Powered by

ΟΟΣΑ: Ραγδαία αύξηση δανεισμού κρατών και επιχειρήσεων το 2024-Οι διαφορές με την προ covid εποχή και το 2007

Τα κράτη και οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο δανείστηκαν 25 τριςεκατομμύρια δολάρια το 2024, ποσό που είναι υψηλότερο κατά 10 τρις δολάρια σε σχέση με τα προ κορωνοϊού επίπεδα και σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το 2007, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (Global Debt Report).

Ειδικά για τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων αναμένεται να ανέλθουν φέτος στο ποσό-ρεκόρ των 17 τρις δολαρίων από 14 τρις το 2023 και το δημόσιο χρέος τους να αυξηθεί στα 59 τρις δολάρια από 54 τρις το 2023.

Η αύξηση αυτή είναι απότοκο κυρίως των δύο μεγάλων παγκόσμιων κρίσεων την τελευταία 20ετία - της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και της πανδημίας του Covid-2019 - που ανάγκασαν τις χώρες να προχωρήσουν σε μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης, χρηματοδοτούμενα από τις αγορές, για να αποφύγουν τον κίνδυνο μεγάλων και επώδυνων υφέσεων.

Με τα μέτρα αυτά διευκολύνθηκε η ανάκαμψη των οικονομιών τους, αλλά παραμένουν μεγάλες οι ανάγκες δανεισμού τους για την πράσινη μετάβαση, η οποία απαιτεί τεράστιες επενδύσεις.

Αν και οι αγορές απορρόφησαν την αυξημένη προσφορά τίτλων τα τελευταία χρόνια, αυτό έγινε με αύξηση των αποδόσεων από τα χαμηλά επίπεδα της περασμένης 10ετίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ανακοίνωση από τη Γερμανία ότι θα χαλαρώσει το φρένο χρέους της, με τη δημιουργία ενός ταμείου 500 δις ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές και την πράσινη μετάβαση καθώς και με την αύξηση των αμυντικών δαπανών της, οι αποδόσεις των ομολόγων της αυξήθηκαν κατά περίπου 40 μονάδες βάσης, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις αποδόσεις και για τα ομόλογα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Η κατοχή κρατικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε σταθερά στις χώρες του ΟΟΣΑ, από 29% του συνολικού χρέους τους το 2021 στο 19% το 2024.

Η μείωση αυτή καλύφθηκε με την αύξηση του αντίστοιχου ποσοστού των νοικοκυριών από το 5% στο 11% και του ποσοστού των ξένων επενδυτών από το 29% στο 34%.

Δειτε Επισης

Scope: Σενάρια για οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση λόγω του εμπορικού πολέμου
Οι ΗΠΑ ανοίγουν τον δρόμο για δασμούς σε φαρμακευτικά προϊόντα και ημιαγωγούς
Στις ΗΠΑ για συνομιλίες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών-Αγώνας δρόμου για επίτευξη συμφωνίας
Καμπανάκι από ΔΝΤ-Επιπτώσεις στην οικονομική σταθερότητα από αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους
Κίνα: Άλμα εξαγωγών τον Μάρτιο και πριν από την επιβολή των δασμών Τραμπ
Χρυσός: Σκαρφαλώνει σε νέο ιστορικό ρεκόρ-Ξεπέρασε τα 3.245 δολάρια η ουγγιά
Υπερχρεωμένα τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά στη Γερμανία
Τραμπ: Καμιά χώρα δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς-Θα υπάρξουν ξεχωριστοί δασμοί για κινητά, υπολογιστές και τσιπ
Διευκρινήσεις Χάουαρντ Λούτνικ για τους δασμούς σε προϊόντα τεχνολογίας-Θα ενταχθούν σε ένα ξεχωριστό επίπεδο
Πώς είδαν οι Κινέζοι την απόφαση Τραμπ για εξαίρεση ηλεκτρονικών ειδών από τους δασμούς-«Ένα μικρό βήμα»