Στέλιος Δημητρίου: Καθοριστικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
InBusinessNews 13:15 - 26 Μαρτίου 2025

Η Κύπρος υστερεί έναντι αντίστοιχων χωρών όσον αφορά τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), οι οποίες είναι καθοριστικές για τη διασφάλιση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξη, ειδικά σε μια νησιωτική οικονομία, σύμφωνα με τον Στέλιο Δημητρίου, Partner, Leader of Strategy and Transactions Services, CESA M&A Leader της EY Κύπρου.
Μιλώντας στο πλαίσιο του διήμερου διεθνούς συνεδρίου υπό τον τίτλο «Unlocking Investment Through PPP», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λευκωσία, ο κ. Δημητρίου επεσήμανε ότι οι συνέργειες και οι value for money που μπορούν να δημιουργηθούν με τη δέσμευση μακροπρόθεσμων επενδύσεων είναι τεράστιες.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Κύπρος υστερεί έναντι αντίστοιχων κρατών. «Ο τομέας της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Ε.Ε. έχει διευρυνθεί τόσο σε αξία όσο και σε συνολική αξία, με περίπου 500 ΣΔΙΤ σε μια περίοδο 10 ετών, με συνολική αξία €125 δισ. Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρούν την απόλυτη πλειοψηφία, κατέχοντας τα ηνία τόσο στον αριθμό των έργων όσο και στην αξία, ακολουθούμενες από την Ιταλία και την Ελλάδα. Αλλά η Κύπρος δεν εμφανίζεται πουθενά σε αυτούς τους πίνακες», είπε σχετικά.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα σε μικρές και αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κύπρος, αντιμετωπίζουν την πρόκληση της επέκτασης των υποδομών τους για την τόνωση της ανάπτυξης. «Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές για το σκοπό αυτό», σημείωσε σχετικά,, διερωτώμενος γιατί η χώρα ήταν σχετικά ανεπιτυχής στην προσέλκυση μεγάλων έργων PPP.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην ακύρωση αρκετών έργων κατά τη διάρκεια του 2024,, μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη του λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, ο τερματικός σταθμός Βασιλικού και ο δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς.
Επεσήμανε περαιτέρω την ανάγκη αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού, το οποίο είναι αντιμέτωπο με δυσκολίες, καθώς και του ξεπερασμένου συστήματος υδροδότησης. «Οι ελλείψεις στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορούν επίσης να αποδοθούν στην έλλειψη κατάλληλης στρατηγικής ΣΔΙΤ και ικανοτήτων του δημόσιου τομέα, καθώς και στην αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των εν λόγω συμπράξεων», υπογράμμισε ο Partner, Leader of Strategy and Transactions Services, CESA M&A Leader της EY Κύπρου.
«Από την άλλη πλευρά, ενώ είναι σε θέση να προσφέρει τεχνική και διαχειριστική εμπειρογνωμοσύνη, ο ιδιωτικός τομέας επικεντρώνεται περισσότερο στο κέρδος παρά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα», επεσήμανε ο κ. Δημητρίου, εξηγώντας ότι το συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται, αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να βελτιωθεί αυτό. «Η Κύπρος χρειάζεται σίγουρα περισσότερες υποδομές και η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερους πόρους για να το κάνει αυτό. Πρέπει να ακούσουμε πολύ προσεκτικά τους ειδικούς σήμερα, να συνεργαστούμε με συναδέλφους και να αδράξουμε τις ευκαιρίες που θα προκύψουν», είπε καταληκτικά.
- Διαβάστε επίσης: Ziad-Alexandre Hayek: Τεράστιες δυνατότητες προσέλκυσης συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά με στρατηγική
- Διαβάστε επίσης: Ismail Ersahin: Λαμπρό παράδειγμα του πώς η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ωθεί την ανάπτυξη η Κύπρος
- Διαβάστε επίσης: Ευγένιος Ευγενίου: Ακόμη περισσότερες επενδύσεις στην Κύπρο με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
- Διαβάστε επίσης: Μάριος Ταννούσης: Από τους καλύτερους τρόπους για ανάπτυξη και επενδύσεις η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
- Διαβάστε επίσης: Ιάκωβος Ιακώβου: Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσα από το success story της Hermes Airports
Το συνέδριο, διοργανώνεται από τον Invest Cyprus, την Παγκόσμια Ένωση Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (WAIPA) και την Παγκόσμια Ένωση Μονάδων PPP και Επαγγελματιών PPP (WAPPP) και τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θεματικές και ομιλητές
Το συνέδριο «Unlocking Investment Through PPPs» θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με τη συμμετοχή κορυφαίων ειδικών από όλο τον κόσμο.
Μερικές από τις βασικές ενότητες περιλαμβάνουν τα εξής:
- Η σημασία των PPPs και των FDI για την οικονομική ανάπτυξη: Πώς οι συμπράξεις μπορούν να επιταχύνουν την οικονομική πρόοδο και να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων έργων.
- Νομικά και ρυθμιστικά πλαίσια για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα: Ανάλυση των πολιτικών και διαδικασιών που απαιτούνται για επιτυχή εφαρμογή των PPPs.
- Βέλτιστες πρακτικές και επιτυχημένα παραδείγματα από άλλες χώρες: Case studies από χώρες που έχουν εφαρμόσει επιτυχημένα PPPs και τι μπορεί να μάθει η Κύπρος από αυτές.
- Προκλήσεις και στρατηγικές υλοποίησης: Συζήτηση για τα βασικά εμπόδια και τις λύσεις για την αποτελεσματική υλοποίηση έργων PPP.
- Δικτύωση με διεθνείς επενδυτές και φορείς χρηματοδότησης: Ευκαιρίες για συναντήσεις και συνεργασίες με σημαντικούς παίκτες στον τομέα των επενδύσεων.
Ειδικό εργαστήριο για ανάπτυξη ελκυστικών επενδυτικών έργων
Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του συνεδρίου, είναι το ειδικό εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί για την προετοιμασία και προώθηση ελκυστικών επενδυτικών έργων.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με κορυφαίους συμβούλους, να αναπτύξουν στρατηγικές προώθησης και να διασφαλίσουν ότι τα έργα τους μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.