powered by

Ελληνικές τράπεζες: Στροφή στο asset management-Οι ευκαιρίες και οι τρεις κινήσεις

Θέσεις μάχης για τη διεκδίκηση μεριδίων σε μία αγορά που θα μπορούσε να μεγεθυνθεί ακόμη και κατά 20 δις ευρώ μέχρι τις αρχές της ερχόμενης δεκαετίας παίρνουν οι ελληνικοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι.

Ο λόγος γίνεται για τον τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset management), η ανάπτυξη του οποίου αποτελεί ένα από τα κεντρικά στοιχήματα των διοικήσεών τους.

Πηγές από τον κλάδο μιλούν για ένα δύσκολο εγχείρημα, ελέω απουσίας αποταμιευτικής κουλτούρας στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, το οποίο παραμένει κολλημένο σε τραπεζικές καταθέσεις και ακίνητα.

Το τραύμα του ‘99

Όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, «το τραύμα από την κατάρρευση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, στην οποία είχαν εμπλακεί περί το 1,5 εκατ. ιδιώτες, πριν την είσοδο της χώρας στο ευρώ, φαίνεται πως υπήρξε βαθύ.

Έκτοτε η αποστροφή προς κάθε είδους προϊόν αποταμίευσης παραμένει κυρίαρχη». Σημειώνουν πάντως πως την τελευταία διετία καταγράφεται μια δυναμική στις εργασίες του asset management.

Η σύγκριση με Ευρώπη

Ωστόσο εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στο τέλος του 2024 το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων κινούνταν στη χώρα μας στην περιοχή του 10% ως ποσοστό του ΑΕΠ, όταν σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία ανερχόταν σε περίπου τριπλάσια επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα που τηρούν τα φυσικά πρόσωπα σε τραπεζικούς λογαριασμούς ανέρχονται σε 148 δις ευρώ, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 62% του ΑΕΠ.

Πρόκειται για την καύσιμη ύλη που θα μπορούσε πυροδοτήσει ένα πολυετή ανοδικό κύκλο τόσο στο asset management όσο και στο bancassurance, με την προώθηση αποταμιευτικών, επενδυτικών και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

Οι τρεις κινήσεις

Στα τριετή επιχειρησιακά πλάνα που παρουσίασαν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι εκτιμάται ότι μέχρι και το 2027 το μέγεθος των συγκεκριμένων αγορών θα ενισχυθεί κατά 40%-50%, μέσω της ακόλουθης στρατηγικής:

1.Εξαγορές: Την πιο χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η τελευταία συμφωνία για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς έναντι 600 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για εξέλιξη που θα συμβάλει καθοριστικά τόσο στη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες της, όσο και στην αύξηση των κερδών της. Ολες οι τράπεζες αναζητούν ευκαιρίες στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα.

2.Ανοιχτή αρχιτεκτονική: Οι συστημικοί όμιλοι έχουν συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με διεθνείς οίκους, προσφέροντας στους πελάτες τους πληθώρα λύσεων, πέραν όσων διαθέτουν οι θυγατρικές τους.

3.Ανάπτυξη προϊόντων: Το λανσάρισμα νέων προγραμμάτων, η διάθεση των οποίων περνά σταδιακά από τα καταστήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες, είναι συνεχές.

Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής διαχείρισης σε όλους, ανεξαρτήτως ύψους αποταμίευσης.

Πηγή: OT.gr

Δειτε Επισης

Joey Extras: Νέο σχέδιο επιβράβευσης για παιδιά και γονείς από την Τράπεζα Κύπρου
Νέο σχέδιο για πρόωρη εξόφληση ενήμερων δανείων από ΚΕΔΙΠΕΣ-Τέλος στην επιδότηση τόκων
Η UniCredit επιμένει για εξαγορά της Commerzbank-Σταθερά αντίθετο το Βερολίνο
CEO της Aegean Baltic Bank S.A. ο Αριστείδης Βουράκης-Αναλαμβάνει καθήκοντα τον Οκτώβριο
Μειώθηκε κατά €4,5 δισ. η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος το 2024- Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Σεντένο (ΕΚΤ): Η ΕΚΤ δεν βιάζεται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια
Διπλή διάκριση για το πράσινο ομόλογο €300 εκατ. της Τράπεζας Κύπρου στα EMEA Finance Achievement Awards 2024
Ενώπιον της ΕΠΑ η εξαγορά της AstroBank από την Alpha Bank
Τι περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες από τα stress tests-Για ποιους κινδύνους προετοιμάζεται η εποπτεία
Το...κοστούμι που ράβει για τον διάδοχο του Μιχάλη Καμμά ο Σύνδεσμος Τραπεζών-Τα προσόντα, οι ικανότητες και οι ευθύνες