Πανεπιστήμιο Λεμεσού: Έσβησε τα φώτα και συμμετείχε στην εκστρατεία «Ώρα της γης»

Το Σάββατο, 22 Μαρτίου, το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL) έσβησε τα φώτα από τις 20:30 μέχρι τις 21:30, συμμετέχοντας στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την προστασία της φύσης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή θεωρείται η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας, γεγονός που το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL) λαμβάνει σοβαρά υπόψη και με τις ευρύτερες ενέργειές του υποστηρίζει ενεργά τις δράσεις για το κλίμα.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο και προβλέπεται να γίνουν συχνότερες και εντονότερες τις επόμενες δεκαετίες.

Χωρίς ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με βάση τα στοιχεία της ΕΕ, η γηραιά ήπειρος μπορεί να βιώσει, κατά τη διάρκεια ζωής των παιδιών μας, τα εξής φαινόμενα:

  • 400.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
  • 90.000 θάνατοι ετησίως λόγω καύσωνα
  • 40 % λιγότερο διαθέσιμο νερό στις νότιες περιοχές της ΕΕ
  • 2,2 εκατομμύρια άτομα να κινδυνεύουν από παράκτιες πλημμύρες κάθε χρόνο
  • 190 δισ. ευρώ σε ετήσιες οικονομικές ζημίες (https://climate-pact.europa.eu/about/climate-change_el)

Αυτές οι αλλαγές στο κλίμα έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τον πλανήτη μας, επηρεάζοντας τα αποθέματα τροφίμων και νερού καθώς και την υγεία μας. Παρότι οι κίνδυνοι αφορούν όλους, οι επιπτώσεις αυτές πλήττουν εντονότερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η ομάδα για την «Ώρα της Γης Κύπρου» συνεχίζει και φέτος την εκστρατεία της για τη μηδενική σπατάλη τροφίμων (zero food waste) και θέτει για τρίτη χρονιά, ως εθνικό στόχο, τη δημιουργία μιας πολιτικής για το θέμα, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες με απλές δικές τους δράσεις να συνδεθούν με τη γη και να γίνουν μέρος μιας θετικής αλλαγής για τον πλανήτη.

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα εκδηλώνεται με ιδιαίτερα απειλητικό τρόπο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου όπου τα φαινόμενα αναμένεται να οξυνθούν, σύμφωνα με τις ισχυρές προβλέψεις από τα κλιματικά μοντέλα, τα οποία, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, παρουσιάζουν ακραίες κλιματολογικές πιέσεις για την περιοχή, στην οποία ζουν πάνω από 350 εκατομμύρια κάτοικοι.

Τα δείγματα των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών είναι ήδη ορατά: ακραία καιρικά φαινόμενα (πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνες), αύξηση μέσης θερμοκρασίας και μείωση βροχόπτωσης.

Οι αποφάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος πέρα από πολιτικές σε επίπεδο κρατών, είναι και προσωπικές και εκφράζονται μέσα από την αλλαγή στις συνήθειες, την πράσινη παραγωγή και κατανάλωση και το πράσινο επιχειρείν, στη βάση της αειφόρου ανάπτυξης, της κυκλικής οικονομίας και της βιοοικονομίας.

Φέτος στην Ώρα της Γης, το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL) συνδέθηκε με τη φύση για μία ώρα. Αυτή η μία ώρα, που εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο σβήνουν τα φώτα, σηματοδοτεί και τη μεγαλύτερη ώρα για τον πλανήτη μας.

Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης γιατί η συνέχιση της ζωής στον πλανήτη χρειάζεται συνέργειες παγκόσμιας κλίμακας με τοπικές δράσεις.

Δειτε Επισης

Όταν ο ρόλος συναντά την προσωπικότητα
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business... Κυπριακή βιομηχανία: Ηοld the line
Matt Murphie: Ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Κύπρος-Η κάθοδος και τα πλάνα της Copper Island για το νησί
Taste Cyprus 2025 by Mare Resorts: Η γευστική εμπειρία του καλοκαιριού συνεχίζεται-Δείτε πού και πότε
ΟΕΒ: Δυσανάλογο μέτρο με απρόβλεπτες συνέπειες για την αλυσίδα εφοδιασμού η απεργία μεταφορέων Α’
Εναρκτήρια εκδήλωση του Ερευνητικού Κέντρου Μνημοσύνη από την έδρα UNESCO του ΤΕΠΑΚ
Όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων-«Σταθερό θεσμικό περιβάλλον»
Με πυξίδα τη βιωσιμότητα το ΙΝΓΚ πρωτοπορεί για τρίτη χρονιά-Διάκριση στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία
Βιωματικό εργαστήριο για τη μεταγεννητική περίοδο στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Η ΟΜΟΝΟΙΑ πιστοποιήθηκε με το ISO 37001 κατά της δωροδοκίας της και διαφθοράς