«Επί ποδός» οι μεγάλοι της πληροφορικής στην Ελλάδα για νέα deals–Οι εξαγορές των μικρών
InBusinessNews 09:09 - 31 Μαρτίου 2025

Οι μικρότερου μεγέθους ελληνικές εταιρείες πληροφορικής έσυραν πρώτες το «χορό» των φετινών εξαγορών, αλλά και οι πιο μεγάλες φαίνεται να βρίσκονται «επί ποδός» και να μελετούν προσεκτικά τις επόμενες επενδύσεις τους.
Η Quality & Reliability ανακοίνωσε το δεύτερο της deal για το 2025, τέλη Μαρτίου, υλοποιώντας ουσιαστικά ένα πλάνο το οποίο είχε ήδη ενεργοποιήσει από τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξε κάποια έκπληξη.
Με την απόκτηση του 51% της Βελγικής Squaredev BV έναντι τιμήματος ύψους 1,1 εκατ. ευρώ ο όμιλος QnR με CEO τον Παναγιώτη Πασχαλάκη ενισχύει την παρουσία του στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (26/3), ενώ λίγο νωρίτερα είχε πετύχει την είσοδό του σε αυτόν της κυβερνοασφάλειας με την εξαγορά του 60% της SysteCom με ποσό 1,5 εκατ. ευρώ (29/1) και με διαφορά ημερών «πάτησε πόδι» και στην αγορά του fintech.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση έκανε λόγο για την στρατηγική επέκταση της εισηγμένης στον κλάδο του ψηφιακού τραπεζικού μετασχηματισμού και τεχνολογικών λύσεων τραπεζικής, μέσω της θυγατρικής QnR Financial Services Α.Ε. (14/2).
Νωρίτερα, η νεοεισελθούσα στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Softweb, εξαγόρασε το 70% των μετοχών της εταιρείας Vitamin Media αντί 655.200 ευρώ (6/2), εξειδικευμένης στο ψηφιακό μάρκετινγκ και την διαφήμιση.
Στη «λίστα», υπενθυμίζεται, προστέθηκαν άλλες δυο νέες εταιρείες, οι Doable (με τη συμμετοχή του Μιχάλη Τσαμάζ) και GAIN Consulting Α.Ε. (όπου η Performance Technologies διατηρεί μετοχικό μερίδιο 28%).
Μέχρι στιγμής δηλαδή έχουν αλλάξει χέρια πλειοψηφικά ποσοστά, σε επίπεδα μεταξύ 51%-70%, με χαμηλά τιμήματα συγκριτικά με παλαιότερες συμφωνίες, με τους μεγάλους να τηρούν, προς το παρόν, μια προσωρινή -κατά τα φαινόμενα- επενδυτική «σιωπή» στο κομμάτι των εξαγορών.
Πρόκειται όμως για τεχνολογικούς όμιλους με ιδιαίτερα ισχυρή ρευστότητα και πρόσβαση σε γραμμές χρηματοδότησης, τέτοιες που επιτρέπουν σε ορισμένους τουλάχιστον κυριολεκτικά να αγοράσουν… ό,τι θέλουν. Και από την άλλη πλευρά, σχεδόν όλοι έχουν επιβεβαιώσει ότι βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση εταιρειών-στόχων και ευκαιριών, είτε στην Ελλάδα είτε και στο εξωτερικό.
Ο κλάδος προέρχεται άλλωστε από ένα σερί άνω των 50 εξαγορών κάθε μεγέθους σε βάθος 4ετίας, το οποίο δεν σταματά ποτέ. Πόσο μάλλον από την ώρα που ΑΙ, κυβερνοασφάλεια, fintech και business software παραμένουν στην πρώτη γραμμή των επιλογών για δεκάδες ελληνικές εταιρείες, εισηγμένες ή μη, μικρές ή μεγάλες.
