powered by

Ρυθμιστικές αλλαγές, ανθεκτικότητα και AML στο επίκεντρο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ACIFF

Οι νέες κανονιστικές εξελίξεις που φέρνουν οι κανονισμοί για MiCA, DORA και AMLA και η ανάγκη των χρηματοοικονομικών εταιρειών να προσαρμοστούν άμεσα στις απαιτήσεις συμμόρφωσης και ανθεκτικότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης του Association of Cyprus International Financial Firms (ACIFF).

Κορυφαία στελέχη του τομέα και εκπρόσωποι των ρυθμιστικών αρχών ανέλυσαν τις τελευταίες εξελίξεις και προκλήσεις, ενώ συζητήθηκαν οι στρατηγικές που θα βοηθήσουν τις κυπριακές εταιρείες να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες της αγοράς.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC), Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης, και ο Εκτελεστικός Διοικητικός Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (CBC), κ. Γιώργος Καρατζιάς.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ACIFF και CEO της MAP S.Platis, κ. Δημήτρης Ταξιτάρης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της προσαρμογής του κλάδου στο νέο εποπτικό περιβάλλον.

ACIFF: Στρατηγικός συνεργάτης για τις προκλήσεις της νέας εποχής

Ο κ. Ταξιτάρης, υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο του Συνδέσμου στην εκπροσώπησητων χρηματοοικονομικών εταιρειών της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι ο ACIFF αποτελεί το μεγαλύτερο φορέα εκπροσώπησης του τομέα, με πάνω από 90 εταιρείες-μέλη, ενώ ο τομέας εργοδοτεί απευθείας πέραν των 4.000 εργαζομένων και πολλούς άλλους εμμέσως σε διάφορες υποστηρικτικές υπηρεσίες και τομείς.

Στην ομιλία του, ανέφερε ότι η Ευρωπαική και κατ’ επέκταση η κυπριακή αγορά βρίσκονται σε περίοδο κανονιστικών αλλαγών και η κάθε επιχείρηση οφείλει να συμμορφωθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Επιπλέον, σημείωσε ότι ο ACIFF ενισχύει τη στρατηγική του ως βασικός πυλώνας εκπροσώπησης των χρηματοοικονομικών εταιρειών της Κύπρουμέσω της στενής συνεργασίας του με τις ρυθμιστικές αρχές, της συμμετοχής σε διαβούλευση για νέους κανονισμούς, των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και της άμεσης καθοδήγησης των μελών του, ο Σύνδεσμος διαμορφώνει ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Οι εποπτικές προτεραιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2025

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης, παρουσίασε τις κύριες ρυθμιστικές αλλαγές που επηρεάζουν τον Τομέα και ανέλυσε τις εποπτικές προτεραιότητες της Επιτροπής για το 2025.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους κανονισμούς MiCA και DORA:

  • Ο MiCA (Markets in Crypto Assets) θεσπίζει ένα σαφές και ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά των Κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων.
  • Παράλληλα, ο DORA (Digital Operational Resilience Act) στοχεύει στη θωράκιση των χρηματοοικονομικών οργανισμών απέναντι σε κυβερνοαπειλές.

Ο Δρ. Θεοχαρίδης υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αυξάνει τη διασυνοριακή εποπτεία και μέσω της αξιοποίησης συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης γίνεται αξιολόγηση των κινδύνων και ενισχύεται η εποπτεία των αγορών.

Το νέο AML πλαίσιο και η AMLA

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Καρατζιάς, Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, παρουσίασε τις ριζικές αλλαγές που επιφέρει το νέο ευρωπαϊκό AML Package και την ίδρυση της AMLA (Anti-Money Laundering Authority), η οποία θα λειτουργεί ως κεντρικός εποπτικός φορέας της ΕΕ.

Το νέο κανονιστικό πλαίσιο:

  • Διευρύνει το πεδίο συμμόρφωσης, συμπεριλαμβάνοντας πάροχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων (CASPs), επαγγελματίες ακινήτων, εμπόρους πολυτελών αγαθών, crowdfunding πλατφόρμες και ποδοσφαιρικούς συλλόγους.
  • Εισάγει ανώτατο ευρωπαϊκό όριο 10.000 ευρώ στις συναλλαγές με μετρητά.
  • Αυστηροποιεί τις απαιτήσεις διαφάνειας για τους πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών.

Οι αλλαγές στο AML πλαίσιο επιβάλλουν αυστηρότερη παρακολούθηση συναλλαγών, περισσότερες επενδύσεις σε τεχνολογίες ανίχνευσης χρηματοοικονομικών κινδύνων και ενισχυμένη διαφάνεια στον εντοπισμό των πραγματικών δικαιούχων εταιρειών.

Η έγκαιρη συμμόρφωση με τις νέες απαιτήσεις θα αποτελέσει κλειδί για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Τα επόμενα βήματα

Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι το νέο ρυθμιστικό περιβάλλον θα διαμορφώσει μακροπρόθεσμα το μέλλον της αγοράς, απαιτώντας από τις εταιρείες να προσαρμοστούν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Με τις προκλήσεις της συμμόρφωσης να αυξάνονται, ο ACIFF ενισχύει τις δράσεις του για την αποτελεσματική προετοιμασία των εταιρειών συμβάλλοντας ενεργά στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου, ανθεκτικού και καινοτόμου χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος για τις κυπριακές εταιρείες.

Χορηγοί εκδήλωσης

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Mateo Jarrin Cuvi, Global Manager for Partners & Media, The Association of Governance, Risk & Compliance. Σημειώνεται ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των:

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Εννέα κορυφαίες εταιρείες με έδρα την Κύπρο που υιοθέτησαν εργαλεία AI
Familychef: Πλάνα...διατροφής και μια εταιρεία που έχει ως στόχο οι πελάτες της να μάθουν να τρώνε σωστά
Stoiximan και Απόλλων Λεμεσού στο πλευρό της τρίτης ηλικίας με ουσιαστική στήριξη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο
Προχωρά στη δημιουργία δικτύου εγκαταστάσεων διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων το Τμήμα Περιβάλλοντος
Επενδύει στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο ο ΣΕΛΚ-Εκδήλωση με επίκεντρο την δεντροφύτευση και την βιωσιμότητα
Πώς ενδυναμώνει τη θέση της Ελληνικής στον ασφαλιστικό τομέα η απόκτηση της CNP-Αύξηση μεριδίων αγοράς και εσόδων
Πασχαλινό μήνυμα από τον Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη...Η διαβεβαίωση που δίνει προς τα μέλη του ΚΕΒΕ(video)
Οι δηλώσεις των χορηγών του 15ου Nicosia Economic Congress (vid)
Μαρία Μαρκίδου Γεωργιάδου: Το Cyprus Seeds ανάμεσα στα κορυφαία εκκολαπτήρια startups στην Ευρώπη
Το Cyprus Forum-Cities επιστρέφει για τρίτη χρονιά στη Λεμεσό