Μ. Μανουσάκης: Σε διπλωματικό επίπεδο οι χειρισμοί για την ηλεκτρική διασύνδεση-Άπτονται της εξωτερικής πολιτικής

Οι χειρισμοί για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Great Sea Interconnector (GSI) γίνονται πλέον σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς άπτονται της εξωτερικής πολιτικής και εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Διαχειριστή, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτηου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της Ελλάδας, Μάνος Μανουσάκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, κατά την ομιλία του στο 8ο ετήσιο συνέδριο Κύκλος Ιδεών – Η Ελλάδα Μετά, ο κ. Μανουσάκης σχολίασε τις γεωπολιτικές προκλήσεις του έργου και ανέφερε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ΑΔΜΗΕ είχαν διαβλέψει εξ αρχής το γεωπολιτικό ρίσκο, ωστόσο υποστήριξε πως «υπάρχει ισχυρή βούληση να συνεχιστεί το έργο και καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Πρόσθεσε ότι το έργο έχει την πλήρη υποστήριξη και του Ισραήλ, το οποίο δεν διαθέτει διασυνδέσεις με τους γείτονές του και δεν είναι θωρακισμένο σε περιόδους κατά τις οποίες το σύστημα της χώρας αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ό,τι αφορά την επάρκεια παραγωγής ηλεκτρισμού.

Αναφορικά με την πρόοδο του GSI, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 160 χλμ. καλωδίου και έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες βυθού στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο κ. Μανουσάκης μίλησε και για τις εγχώριες νησιωτικές διασυνδέσεις που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ με τα Δωδεκάνησα και το ΒΑ Αιγαίο, τονίζοντας πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διασφαλιστεί η επιτυχής ενσωμάτωσή τους στο ηπειρωτικό σύστημα, για λόγους εθνικής κυριαρχίας και οικονομικής βιωσιμότητας.

Σημείωσε ότι ο GSI, αποτελεί σημαντικό εθνικό ζήτημα με προφανή οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

Όπως ανέφερε, οι διακρατικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις έχουν αποτελέσει διαχρονικά βασικές υποδομές για τον ενιαίο οικονομικό χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόσθεσε ότι η ενεργειακή ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, θα ενισχύσει την αίσθηση του «ανήκειν» για το τελευταίο μη διασυνδεδεμένο κράτος-μέλος τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην ενιαία αγορά ηλεκτρισμού, θα αναβαθμίσει την κοινωνική ευημερία και θα έχει θετικό αντίκτυπο για τους καταναλωτές της Κύπρου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι βρίσκεται σε φάση δοκιμών η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής η οποία, όπως είπε, από το προσεχές καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της.

Δειτε Επισης

Διευρύνονται οι δικαιούχοι της ειδικής διατίμησης 08 της ΑΗΚ-Εντάσσονται οικογένειες με 5 ή περισσότερα εξαρτώμενα
Άλμα 3% στις τιμές πετρελαίου με ώθηση από τις προοπτικές προόδου στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
Τα έργα και τα μέτρα της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα-Απαντά στο ΑΚΕΛ το Υπ. Εμπορίου
Ε.Ε.: Το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές προκλήσεις
Πτώση των τιμών πετρελαίου καθώς η Fed βλέπει αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα
Άλμα για το αργό πετρέλαιο μετά τα χαμηλά τεσσάρων ετών
Κομισιόν: Το σχέδιο του REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια
Με τις δεύτερες υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών η Κύπρος
Νετανιάχου: Εντός του 2025 υπογράφεται η συμφωνία για την ηλεκτρική σύνδεση Κύπρου-Ισραήλ
Απώλειες 4% για το πετρέλαιο μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής