Powered by

Το νομοσχέδιο στην Επ. Οικονομικών για πιο άμεσες και ευέλικτες διαδικασίες προσλήψεων στο δημόσιο

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ξεκινά τη Δευτέρα η συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που καταργεί την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό στον δημόσιο τομέα, ένα μέτρο που είχε επιβληθεί το 2013 εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Με την προτεινόμενη νομοθεσία αίρεται η ανάγκη γραπτής συγκατάθεσης της Επιτροπής Οικονομικών για την πλήρωση μιας κενής θέσης πρώτου διορισμού, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για πιο άμεσες και ευέλικτες διαδικασίες προσλήψεων.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του μέτρου και διαπίστωσε ότι η διατήρησή του έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των μη μόνιμων υπαλλήλων, καθώς και στη μετατροπή εργοδοτούμενων ορισμένου χρόνου σε εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου.

Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρεται, αντιβαίνει στην κυβερνητική πολιτική που επιδιώκει την κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό.

Επιπλέον, με την άρση της απαγόρευσης εκτιμάται ότι θα μειωθεί το διοικητικό κόστος που σχετίζεται με την απαίτηση υποβολής αιτημάτων από τις αρμόδιες αρχές, τη διαδικασία αξιολόγησής τους από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, καθώς και τη λήψη αποφάσεων από τον Υπουργό Οικονομικών.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ σε ανακοίνωσή του εξέφρασαν τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο, τονίζοντας την ανάγκη να ψηφιστεί άμεσα, καθώς θεωρούν ότι η περαιτέρω καθυστέρηση της πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού προκαλεί δυσλειτουργίες σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες και επιφέρει ανεπαρκή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Δειτε Επισης

Demetra: Η απόδοση πέραν κάθε προσδοκίας, η συγκυρία που ευνοούσε την έξοδο και η επιτυχής αποεπένδυση από Ελληνική
Ανοίγει τις πόρτες του το Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας-Τα ημερήσια τέλη και τα seasonal
Μ. Παναγιώτου: Ο γεωργικός τομέας έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του στις κρίσεις-Πρέπει να προστατευθεί
Ν. Χριστοδουλίδης: Στρατηγικός εταίρος για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό πανεπιστημιακό κέντρο το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Συνεχίζει την πτωτική πορεία η ανεργία στην Κύπρο-Τα δημογραφικά δεδομένα των ανέργων
Paphos Hills: Κάθοδος της Brown Hotels στην Κύπρο με το ολοκαίνουργιο τετράστερο ξενοδοχείο (pics)
Τα μερίδια αγοράς σε μια ασφαλιστική βιομηχανία σε τροχιά νέων ισορροπιών με εξαγορές και συγχωνεύσεις
Άνοδο κατέγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο
Alpha Bank: Στα €205 εκατ. το τίμημα για την εξαγορά της AstroBank-Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο
Νέα τραπεζική δύναμη-Έπεσαν υπογραφές για τη συμφωνία πώλησης της AstroΒank στον Όμιλο Alpha Bank