Οι τράπεζες μπαίνουν στην αγορά των stablecoins-Πώς αλλάζει το τοπίο στις πληρωμές

Μεγάλες τράπεζες και fintech εταιρείες λανσάρουν τα δικά τους stablecoins, καθώς επιχειρούν να εξασφαλίσουν μερίδιο στην αναπτυσσόμενη αγορά των διασυνοριακών πληρωμών, η οποία μετασχηματίζεται λόγω της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων.

Πρόσφατα, η Bank of America εξέφρασε το ενδιαφέρον της να δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, ακολουθώντας το παράδειγμα εταιρειών όπως οι Standard Chartered, PayPal, Revolut και Stripe, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ρυθμιστικές αρχές και μεταβολή στάσης

Οι ρυθμιστικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν μεγαλύτερη διάθεση να ενσωματώσουν τα stablecoins στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, γεγονός που ενισχύει την αισιοδοξία των τραπεζών και των fintech εταιρειών.

Τα stablecoins είναι κρυπτονομίσματα με σταθερή αξία, καθώς συνδέονται με εξωτερικά περιουσιακά στοιχεία, όπως το δολάριο ΗΠΑ, ο χρυσός ή άλλα χρηματοοικονομικά μέσα. Ουσιαστικά, λειτουργούν ως αποθεματικά ψηφιακά νομίσματα, παρέχοντας στους χρήστες τη δυνατότητα άμεσων και οικονομικών συναλλαγών εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος.

Ενώ στο παρελθόν υπήρχε σκεπτικισμός, όπως με την προσπάθεια της Meta να εισαγάγει το stablecoin Libra, η υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ στα κρυπτονομίσματα έχει συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος.

Η «φρενίτιδα» της αγοράς stablecoins

Ο Simon Taylor, συνιδρυτής της fintech 11:FS, χαρακτήρισε την τάση για stablecoins ως «φρενίτιδα», συγκρίνοντάς την με την τρέλα του χρυσού, όπου οι πιο κερδισμένοι ήταν εκείνοι που παρείχαν τα απαραίτητα εργαλεία στους χρυσοθήρες.

«Οι εταιρείες θέλουν να προλάβουν τη ρύθμιση του κλάδου, γνωρίζοντας ότι η ζήτηση θα αυξηθεί», δήλωσε ο Taylor, εξηγώντας ότι το φοβικό σύνδρομο της απώλειας ευκαιριών (FOMO) παίζει σημαντικό ρόλο στην ξαφνική αύξηση των εκδόσεων stablecoins.

Η παγκόσμια αγορά stablecoins και η αυξανόμενη υιοθέτηση

Παρότι τα stablecoins χρησιμοποιούνται κυρίως για μεταφορά χρημάτων μεταξύ κρυπτονομισμάτων, στις αναδυόμενες αγορές αποτελούν δημοφιλή εναλλακτική των τοπικών τραπεζών για πληρωμές σε κλάδους όπως το εμπόριο, η γεωργία και η ναυτιλία.

Σήμερα κυκλοφορούν stablecoins αξίας 210 δις δολαρίων, εκ των οποίων:

  • 142 δις δολάρια προέρχονται από την Tether (USDT) με έδρα το Ελ Σαλβαδόρ
  • 57 δις δολάρια εκδόθηκαν από την Circle (USDC) στις ΗΠΑ

Η SpaceX του Ελον Μασκ χρησιμοποιεί stablecoins για τη διακίνηση κεφαλαίων από πωλήσεις δορυφόρων Starlink σε Αργεντινή και Νιγηρία, ενώ η ScaleAI πληρώνει τους εργολάβους της σε ψηφιακά tokens.

Η αύξηση των συναλλαγών και η ρυθμιστική εμπιστοσύνη

Τον τελευταίο μήνα, ο όγκος συναλλαγών με stablecoins εκτοξεύθηκε στα 710 δις δολάρια, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τα 521 δις δολάρια της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Visa.

Καθώς διαμορφώνονται νέοι κανονισμοί, οι μεγάλες τράπεζες αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια για την είσοδό τους στην αγορά stablecoins.

Στο Κογκρέσο, Αμερικανοί πολιτικοί εξετάζουν νομοσχέδια που θα ρυθμίζουν τα stablecoins, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη τραπεζών, εταιρειών και καταναλωτών στη χρήση τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times.

Πηγή: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Τι εκτιμούν οι αγορές... «Στοιχηματίζουν» για ακόμη πιο μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων από ΕΚΤ οι επενδυτές
Κριστίν Λαγκάρντ: Σε επαγρύπνηση λόγω δασμών η ΕΚΤ-Ήδη βιώνουμε ένα αρνητικό σοκ στη ζήτηση
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%
Αυξήθηκαν οριακά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Ιανουάριο-Στο 6,3% από 6,2% στο τέλος Δεκεμβρίου ο δείκτης
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 281.147 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Ελληνική Τράπεζα: Η απόλυτη εμπειρία ψηφιακής τραπεζικής εύκολα, γρήγορα και απλά
Η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια-Οι εκτιμήσεις και οι παράγοντες που θα σταθμιστούν
Ενεργός συμμετοχή στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος για τον ΣΕΛΚ-Το φετινό θέμα και ο στόχος των διαφόρων δράσεων
Με ποσοστό 2,013% ανεπιτυχής η δημόσια πρόταση…. Δεν έπιασε το 50% της Demetra η Logicom