Ισχυρή ρευστότητα, νέα «ανοίγματα»
Με «ναυαρχίδα» του στην πληροφορική τη θυγατρική Uni Systems, ο όμιλος Quest υλοποιεί κάθε χρόνο επενδύσεις αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέρος των οποίων κατευθύνεται σε εξαγορές, συμμετοχές σε startups και άλλα projects, με το 2025 να μην αποτελεί εξαίρεση. Ανάλογη αναμονή επικρατεί και για τις προσεχείς κινήσεις της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών Ideal Holdings, η οποία εξαγόρασε πέρσι το 75% της Bluestream έναντι 12,2 εκατ. ευρώ.
Με «αιχμή του δόρατος» τις Byte και Adacom σε πληροφορική και κυβερνοασφάλεια, αποκτά ακόμα ισχυρότερη «δύναμη πυρός» επενδυτικά μετά τη σύναψη του big deal για την συμπόρευση με την ΟΑΚ Hill Advisors, ένα επενδυτικό σχήμα παγκοσμίου βεληνεκούς, και πλέον θεωρείται θέμα χρόνου να «χτυπήσει» ξανά μετά την προσάρτηση και της Μπάρμπα στο επιχειρηματικό «άρμα» της: είτε στηρίζοντας τις υφιστάμενες δραστηριότητές της με νέες εξαγορές είτε προχωρόντας σε νέα «ανοίγματα», κατά τον δεύτερο κύκλο ανάπτυξης της.
Με αφορμή την ανακοίνωση για τα ετήσια αποτελέσματά της μάλιστα η Ideal ενημέρωσε ότι «προέβη σε αναδιάρθρωση του κλάδου της πληροφορικής, δημιουργώντας ένα υπό-όμιλο με μητρική εταιρεία την Byte.», με ότι αυτό σημαίνει για την επόμενή της μέρα.
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για να ξεδιπλώσουν τα νέα σχέδιά τους και οι πρωταγωνιστές του επιχειρηματικού λογισμικού, με νέες μετοχικές συνθέσεις και ισχυρότερα σχήματα: η Epsilon Net, με την μετοχική είσοδο του mega fund General Atlantic στον όμιλο και την παράλληλη αύξηση του ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας και το «μπλοκ» των Entersoft-SoftOne, μετά την εξαγορά της πρώτης από τον όμιλο Olympia.
Τρεις εταιρείες οι οποίες κατάγραψαν περισσότερες από 30 εξαγορές στο ενεργητικό τους αθροιστικά, από την έναρξη του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Και τα δυο στρατόπεδα έχουν προαναγγείλει τη συνέχιση της επιτυχημένης στρατηγικής τους, με νέα deals. Πότε, ποια και με ποια budgets, θα το δείξει ο χρόνος…
Με «ανοικτά ραντάρ» πορεύονται και οι άλλοι ισχυροί «παίκτες» της πληροφορικής στην Ελλάδα, όπως η Netcompany-Intrasoft και η Space Hellas, που δεν λένε «όχι» σε νέες ευκαιρίες.
Το ίδιο και η Real Consulting, η οποία συνδυάζει την πιθανότητα να προχωρήσει σε επιπλέον εξαγορές με την επικείμενη μετάταξή της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, η Performance Technologies επίσης, αλλά φυσικά και η Profile Software, που φέρεται σε συζητήσεις μηνών με εταιρεία από το εξωτερικό για νέο deal στο χώρο του λογισμικού για τον χρηματοοικονομικό τομέα.
Η περαιτέρω γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων των πιο διεθνοποιημένων ομίλων είναι ένα από τα στοιχήματά τους, όπως και για όσους το έχουν πετύχει σε μικρότερο βαθμό.
Οι σκοποί των κινήσεων αυτών δεν αλλάζουν. Στην περίπτωση της εξαγοράς του 51% της Squaredev BV, η Quality & Reliability ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά ότι με τη συγκεκριμένη επένδυση της ο όμιλος της ενισχύεται «με μια έμπειρη και καταρτισμένη ομάδα επαγγελματιών, στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.».
Η πρόσβαση σε στελέχη και προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, σε πελατολόγια, νέα προϊόντα και τεχνολογίες, σε συμπληρωματικές υπηρεσίες κ.ά. είναι παράμετροι που υπάγονται στους σχεδιασμούς των νέων εξαγορών από τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής.
Πηγή: newmoney