηκε επίσης η σημασία της διαχείρισης, ανταλλαγής και συλλογής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο (at the edge) για χρήση από την Τεχνητή Νοημοσύνη, με σκοπό την ενίσχυση δυνατοτήτων, όπως τα προηγμένα χαρακτηριστικά των μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και η σημασία της ενσωμάτωσης, της διαλειτουργικότητας και της προστασίας των συστημάτων.

Σύμφωνα με τον Mark Esper και την Christine Fox, η στρατιωτική ισχύς καθορίζεται ολοένα και περισσότερο από το λογισμικό που ενσωματώνεται στις υποδομές της άμυνας σε σχέση με τις παραδοσιακές πλατφόρμες (hardware). Κατά την διάρκεια της συζήτησης, αναδείχθηκε η ανάγκη εκσυγχρονισμού της διαδικασίας αμυντικών συμβάσεων, ώστε να ενσωματώνεται η ταχύτητα, η διαλειτουργικότητα και διαρκής αναβάθμιση και επικαιροποίησης των αμυντικών συστημάτων.

Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη για επένδυση σε ένα ψηφιακά- εγγράμματο (software-literate) ανθρώπινο δυναμικό, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της στρατιωτικής υπεροχής και την βέλτιστη αξιοποίηση των τεχνολογιών AI.

Τονίστηκε επίσης η σημασία των δυνατοτήτων των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης στο "edge" για την ανάπτυξη νέων επιχειρησιακών τακτικών, οι οποίες καθίστανται κρίσιμες για την ανταγωνιστικότητα στον σύγχρονο πόλεμο. Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν την ταχεία συλλογή και ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ενισχύοντας την ικανότητα του στρατού να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά σε αναδυόμενες απειλές, αντικρούοντας τις καινοτομίες που αναπτύσσουν οι αντίπαλοι.

Τέλος, αναδείχθηκε η ανάγκη υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων αμυντικής τεχνολογίας, οι οποίες θα παράγουν με ταχύτητα ώριμα καινοτόμα προϊόντα που μπορούν να δημιουργήσουν ανατρεπτικές (game-changing) συνθήκες.

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας, Δημήτρης Σκουρίδης, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην τεχνολογία και την ανάδειξη της Κύπρου ως αναδυόμενου κόμβου έρευνας και καινοτομίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Σκουρίδης, συνομίλησε κατ’ ιδίαν και με τον πρώην Αμερικανό ΥΠΑΜ, κ. Mark Esper, με τον οποίο εστίασαν στην ηθική πτυχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, επισημαίνοντας το σημαντικό έργο που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια. Από την πλευρά του ο Επικεφαλής Επιστήμονας, επικεντρώθηκε στα πρότυπα ηθικής που θέτει το πλαίσιο του EU AI Act εξασφαλίζοντας ότι η χρήση της είναι σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας και τις θεμελιώδεις ηθικές αξίες.

Η εκδήλωση υπογράμμισε την μεταβαλλόμενη φύση της άμυνας, καθώς η κυριαρχία στον ψηφιακό χώρο αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα στρατηγικής υπεροχής. Η Κύπρος, ενισχύοντας το τεχνολογικό της οικοσύστημα και εντατικοποιώντας τη συνεργασία της με διεθνείς εταίρους, συμβάλλει ενεργά στον παγκόσμιο διάλογο για την καινοτομία στην εθνική ασφάλεια και την άμυνα του μέλλοντος.

Δειτε Επισης

Ανδρέας Πίττας: Με φιλοδοξία, πολιτισμό και όραμα για το μέλλον προχωρά η Λεμεσός 2030
O Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στο Harm Reduction Conference
Στην τελική ευθεία η ψηφοφορία για τα 17α IN Business Awards-Συνεχίζεται μέχρι τις 30 Απριλίου η διαδικασία
Η Κωνσταντίνα Χριστοφή συστήνει το HEATWAVE Fitness Festival...«Ένα πάρτι για όσους έχουν μπει στην εποχή της ευεξίας»
Πνευματικά δικαιώματα: Η σημασία της απόφασης του Ανωτάτου και η ανάγκη για σύσταση Αρχής Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Η τεκμηριωμένη πρόταση της G.A.P. Vassilopoulos για το υδατικό και η άρνηση μιας πολιτείας που…πέρα βρέχει
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Εννέα κορυφαίες εταιρείες με έδρα την Κύπρο που υιοθέτησαν εργαλεία AI
Familychef: Πλάνα...διατροφής και μια εταιρεία που έχει ως στόχο οι πελάτες της να μάθουν να τρώνε σωστά
Stoiximan και Απόλλων Λεμεσού στο πλευρό της τρίτης ηλικίας με ουσιαστική στήριξη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο
Προχωρά στη δημιουργία δικτύου εγκαταστάσεων διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων το Τμήμα Περιβάλλοντος